image

ACM: privacylabel in Play Store geeft consument meer regie over privacy

vrijdag 7 mei 2021, 15:52 door Redactie, 2 reacties

Het is een goede stap dat Google volgend jaar privacylabels voor apps in de Play Store verplicht, aangezien dit consumenten meer regie over hun privacy geeft, zo stelt de Autoriteit Consument & Markt. Vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar moeten Android-apps in de Play Store laten zien welke gegevens ze verzamelen en met welk doel.

Google besloot de aanpassing door te voeren na een oproep van 27 internationale consumententoezichthouders, verenigd in het International Consumers Protection and Enforcement Network (ICPEN). Ook de ACM maakt hier onderdeel van uit en is samen met collega's uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk de aanjager van deze actie om duidelijker voor gebruikers te maken welke gegevens apps over hen verzamelen.

"Goed dat Google deze stap nu ook zet. Informatie over welke gegevens de app gebruikt, is van groot belang voor consumenten. Als deze informatie er is, kunnen zij zelf beter regie houden over hun privacy", zegt ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. Volgens de toezichthouder zal het privacylabel app-aanbieders prikkelen om met elkaar op gunstige privacyvoorwaarden te concurreren. Eind 2020 voegde Apple al na een oproep van het ICPEN privacylabels toe aan apps in de App Store.

Reacties (2)
07-05-2021, 16:27 door Anoniem
Dit helpt maar een kleine groep. Want het merendeel zal het een keer lezen, en dan toch maar de app gebruiken. Want anders val je buiten de boot.... De mens is zeer zwak hierin, en makkelijk over te halen.

Het is toch algemeen bekend dat Google en privacy niet samengaan. En nog steeds gebruiken miljoenen mensen Google... Ik verwacht geen grote veranderingen door deze privacy labels.

TheYOSH
07-05-2021, 17:04 door Anoniem
https://f-droid.org/en/packages/com.aurora.store doet al soortgelijk iets.

Beter kijk je eerst in F-Droid, eventueel voor een alternatief. Veel applicaties die tenminste wel jouw privacy respecteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.