image

Privacy First: Burgernet registreert 24/7 locatiegegevens van deelnemers

dinsdag 18 mei 2021, 13:34 door Redactie, 15 reacties

Burgernet, het samenwerkingsinitiatief tussen politie, gemeente en burgers om criminele zaken op te lossen, registreert 24/7 de locatiegegevens van deelnemers en het is de vraag of dit wel in overeenstemming is met de beginselen van de rechtsstaat, zo stelt stichting Privacy First.

Burgernet verstuurt naar deelnemers in de omgeving van een inbraak, beroving of een vermissing een bericht om relevante informatie met de politie te delen. "Deze manier van werken betekent dat Burgernet 24/7 de locatiegegevens van alle deelnemers registreert. Daar dient uiteraard zeer zorgvuldig mee om te worden gegaan vanuit de AVG en de grondrechten van burgers", laat Privacy First weten.

De stichting stelt dat er verschillende problemen rondom Burgernet zijn waardoor de privacy van deelnemers mogelijk in het geding is. Zo is onduidelijk van wie Burgernet precies is. Daarnaast is er volgens Privacy First geen sprake van een rechtsgeldige toestemming voor het registreren en verwerken van locatiegegevens, aangezien deelnemers niet wordt verteld dat politie hun locatie kan vaststellen.

Verder maakt de privacyverklaring niet duidelijk wat het doel van de verwerking van persoonsgegevens is, terwijl dit onder de AVG wel verplicht is. Daardoor kan niet worden uitgesloten dat politie de data voor andere doeleinden gebruikt. "In dat verband valt op dat het privacy statement verwijst naar de Wet politiegegevens (Wpg). Dit doet vermoeden dat de persoonsgegevens mogelijk ook gebruikt worden voor andere politietaken", stelt Privacy First.

Burgernet laat weten dat locatiegegevens worden verzameld voor het versturen van relevante berichten. De app vraagt echter ook om postcode en huisnummer. Volgens Privacy First is voor het verzenden van een alert iemands huidige locatie relevant, maar iemands privéadres niet. "Daarmee handelt Burgernet in strijd met het beginsel van dataminimalisatie." Als laatste kritiekpunt meldt Privacy First dat het onduidelijk is of er een risicoanalyse naar de Burgernet-app heeft plaatsgevonden.

De stichting heeft nu de Tweede Kamer opgeroepen om zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen naar de vraag van wie Burgernet tegenwoordig is, welke gegevens verzameld worden en waarom. Ook moet worden onderzocht of er wel voldaan wordt aan de huidige wetgeving en of de doelen van Burgernet niet beter gerealiseerd kunnen worden door de persoonsgegevens weg te halen bij de politie.

Reacties (15)
18-05-2021, 14:06 door Anoniem
Waarom zou je zo'n app überhaupt installeren?
18-05-2021, 14:21 door Anoniem
Als je je inschrijft voor burgernet dan geef je op in welk gebied je woont/berichten wilt ontvangen, vervolgens krijg je meldingen uit dat gebied. Burgernet weet niet waar je bent, maar bepaald de te verzenden berichten alleen op basis van wat je hebt opgegeven. Zelfs als je in het buitenland bent, kun je soms een burgernet melding krijgen. Volgens mij heeft PF een klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.
18-05-2021, 14:31 door Wim ten Brink
Probleem is gewoon dat de berichten van Burgernet alleen van belang zijn in een beperkt gebied. Een overval in Maastricht is niet interessant voor iemand in Den Helder. De app moet dan dus de locatie weten. Dit geldt ook voor vergelijkbare apps. En of die andere apps zoals Amber Alert ook even transparant zijn?
Maar goed, het gaat om locatie-gegevens die justitie sowieso bij providers kan opvragen. Voor verdachten wel vervelend want waarom was je mobiel in Maastricht terwijl je beweert in Den Helder te zijn geweest? Maar als ze het bij de provider opvragen dan is daar veel bureaucratie die erbij komt en veelal van 1 persoon. Deze manier van verzamelen is gewoon Big Data en gooi daar een AI overheen en je kunt precies voorspellen welke burgers mogelijk criminele acties uitvoeren...
Nee, dat kan dus niet. Dat mag niet! Maar het gebeurt omdat we allemaal zo verslaafd zijn aan dat kleine schermpje in onze broekzak. We doen het eigenlijk onszelf aan omdat we willen TikTokken en WhatsAppen...
Sukkels die we zijn... ;-)
18-05-2021, 14:37 door Anoniem
Opvragen ?
Nee hoor, ze hebben een mooie database die gevuld wordt door de providers.
https://www.security.nl/posting/701789/Telecomprovider+stapt+naar+rechter+wegens+beveiliging+CIOT-database

Dus het valt nogal mee met de bureaucratie als je je niet aan de regels houdt.
18-05-2021, 14:42 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je zo'n app überhaupt installeren?
Om te helpen bij het oplossen van misdaden misschien?
18-05-2021, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je zo'n app überhaupt installeren?
Om te helpen vermiste personen te vinden of om te helpen met het oplossen van criminaliteit bij jou in de buurt, bijvoorbeeld?
18-05-2021, 16:11 door Anoniem
om zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen naar de vraag van wie Burgernet tegenwoordig is

Duidelijk toch: of de VS of China. (kies maar. Net zo erg)
Of je nu door de kat gebeten wordt of de hond. Gebeten wordt je toch.
18-05-2021, 16:16 door Anoniem
Behalve een app kan het ook met SMS- of spraakberichten. Dan moet je de postcode instellen waarvoor je berichten wil ontvangen.

Wat ik niet begrijp is dat ze geen cell broadcast gebruiken, zoals NLAlert doet. Met driecijferige kanaalnummers moet er ruimte zijn voor meer dan één toepassing, lijkt me. Dan hoeven mensen geen postcode in te stellen maar een CB-kanaal, en ontvangen ze berichten die betrekking hebben op de omgeving waarin ze zich bevinden.
18-05-2021, 17:02 door Anoniem
Door Wim ten Brink: Probleem is gewoon dat de berichten van Burgernet alleen van belang zijn in een beperkt gebied. Een overval in Maastricht is niet interessant voor iemand in Den Helder. De app moet dan dus de locatie weten.

Nee, dat hoeft dus niet... wanneer ik vraag aan mijn collega om te bellen als er brand is op het kantoor, hoeft hij niet te weten waar ik ben. Dat doet in dit geval Three voor hem (engelse telco).

Zo hoeft de overheid ook niet te weten waar de gebruiker van de app is, deze heeft immers bij installatie al opgegeven welke straal hij/zij rondom een bepaalde locatie de informatie wil hebben.
Dat verandert niet.

Verder vragen ze informatie over adres en postcode en huisnummer, informatie die helemaal niet relevant is voor hen, tenzij ze meer willen doen met die informatie dan dat ze zeggen of leven met het motto, 'beter alles vragen en daarna teruggeven als er erom vragen'... Met zo'n motto hoor je geen software meer te bouwen en te marketen alsof het iets is van de politie of voor het goede doel.

Wel degelijk allemaal goede punten van PF.
18-05-2021, 19:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Wat ik niet begrijp is dat ze geen cell broadcast gebruiken, zoals NLAlert doet. Met driecijferige kanaalnummers moet er ruimte zijn voor meer dan één toepassing, lijkt me. Dan hoeven mensen geen postcode in te stellen maar een CB-kanaal, en ontvangen ze berichten die betrekking hebben op de omgeving waarin ze zich bevinden.
Een cell broadcast is niet specifiek genoeg voor zo'n toepassing. Je krijgt dan wat grove wolken van bereik in plaats van dat je je kunt richten op de groep mensen die je wellicht kan helpen een wegrennende verdachte te lokaliseren.

Je kunt denken "maar het is toch niet erg dat er wat meer bereik is dan strikt noodzakelijk??" maar dat geldt niet voor dit soort toepassingen. Als je drie keer per dag een bericht krijgt om uit te kijken naar twee man in zwarte kleding die wegscheuren op een scooter dan zet je op een gegeven moment die meldingen weer uit, zeker ook als ze gaan over de plek waar je woont en niet over de plek waar je op dat moment bent.

Zelfs met NL-Alert is er al dat probleem geconstateerd. Ik ga dan niet af op de schreeuwers hier in het forum, maar gewoon over het algemeen. Als er steeds maar meldingen komen over plaatsen waar je niet heen moet gaan en problemen die 10km verderop spelen dan zet je op een gegeven moment dat ding af (zeker als je telefoon een niet instelbare en veel te harde pieptoon er aan koppelt).

Daar wil men dus zorgvuldig in zijn en dat kan niet met cell broadcast.
18-05-2021, 19:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Verder vragen ze informatie over adres en postcode en huisnummer, informatie die helemaal niet relevant is voor hen, tenzij ze meer willen doen met die informatie dan dat ze zeggen of leven met het motto, 'beter alles vragen en daarna teruggeven als er erom vragen'... Met zo'n motto hoor je geen software meer te bouwen en te marketen alsof het iets is van de politie of voor het goede doel.
Wat een negativiteit weer!
Die postcode vragen ze uiteraard om in ieder geval een locatie te hebben voor het geval de telefoon geen of geen bruikbare locatie informatie terug geeft.
Ze kunnen dan in ieder geval nog de meldingen van die postcode geven ipv helemaal niks.

Maar ja als je alleen maar zwartkijkt en alleen maar problemen ziet (zoals PF en sommigen hier) dan denk je daar niet eens over naar. En moet je wel een heel moeilijk leven hebben!
18-05-2021, 19:32 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je zo'n app überhaupt installeren?

Als er een crimineel ontsnapt uit de gevangenis verderop is het wel fijn dat te weten.
Doe je toch je deur even op slot ;).

Overigens werkt het prima zonder dat je je locatie actief deelt in de app (kunt hem gewoon instellen).
18-05-2021, 20:50 door karma4
Het telefoonnummer voor niet dringende zaken naar de politie is: 0900-8844. Aangezien het weten van een telefoonnummer een privacy inbreuk is zal het publiceren van dat nummer ook wel een privacy inbreuk zijn. 112 voor hoognodige hulp is ook een privacyinbreuk om een andere reden. De proportionaliteit in het onderwerp privacy is geheel zoek.

Al je je meld bij burgernet geef je een gebied aan waar je je het vaakst begint. Soms wel even verrassend een melding te zien terwijl je 100+ km verder weg bent. Privacy First spreekt kennelijk niet met een ervaringsachtergrond.
19-05-2021, 06:16 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een negativiteit weer!
Die postcode vragen ze uiteraard om in ieder geval een locatie te hebben voor het geval de telefoon geen of geen bruikbare locatie informatie terug geeft.
Ze kunnen dan in ieder geval nog de meldingen van die postcode geven ipv helemaal niks.

Maar ja als je alleen maar zwartkijkt en alleen maar problemen ziet (zoals PF en sommigen hier) dan denk je daar niet eens over naar. En moet je wel een heel moeilijk leven hebben!
Dat Privacy First dit aankaart betekent nog niet dat ze in alles gelijk gaan krijgen. Zo'n actie kan wel opleveren dat er nog eens scherp gekeken wordt of alles wel volgens de regels gebeurt. Ik ben het echt niet altijd met ze eens, maar vind wel dat zo'n luis in de pels helpt om overheden scherp te houden en daarom nuttig is.
19-05-2021, 12:48 door linuxpro - Bijgewerkt: 19-05-2021, 12:49
De politie wil graag de burgernet app doorduwen (en het grenzeloos volgen van de burger is kennelijk dus één van de redenen) en zegt de samenwerking met ambert alert op. Dus... als je meldingen wilt hebben van vermiste kinderen ben je aangewezen op de burgernet app.. zo jammer dit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.