image

DNB: driekwart Nederlanders verwacht in 2026 nog steeds met cash te betalen

donderdag 10 juni 2021, 10:14 door Redactie, 15 reacties

Driekwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog steeds met contant geld te betalen, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat het in februari van dit jaar onder duizend Nederlanders liet uitvoeren.

In de leeftijdscategorie 30-49 jaar verwacht 79 procent over vijf jaar nog cash te gebruiken voor hun betalingen. Bij jongeren van 18-29 jaar is dat 71 procent. Verder blijkt dat de meeste Nederlanders nog bankbiljetten (76 procent) en munten (85 procent) bij zich hebben. Het percentage is wel iets gedaald ten opzichte van 2019, toen het nog om respectievelijk 83 en 90 procent ging. Twee derde van de respondenten bewaart de bankbiljetten en munten in een portemonnee en meer dan één op de tien mensen heeft de munten los in de zak.

Demissionair minister Hoekstra van Financiën liet vorige week nog weten dat contant geld vorig jaar verder onder druk is komen te staan, maar nog altijd een belangrijke rol in de samenleving vervult. "Ik hecht er grote waarde aan dat iedereen mee kan doen in het betalingsverkeer. Voor een goede toegang tot het chartale betalingsverkeer zijn voldoende voorzieningen nodig, zoals voldoende geldautomaten, afstortautomaten en een hoge acceptatie van contant geld bij winkeliers", aldus de minister.

Hoekstra kondigde vorig jaar al aan dat er een onderzoek zou plaatsvinden naar een efficiënte en veilige chartale infrastructuur op middellange termijn bij een structureel lager gebruik van contant geld. Dat onderzoek zou volgende maand moeten verschijnen. Op basis van de uitkomsten wordt gekeken of er aanvullende afspraken gemaakt kunnen worden om de toegang tot contant geld op middellange termijn te borgen.

Image

Reacties (15)
10-06-2021, 10:32 door Anoniem
Omdat iedereen inderdaad mee moet kunnen doen aan het betalingsverkeer:

Ik denk dat het voor jonge kinderen in de leeftijd vanaf 4 jaar en ouder een essentiele leervaardigheid is om met hun spaarpotje met centjes van o.a de tandenfee of het muntje van oom en tante naar de winkel te kunnen gaan en te kunnen betalen ermee.
Puur om het begrip en waarde van geld te kunnen leren. iets kost een bepaald aantal muntjes. van 1 of 2 euro.

Ga je ze allemaal een pinpas geven met een eigen rekening?
10-06-2021, 10:49 door [Account Verwijderd]
Dit onderzoek toont de noodzaak aan voor De Nederlandsche Bank om de hakken in het zand te zetten en ABN/AMRO te verplichten een streep te halen door hun graaimodel om rekeninghouders te laten betalen voor elke geldopname boven € 10.000 op jaarbasis.

Sowieso is het al schandalig om rekeninghouders te laten betalen voor opname van hun eigen geld, maar ja er is geen substantiële weerstand te verwachten van een overheersende VVD politiek gesteund door Deugd '66 en het chrrrristelijke appél in dit door hen gepamperde belastingparadijs gereserveerd voor types zoals Bezos, Musk, etc.
10-06-2021, 11:47 door Anoniem
Met het verdwijnen van diverse pinautomaten en de koerst die de banken varen met PSD2 ben ik uit principe juist primair met contant gaan betalen en pin ik bij uitzondering.
10-06-2021, 11:49 door majortom
Ik verwacht nog veel langer met contant geld te betalen dan 2026. Het is de enige manier om niet je hele koopgedrag bloot te geven en nog gewoon in de anonimiteit je fysieke zaken te kunnen regelen.
10-06-2021, 12:05 door Anoniem
Door majortom: Ik verwacht nog veel langer met contant geld te betalen dan 2026. Het is de enige manier om niet je hele koopgedrag bloot te geven en nog gewoon in de anonimiteit je fysieke zaken te kunnen regelen.


Als er dan nog maar winkels zijn om je geld uit te kunnen geven. Ik weet het antwoord al maar jij koopt NIKS online?
10-06-2021, 12:07 door Anoniem
Digitaal is mooi maar geld digitaal terug betalen bij het pinnen omdat je een product niet goed vind of weet ik wat voor reden is terug pinnen bijna nergens beschikbaar? Dan komen ze met tegoedbonnen wat mensen niet willen? Bij digitaal betalen moeten ze eens twee richtingen makkelijk laten werken?
10-06-2021, 12:55 door Anoniem
Ik verwacht dat er een digitale euro zal komen + een soort wallet om waar mogelijk contant geld uit te bannen

Dit zal worden gebracht als een "handige" app om contant geld te vervangen.

Het concept zal waarschijnlijk zijn dat je geld van je bankrekening naar je digitale wallet verplaatst en je daarmee via de wallet app op je smartphone betalingen kunt doen.

Handig natuurlijk voor de overheid om jouw uitgaven te controleren en te blokkeren als jouw social credit te laag is.
10-06-2021, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem: Digitaal is mooi maar geld digitaal terug betalen bij het pinnen omdat je een product niet goed vind of weet ik wat voor reden is terug pinnen bijna nergens beschikbaar? Dan komen ze met tegoedbonnen wat mensen niet willen? Bij digitaal betalen moeten ze eens twee richtingen makkelijk laten werken?
Dat is er al! Als je winkel het niet aanbiedt is dat een gevolg van hun beleid, niet van de technologie.
Dus zal dat met cash vast niet anders zijn in die winkel.
10-06-2021, 14:05 door majortom
Door Anoniem:
Door majortom: Ik verwacht nog veel langer met contant geld te betalen dan 2026. Het is de enige manier om niet je hele koopgedrag bloot te geven en nog gewoon in de anonimiteit je fysieke zaken te kunnen regelen.


Als er dan nog maar winkels zijn om je geld uit te kunnen geven. Ik weet het antwoord al maar jij koopt NIKS online?
Dat zeg ik niet, maar mijn fysieke aankopen doe ik waar mogelijk contant ja. Zelfs een fiets vorig jaar contant betaald. Dus ja, de online aankopen zijn traceerbaar, maar dat is maar een deel van mijn gedrag, niet mijn volledige koop/winkel/recreatiegedrag.
10-06-2021, 17:14 door Anoniem
Door Anoniem: Handig natuurlijk voor de overheid om jouw uitgaven te controleren en te blokkeren als jouw social credit te laag is.
Dit klinkt -nu nog- absurd, maar dit is wel waar het echt naartoe gaat. Zie hoe Hugo de Jonge de corona-app wil opdringen; luister je naar de overheid, laat je je vaccineren (niets op tegen uiteraard), installeer je de app is puntenstijging op jouw sociaal-kredietsysteem-ladder en krijg meer privéleges (wel faliekant tegen).

Stapje bij stapje pikt de overheid zo steeds meer in van jouw vrijheid en privacy. Persoonlijk ben ik van mening dat we dat niet moeten willen.
10-06-2021, 17:17 door Anoniem
Contant geld biedt nog altijd de meest makkelijke overzicht in jouw uitgavenpatroon. Tenslotte op = op.

Zou voor veel mensen goed zijn om te doen (doe het zelf ook en uit privacy-overweging) en regelmatig problemen voorkomen.
10-06-2021, 20:09 door Anoniem
Door majortom:
Dat zeg ik niet, maar mijn fysieke aankopen doe ik waar mogelijk contant ja. Zelfs een fiets vorig jaar contant betaald. Dus ja, de online aankopen zijn traceerbaar, maar dat is maar een deel van mijn gedrag, niet mijn volledige koop/winkel/recreatiegedrag.
Tja stel je voor dat jouw aankoop van een fiets traceerbaar was... dan zou je toch maar mooi de l*l zijn als jouw fiets ergens achterbleef nadat je iets stouts gedaan had.
Wat zei die fietsenmaker trouwens toen die de factuur wilde opmaken met merk, type en framenummer en vroeg naar je naam en adres om erop te zetten, en je zei toen "ik wil deze fiets anoniem kopen"?
11-06-2021, 07:53 door Anoniem
Goh, waarom proef ik, niet alleen in dit draadje, bij enkele reageerders dat contante betaling gelijk staat aan criminaliteit?
12-06-2021, 13:36 door Anoniem
Titel van dit nieuws bij Tweakers (DPG Media) "DNB: 1 op 5 Nederlanders verwacht over vijf jaar niet meer contant te betalen"

Vergelijk dat eens met de titel hier, die veel logischer is. Vanwaar dat grote verschil?
12-06-2021, 20:20 door Anoniem
Cash is goed voor onze privacy - daarom zal ik dat blijven gebruiken, eens corona voorbij is!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.