image

Adverteerders testen combineren van Google FLoC-id's met profielgegevens

donderdag 10 juni 2021, 15:25 door Redactie, 8 reacties

Adverteerders voeren inmiddels tests uit of ze Google FLoC-id's kunnen combineren met profielgegevens, om zo internetgebruikers beter op het web te volgen en gerichte advertenties te tonen. Dat meldt Digiday. Burgerrechtenbewegingen en privacyexperts waren al bang dat dit zou gaan gebeuren.

Federated Learning of Cohorts (FLoC) is een nieuwe trackingmethode van Google waarbij Chrome-gebruikers op basis van hun browsegedrag in zogeheten cohorten worden geplaatst. Vervolgens kunnen adverteerders aan gebruikers binnen een bepaald cohort advertenties tonen. Google Chrome kijkt naar alle websites die de gebruiker bezoekt en deelt de gebruiker op basis hiervan in een cohort. Het cohort wordt met websites en adverteerders gedeeld, zodat die op basis van het cohort gericht kunnen adverteren.

Op dit moment wordt FLoC onder een klein deel van de Chrome-gebruikers in Australië, Brazilië, Canada, Indonesië, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen en de Verenigde Staten getest. Tijdens de proef zullen trackers en adverteerders FLoC-id's naast third-party cookies kunnen verzamelen.

"Dit houdt in dat alle trackers die op dit moment van cookies gebruikmaken om je gedrag op een deel van het web te monitoren ook je FLoC cohort-id zullen ontvangen. Het cohort-id is een directe weerspiegeling van je gedrag op het web. Dit kan een aanvulling zijn op de gedragsprofielen waar veel trackers al gebruik van maken", waarschuwde Bennett Cyphers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF al eerder.

"Hoe meer signalen we hebben, hoe nauwkeuriger we zijn, en FLoC-id's zullen we als signaal gaan gebruiken", zegt Mathieu Roche, ceo van ID5. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan een "universele identiteitsoplossing". FLoC-id's kunnen veranderen, maar wie hetzelfde gedrag vertoont zal steeds hetzelfde cohort-id van Google toegewezen krijgen.

De datadivisie van GroupM zou inmiddels bezig zijn met onderzoeken om FLoC-id's met andere identifiers te combineren. Nishant Desai van GroupM verwacht dat FLoC-id's aan al bestaande profielen kunnen worden gekoppeld. Roche denkt zelfs dat FLoC hun advertentiesysteem nauwkeuriger kan maken. Het systeem kan namelijk vaststellen of iemand al eerder een bepaald FLoC-id heeft gekregen. Daarbij zijn de FLoC-cohorten beperkt qua aantal gebruikers.

Ook andere advertentietechbedrijven, waaronder Criteo, laten aan Digiday weten dat ze inmiddels begonnen zijn met het verzamelen van FLoC-id's voor onderzoek. De trackingtechnologie staat standaard bij Chrome-gebruikers die aan de test deelnemen ingeschakeld. Ook websites doen er standaard aan mee, tenzij ze een bepaalde header toevoegen. Vanwege de mogelijke gevolgen hebben inmiddels verschillende grote websites besloten om FLoC voor hun site te blokkeren.

Reacties (8)
10-06-2021, 16:04 door Anoniem
Des te meer redenen om Chrome niet meer te gebruiken en over te stappen naar andere browsers. Ik vraag me dan wel weer af hoe het zit met Chromium, aangezien dit ook gebruikt wordt in de nieuwe Edge. Wordt dit ook geïmplementeerd of valt dit er buiten.
10-06-2021, 16:08 door Anoniem
Voor iedereen die per ongeluk Chrome heeft geïnstalleerd https://amifloced.org/ (EFF)
10-06-2021, 16:57 door Anoniem
Google Chrome kijkt naar alle websites die de gebruiker bezoekt
Betekent dat, dat het niet werkt als je history uit staat?
10-06-2021, 17:49 door nicolaasjan - Bijgewerkt: 10-06-2021, 18:01
Door Anoniem: Des te meer redenen om Chrome niet meer te gebruiken en over te stappen naar andere browsers. Ik vraag me dan wel weer af hoe het zit met Chromium, aangezien dit ook gebruikt wordt in de nieuwe Edge. Wordt dit ook geïmplementeerd of valt dit er buiten.
In Chromium zit het ook...

Microsoft schakelt FLoC-tracking van Google uit in Microsoft Edge:
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-disables-googles-floc-tracking-in-microsoft-edge-for-now/.
Maar werkt aan een eigen "oplossing":
When we reached out to Microsoft to confirm if FLoC was intentionally disabled, we were not given a clear answer. Microsoft instead pivoted to their favoring of a Microsoft-led proposal called PARAKEET.

uBlock Origin blokkeert FLoC.
Zie de release notes van 1.35.0:
https://github.com/gorhill/uBlock/releases/tag/1.35.0.
10-06-2021, 23:35 door Anoniem
Kan iemand al iets naders vertellen over PARAKEET?

De Globale Big Tech Autocratie en de Verenigde Adverteerderswereld hebben dit systeem dus al in het vizier en omarmd.
En zoals steeds wederom een opt-out systeem. De rest is dus opnieuw een achterhoedegevecht voor de eindgebruikers.

En zo gaan ze stap voor stap verder "tot ze aan het gaatje zijn".

luntrus
11-06-2021, 06:44 door Anoniem
Word je toch strontziek van. Ik snap ook niet dat dit toegestaan wordt.
11-06-2021, 11:31 door Anoniem
Door Anoniem: Word je toch strontziek van. Ik snap ook niet dat dit toegestaan wordt.

Gewoon de browser van google vermijden.
11-06-2021, 18:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Word je toch strontziek van. Ik snap ook niet dat dit toegestaan wordt.

Gewoon de browser van google vermijden.
Dat is sowieso een goed idee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.