image

Six Flags betaalt 36 miljoen dollar wegens verzamelen vingerafdrukken

dinsdag 22 juni 2021, 14:05 door Redactie, 5 reacties

Pretparkketen Six Flags heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak over het verzamelen van de vingerafdrukken van bezoekers geschikt voor een bedrag van 36 miljoen dollar. Een Six Flags-park in Illinois verzamelde van 1 oktober 2013 tot 31 december de vingerafdrukken van seizoenspashouders en leden.

In 2016 startte een vrouw een rechtszaak tegen Six Flags nadat de vingerafdruk van haar 14-jarige zoon tijdens een schoolreisje was gescand. Daarmee zou de Illinois Biometric Privacy Act zijn overtreden. De wet verbiedt het zonder toestemming opslaan van biometrische gegevens van gebruikers. Six Flags stelde dat de tiener geen daadwerkelijk schade was berokkend, zoals identiteitsdiefstal.

De zaak kwam uiteindelijk voor het hooggerechtshof van Illinois. Die oordeelde dat er geen sprake van werkelijke schade of letsel moet zijn en het verzamelen van biometrische gegevns zonder toestemming voldoende is om van een overtreding te spreken. Daarop kon de massaclaim tegen Six Flags doorgang vinden.

Six Flags heeft nu besloten de rechtszaak te schikken voor een bedrag van 36 miljoen dollar. Bezoekers van wie de vingerafdrukken van 2013 tot 2016 zijn afgenomen komen in aanmerking voor een vergoeding die tot 200 dollar kan oplopen. Voor bezoekers van wie de vingerafdruk van 2016 tot en met 2018 werd afgenomen wacht een maximale vergoeding van 60 dollar per persoon. Eerder besloot Facebook een zaak over gezichtsherkenning die in Illinois werd aangespannen voor 650 miljoen dollar te schikken.

Reacties (5)
22-06-2021, 17:23 door Anoniem
Een pretpark...?
Verzamelen van vingerafdrukken of andere (biometrische) data zonder sprake van een arrestatie is m.i. net zo verwerpelijk als kindermisbruik.

Media moeten stoppen dit soort praktijken te normaliseren. Duidelijk is nu onderhand wel de taak van simplistische sf- en zgn. detective-series om registratie en controle onder de veelal domme kijker te promoten. Verdacht veel van die series tegenwoordig.

Neo-fascisten als zijnde de 'good guys' leven m.i. te vaak 'nog lang en gelukkig'. Tirannie valt of staat uiteindelijk bij de gratie van de luie en naïve binchwatchers.

Gezien de wildgroei aan on-demand eenheidsworst is het einde echt zoek.

Aan die boze ouders van die pretparkbezoeker(s) en eenieder die hier schande van spreekt: Onderschat niet ook jullie aandeel hierin.

"Ik lever mijn privacy en persoonlijke vrijheid graag in om terrorisme te bestrijden. Pak ze, pak ze!"
Toch?
22-06-2021, 17:43 door karma4
Dit heet afpersing onder vals intenties zoveel mogelijk geld zien binnen te krijgen. Typische amerikaanse cultuur en beslist niet iers van privacy.
22-06-2021, 18:04 door karma4
Door Anoniem: Een pretpark...? Verzamelen van vingerafdrukken of andere (biometrische) data zonder sprake van een arrestatie is m.i. net zo verwerpelijk als kindermisbruik. ..
Gewoon alle vormen wasar via kaartjes toegang verleend wordt verbieden want kaartjes zijn biometrische perssonsgevevens.
Diike kans dat het hier om een toegangssysteem ging waarbij de scan zonder te weten om wie het ging als kaartje diende.
De stasi aanpak met een petsoonlijke begeleider is toch veel privacy vriendelijker in jou ogen.
23-06-2021, 07:45 door Anoniem
Six Flags heeft nu besloten de rechtszaak te schikken voor een bedrag van 36 miljoen dollar. Bezoekers van wie de vingerafdrukken van 2013 tot 2016 zijn afgenomen komen in aanmerking voor een vergoeding die tot 200 dollar kan oplopen.
Waarom zijn die vergoedingen altijd minstens een factor 100 te laag?
27-06-2021, 17:06 door Anoniem
Gezien wij de eigenaar zijn van die biometrische gegevens - hebben wij het volledig recht dat te weigeren. De enige aan wie je dat wat moeilijker kan is de staat. Zelf wil ik vb. niet dat men ze vergelijkt, opslaat, verwerkt en/of nakijkt. Ik ben de eigenaar ik beslis. Niemand mag daar iets mee doen, en al zeker geen bedrijf!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.