image

RSS-dienst NewsBlur hersteld van aanval waarbij database werd verwijderd

maandag 28 juni 2021, 14:26 door Redactie, 4 reacties

RSS-dienst NewsBlur is hersteld van een aanval waarbij de volledige database werd verwijderd. NewsBlur biedt zowel een gratis als betaalde oplossing voor het lezen van RSS-feeds. De software is beschikbaar voor Android en iOS en als webversie. Onlangs besloot oprichter Samuel Clay vanwege een nieuw ontwerp het onderliggende platform naar Docker-containers te migreren.

Clay maakte gebruik van een firewall met een strenge allowlist waarop alleen zijn interne servers stonden. Bij het instellen van MongoDB in een Docker-container voegde Docker een regel aan de iptables-firewall toe waardoor de MongoDB-database voor het hele internet toegankelijk werd. Drie uur later wist een aanvaller de 250GB grote database te kopiëren en verwijderde het origineel, zo meldt Clay op Hacker News. Om zijn data terug te krijgen moest de NewsBlur-oprichter 860 euro losgeld betalen.

Voor de migratie schakelde Clay de originele MongoDB-cluster echter uit, om die een aantal dagen later te kunnen verwijderen. Daardoor had hij de originele database nog en kon die zo herstellen, wat inmiddels een feit is. Volgens Clay is er geen data gecompromitteerd. Hij zal binnenkort met een postmortem van de aanval en het herstel van de database komen.

Reacties (4)
28-06-2021, 14:39 door Anoniem
Oeps. Vergeten --iptables=false in de Docker deamon config in te stellen.
Ik heb deze standaard actie van Docker altijd al raar gevonden, het is vragen om problemen en zal ongetwijfeld wel vaker fout zijn gegaan en gaan. Met MonogDB precies hetzelfde; standaard geen gebruikersnaam en wachtwoord afdwingen op een database.
MongoDB in een Docker container opspinnen (op een VPS die direct aan het internet hangt) zonder iets te configureren is dus een "gouden combinatie" ..
28-06-2021, 15:04 door Anoniem
Dus... ook geen backup systeem.... Dat zou je toch als eerste geregeld hebben.

TheYOSH
28-06-2021, 15:41 door Anoniem
Door Anoniem: Dus... ook geen backup systeem.... Dat zou je toch als eerste geregeld hebben.

TheYOSH
Uit het artikel:
Voor de migratie schakelde Clay de originele MongoDB-cluster echter uit, om die een aantal dagen later te kunnen verwijderen. Daardoor had hij de originele database nog en kon die zo herstellen, wat inmiddels een feit is.
28-06-2021, 16:57 door Power2All - Bijgewerkt: 28-06-2021, 16:58
Mja, en daarom draai ik alles binnen een VM omgeving (Proxmox).
Alle Managers en Workers zitten allemaal op een Firewall, want als Docker toch zegt toch hij volledig toegankelijk is, wordt het toch nog af gevangen door de VM Guest firewall, wat ook tevens iptables is, maar door Proxmox zelf beheerd wordt.
Was simpel op te lossen, dit is gewoon slordig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.