image

FBI: senioren vorig jaar voor 1 miljard dollar bestolen door cybercriminelen

dinsdag 29 juni 2021, 12:49 door Redactie, 3 reacties

Senioren zijn vorig jaar voor zo'n 1 miljard dollar bestolen door cybercriminelen, zo stelt de FBI op basis van eigen cijfers (pdf). Vorig jaar ontving de Amerikaanse opsporingsdienst via het Internet Crime Complaint Center (IC3) bijna 792.000 aangiften, voor een totaal schadebedrag van meer dan 4,1 miljard dollar. Slachtoffers kunnen bij het doen van een aangifte ook hun leeftijdscategorie aangeven.

Op basis daarvan stelt de FBI dat 28 procent van de schade werd opgelopen door zestigplussers. Het gaat om een bedrag van bijna 1 miljard dollar. Het werkelijke bedrag ligt mogelijk hoger, omdat niet bij elke aangifte een leeftijdscategorie wordt doorgegeven. Wel is de schaden ten opzichte van een jaar sterk toegenomen. In 2019 rapporteerden senioren nog een totaalverlies van 300 miljoen dollar.

De grootste schade werd vorig jaar opgelopen bij datingfraude. Hierbij werden senioren die aangifte deden voor meer dan 281 miljoen dollar opgelicht. Ook helpdeskfraude, waarbij oplichters zich bijvoorbeeld voordoen als Microsoftmedewerker, zorgt met een verlies van ruim 116 miljoen dollar voor een grote schadepost.

De meeste slachtoffers vielen in de categorie afpersing. Het kan dan om verschillende vormen van afpersing gaan, waarbij criminelen slachtoffers bijvoorbeeld via e-mail dreigen met het publiceren van gevoelige informatie. Meer dan 23.000 senioren deden hiervan aangifte. Helpdeskfraude werd ruim 9400 keer gemeld. Ook via phishing en spoofing werden duizenden slachtoffers gemaakt.

Image

Reacties (3)
29-06-2021, 13:14 door Anoniem
Senioren moet je verbieden. Zou zo maar een conxlusie kunnen inclusief oud icters die er meer van weten.

Kortom dit is veels te vaag en worden senioren weer weggezet als domme oude sukkels.

Wellicht dat senioren meer aangiftebereidbaarheid hebben en de jonkies het voor lief nemen.

Daarnaast beschikken senioren vaak over meer geld wat weer van invloed is op de aangiftebereidheid.

En die overige 72% zijn jonkies? Wat moeten we met dit rapportje..? Pure statistiekframing.
29-06-2021, 15:09 door Anoniem
Door Anoniem: S Jonkies

Vind de bewoording leuk!

Klopt wat u zegt, ouderen of senioren hebben over het algemeen meer geld. Ook is er een beeld van ouderen dat zei vaak gezien worden als minder technisch of erger, hoe u het zegt, domme sukkels. Daar ben ik het net als u zeker niet mee eens, er zijn meerdere factoren die kunnen leiden tot deze cijfers. Onder aan de streep echter zijn deze cijfers er wel en vind ik het goed dat deze gedeeld worden.
Persoonlijk zou ik daarom dit niet willen wegzetten als statestiekframing, maar meer als handvat om, ook voor instanties en organisaties, te kijken naar het onlinegedrag.
Hoe ik het zie is simpel. Wij die op de security forums bezig actief zijn, zijn vaak ook goed op de hoogte zijn van de gevaren van het internet. Deze zouden wij kunnen delen met onze je eigen omgeving. (familie, vrienden, werk)
Dan zou je het artikel niet moeten zien als “de ouderen zijn niet zo goed met technologie onzin”, maar meer hoe kunnen wij ervoor zorgen dat in onze omgeving iedereen goed is ingelicht over de gevragen van het internet. Dan helpt een lijstje wel, om te zien waar de meeste “schade” wordt geleden.
Maar goed dat is mijn mening.
30-06-2021, 00:11 door Anoniem
Door Anoniem: Senioren moet je verbieden. .
Tja, zo kun je ook de misdaad tegenover senioren bestrijden.
Oudjes afmaken is nogal een vrij lompe maatregel en volgens mij nog verboden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.