image

Politie houdt verdachte aan voor het stelen van 400.000 euro via phishing

woensdag 7 juli 2021, 17:05 door Redactie, 1 reacties

De politie heeft eind juni een 30-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van het stelen van meer dan 400.000 euro door middel van phishing, zo is vandaag aangekondigd. Volgens de politie heeft de man tientallen slachtoffers gemaakt.

Het onderzoek in deze zaak startte een jaar geleden na de aangifte van een slachtoffer. Die had op Marktplaats een advertentie geplaatst. Vervolgens werd het slachtoffer door iemand benaderd die zich voordeed als koper en een link stuurde die op de gelijk-oversteken-link van Marktplaats leek. In werkelijkheid wees de link naar een phishingsite.

Met de gegevens die het slachtoffer op de phishingsite invoerde kon de fraudeur toegang krijgen tot de bankomgeving van het slachtoffer en in diens naam een nieuwe bankpas aanvragen. Vervolgens werd er met de pas zo'n 160.000 euro gestolen. Tijdens het onderzoek stuitte de politie op 67 aangiftes met een gezamenlijke schade van ruim 400.000 euro. Het onderzoek loopt nog en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Reacties (1)
08-07-2021, 00:00 door Anoniem
zo zie je dat bepaalde lieden zich tot bepaalde doelgroepen richten waarvan ze waarschijnlijk vooraf al weten dat ze behoorlijk wat schade bij slachtoffers kunnen oogsten, hetgeen neerkomt op een ander moedwillige ernstig benadelen met eigen gewin als oogmerk.
Dat is natuurlijk behoorlijk kwaadaardig handelen, namelijk handelen onder valse voorwaarden gevolgd door onuitgenodigd & onrechtmatig tot andermans eigendommen toegang verschaffen, gevolgd door onwederrechtelijke toe-eigenen van andermans eigendommen.

Deze zaak ontstijgt de misdaad-categorie 'oplichting', omdat de geldbedragen boven de € 78.000,- uit stijgen.
Vanaf bepaalde sommen geld komt het kenmerk financieel delict in het spel.
Ben benieuwd hoe omvangrijk men denkt dit aan te pakken bij de rechter en of de slachtoffers nog gecompenseerd kunnen gaan worden, in verband met kale kippen dilemma's.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.