image

Google in VS aangeklaagd wegens "illegaal monopolie" met Play Store

donderdag 8 juli 2021, 14:41 door Redactie, 8 reacties

36 Amerikaanse staten hebben Google aangeklaagd omdat het techbedrijf met de Google Play Store schuldig is aan een "illegaal monopolie" dat concurrerende appstores hindert. Volgens de klagers heeft Google in Android een aantal "misleidende beveiligingswaarschuwingen" en andere barrières ingebouwd die gebruikers moeten ontmoedigen om apps van buiten de Google Play Store te downloaden.

Standaard staat Android het downloaden van apps buiten de Play Store niet toe. Gebruikers moeten deze optie zelf inschakelen. "Als u apps van onbekende bronnen wilt downloaden, kan dit beveiligingsrisico's voor uw telefoon en persoonlijke informatie opleveren. Uw telefoon kan worden beschadigd of er kunnen gegevens verloren gaan. Uw persoonlijke informatie kan worden misbruikt of gehackt", zo waarschuwt Google via de eigen website voor deze optie.

Verder stellen de klagers dat Android al jaren niet echt open source is, aangezien Google fabrikanten dwingt om een overeenkomst te sluiten dat ze geen Androidversies ontwikkelen die verschillen van de door Google gecertificeerde Androidversie. Daarnaast zou Google afdwingen dat de eigen apps standaard op Androidtoestellen zijn geïnstalleerd en dwingt Google app-ontwikkelaars om gebruik te maken van de eigen betaalverwerkingsdienst genaamd Google Play Billing.

"Google heeft Androidgebruikers beroofd van een robuuste concurrentie die had kunnen leiden tot meer keus en innovatie, alsmede lagere prijzen voor mobiele apps", zo laten de klagende staten weten. Die willen met hun rechtszaak een einde aan het "illegale monopolie" van Google maken. Volgens Google zijn de klachten ongegrond en zorgt Android juist voor meer concurrentie en keuze. De rechtszaak zou uiteindelijk voor een minder veilig Android-ecosysteem voor gebruikers zorgen, zo stelt het techbedrijf in een reactie.

Reacties (8)
08-07-2021, 15:25 door karma4
De aanklagers gebruiken Apple? Meer opties ken ik niet.
08-07-2021, 15:38 door Anoniem
Nu werd de playstore van het Portugese Aptoide ook door Google onterecht verdacht gemaakt.
Dus men moet niet beweren dat Google niet goed voor het monopolie van de toko zorgt.

#sockpuppet
08-07-2021, 16:34 door Anoniem
Google maakt eenvoudigweg gebruik van FUD om mensen die alternatieven willen proberen af te schrikken.
Ze zouden ook kunnen zeggen dat het aan de gebruiker is om een goede risico inschatting te maken en zelf onderzoek te doen.
Of nog beter: ze zouden zelf alternatieve appstores kunnen opnemen in google's app store.
Dat Apple uberhaupt geen alternatieve distributieplatformen toestaat, staat hier los van.
08-07-2021, 17:07 door Power2All
Ik vind het wel prima hoe Google het doet.
Je kan het optioneel aanzetten, maar Google waarschuwd wel dat er mogelijke niet-controleerbare bullshit geinstalleerd kan worden als je een 3rd party appstore gebruikt.
Gaan we het eens hebben over Apple, da's een ander verhaal. Die laten je sowieso niet toe 3rd party apps te installeren, of laat staan een andere AppStore te mogen gebruiken, dus heeft Google toch meer open opties. De waarschuwingen die gebruikers krijgen, zijn niet meer dan gewenst, want niet veel mensen hebben een benul van als ze met 3rd party appstores aan de slag gaan, kwa veiligheid dan.
08-07-2021, 17:37 door Anoniem
Hoe krijg je anders iets nuttigs als de Blokada app geïnstalleerd?
09-07-2021, 08:20 door spatieman
err, als ik een app van samsung probeer te instaleren krijg ik toch wel een melding hoor, hoezo huisje hokje blabla..
11-07-2021, 12:27 door Anoniem
Nu pas
12-07-2021, 08:52 door [Account Verwijderd]
Door karma4: De aanklagers gebruiken Apple? Meer opties ken ik niet.

F-Droid, Uptodown, ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.