image

Security Industry Association schrapt camerafabrikant Dahua als lid

maandag 26 juli 2021, 14:20 door Redactie, 4 reacties

De Security Industry Association (SIA), een brancheorganisatie voor wereldwijde aanbieders van beveiligingsoplossingen, heeft de Chinese camerafabrikant Dahua als lid geschrapt. De eveneens uit China afkomstige camerafabrikant Hikvision zou het lidmaatschap zelf hebben opgezegd.

SIA vertegenwoordigt naar eigen zeggen meer dan twaalfhonderd bedrijven die in de security-industrie actief zijn. Vorige maand maakte de brancheorganisatie bekend dat Dahua niet langer meer lid was. Daarbij werd verwezen naar de ethische code die SIA sinds juli vorig jaar hanteert. Verdere details over het schrappen van het lidmaatschap van de Chinese fabrikant zijn niet gegeven.

In een reactie tegenover IPVM, een website die over videosurveillance bericht, noemt Dahua de beslissing van SIA ongegrond en stelt dat die genomen is op basis van een plaatsing op de Amerikaanse Entity List. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven geen handel meer drijven met de Chinese camerafabrikant. Dahua kan over een jaar weer een nieuw lidmaatschap bij de brancheorganisatie aanvragen.

Na het schrappen van Dahua als lid heeft de Chinese camerafabrikant Hikvision besloten om zelf te vertrekken. Als reden wordt gegeven dat IPVM, dat ook lid van SIA is, een lastercampagne tegen het bedrijf zou voeren en andere partijen tegen Hikvision zou ophitsen, zo blijkt uit een brief waarover Security Info Watch over beschikt en waarin het bedrijf de beslissing aan de brancheorganisatie bekendmaakt.

In een reactie stelt IPVM dat er een onderzoek naar Hikvision liep voor het schenden van de ethische code van SIA en ook het risico liep om als lid te worden geschrapt, net als Dahua. IPVM noemt daarbij verschillende zaken waar het bedrijf zich schuldig aan zou hebben gemaakt. Het zou onder andere gaan om het bespioneren van Oeigoeren in China. Iets wat ook in Nederland tot Kamervragen leidde (pdf).

Reacties (4)
26-07-2021, 14:28 door Briolet
Het zou onder andere gaan om het bespioneren van Oeigoeren in China.

En wat als de Chinezen Amerikaanse camera's ingezet had voor deze bespionering? Zou dan dat Amerikaanse bedrijf zijn lidmaatschap kwijt zijn? Dahua en HikVision zijn toch marktleiders in China. Ik denk niet dat zij een optie hadden om hun product niet aan de Chinese overheid te verkopen.
26-07-2021, 23:46 door Anoniem
Door Briolet:
Het zou onder andere gaan om het bespioneren van Oeigoeren in China.

En wat als de Chinezen Amerikaanse camera's ingezet had voor deze bespionering? Zou dan dat Amerikaanse bedrijf zijn lidmaatschap kwijt zijn?

Ja.
27-07-2021, 16:49 door Anoniem
Niet alleen de Oeigoeren kunnen worden bespioneerd, veel IP-camera's bevatten een "HiSilicon" chip met een hardcoded backdoor.

https://www.security.nl/posting/693899/Hackerscollectief+krijgt+door+hard-coded+wachtwoord+toegang+tot+150_000+beveiligingscamera%27s
Door Anoniem 11-03-2021 14:47 :
Hard-coded backdoors. Vanuit "security" perspectief onbegrijpelijk, maar ze bestaan echt:

"Researcher says millions of IoT and surveillance devices that use HiSilicon chips have a trivial backdoor"
https://www.techspot.com/news/83909-researcher-millions-iot-surveillance-devices-use-hisilicon-chips.html

"Full disclosure: 0day vulnerability (backdoor) in firmware for Xiaongmai-based DVRs, NVRs and IP cameras"
https://habr.com/en/post/486856/

"Millions of security cameras, baby monitors and “smart” doorbells are open to hijack – and no solution is currently available."
https://threatpost.com/iot-devices-vulnerable-takeover/144167/

Ik gebruik zelf de combinatie RaspberryPi Zero + cameramodule, dat lijkt voorlopig safe.

En ja, ook Dahua en HikVision gebruiken deze HiSilicon chips:
https://ipvm.com/reports/huawei-hisilicon
https://ipvm.com/reports/hisilicon-check
08-02-2022, 13:32 door Anoniem
In de Verenigde Staten is inzet van Hikvision- en Dahua-camera's bij overheidsgebouwen verboden, en ook in andere landen liggen de populaire fabrikanten onder vuur uit vrees voor spionage.

https://nos.nl/artikel/2416279-omstreden-chinese-camera-s-hangen-overal-in-nederland-ook-bij-ministeries
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.