image

Betaalvereniging Nederland verwacht recordschade door bankhelpdeskfraude

woensdag 28 juli 2021, 10:14 door Redactie, 10 reacties

Betaalvereniging Nederland verwacht dat de schade door bankhelpdeskfraude dit jaar naar een nieuw record van veertig miljoen euro zal stijgen. Dat laat de organisatie tegenover het ANP weten. Bij bankhelpdeskfraude bellen oplichters mensen op en doen zich voor als bankmedewerker. Daarbij maken ze soms gebruik van spoofing, waardoor op de telefoon van het slachtoffer het telefoonnummer van de bank wordt getoond.

Vervolgens wordt het slachtoffer misleid om een groot geld bedrag naar een zogenaamde "kluisrekening" van de bank over te maken. In werkelijkheid gaat het om een rekening van een katvanger. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldde in april dat criminelen vorig jaar door middel van bankhelpdeskfraude 26,7 miljoen euro hebben buitgemaakt. Eind vorig jaar besloten banken na overleg met minister Hoekstra om slachtoffers met terugwerkende kracht te vergoeden. 96 procent van de slachtoffers is inmiddels vergoed.

Ondanks meerdere aanhoudingen door politie en aandacht in de media lukt het fraudeurs nog altijd om nieuwe slachtoffers te maken. Maandelijks zouden driehonderd mensen op deze manier worden opgelicht, met een gemiddelde schade van tienduizend euro per slachtoffer. Daardoor zou de totale schade dit jaar op veertig miljoen euro kunnen uitkomen. Volgens Betaalvereniging Nederland worden met name ouderen slachtoffer van bankhelpdeskfraude.

Reacties (10)
28-07-2021, 10:58 door Anoniem
Tja, ik weet het niet hoor, maar als mensen nu nog steeds hierin trappen, dan heb ik ergens geen medelijden met ze. Dan leven ze onder een steen.

Dit is nu al zeker 2 jaar bezig, dan zou men nu toch wel weten dat banken dit nooit doen. En ook hier geldt weer, bel je bank terug op het nummer dat jij hebt van de bank. Of op de site staat. En dan krijg je te horen dat het een scam is.

Is vaak genoeg in het nieuws geweest, dus men kan dit gewoon weten zo langzamer hand.

TheYOSH
28-07-2021, 12:47 door Anoniem
Misschien is dit typisch iets waar oude mensen in trappen. In dat geval zou ik zeggen: besteed er heel veel aandacht aan in het Journaal (eens per maand of zo, inclusief de verhalen van mensen die veel geld kwijt zijn en niets hebben teruggekregen), bij Kassa, Omroep Max, in de Margriet en aanverwante bladen etc. Het zou toch van den zotte zijn dat banken hiervoor moeten gaan betalen? Dat motiveert bepaalde mensen alleen maar om deze vorm van oplichten te gaan bedrijven, waarbij de kosten uiteindelijk betaald mogen worden door de andere klanten. De banken betalen wel, dus de put met geld is nog lang niet leeg jongens, oplichten maar!
28-07-2021, 13:20 door Anoniem
Tja, misschien moeten de banken maar naar de politiek stappen om dit probleem aan te kaarten, en de schade daar neer te leggen waar die thuis hoort. namelijk de telecom-sector. die de telecom-sector dwingt om dit probleem aan te pakken. Bv door wetgeving.
28-07-2021, 14:06 door Anoniem
Het probleem is onmenselijke dwang om mee te gaan in wat de overheid en banken opleggen.

Velen weten niet wat wel waar en niet waar is. Zijn er niet mee opgegroeit en zullen het oon nooit kunnen.
28-07-2021, 14:23 door Anoniem
tja of moeten die banken maar de rekening van hun keuzes ter faveure van hun bottom line ook maar souperen. je kunt de hete aardappel en risico's niet for ever weg managen naar een andere partij als dienstverlener en zelf wel de vruchten van de voordelen plukken. ik blijf het je zeggen, je moet niet mensen dwingen te leren werken met jouw systeem, jouw systeem hoort bruikbaar te zijn voor allerlei mensen ook die wat minder goed mee kunnen! de rekening van de digidrang komt langzaam boven water nu! nu nog even ene periode 'zwarte pieten' waar we die gaan leggen met z'n allen. nu ligt die nog bij de mensen waarvoor de overheid een bescherming hoort te zijn.
28-07-2021, 18:03 door Anoniem
Lokale bank filialen met loketten weer openen,

* Geld opname aan de balie terug
* Veiliger opnemen van geld voor ouderen en voor iedereen
* stop betaal apps en internet bankieren.

The Matrix
28-07-2021, 23:50 door Anoniem
Hallo The Matrix,

Je wordt hier als doemdenker afgeschilderd door bepaalde figuren, maar ik kan je soms wel heel goed volgen.
Als iedereen de kop in het zand steekt als de bekende vogelstruis, gaat zeker wat jij profeteert gebeuren.
Dan helpt er geen lieve moederen meer an.

Wat wil je? Bankfilialen... in vele gevallen alleen open voor geld storten.
Opnamen doen slechts bij een gele ATM, dus vaak bij de grootgrutter binnen.

Bij de opstap naar het uitfaseren van cash gaan ze onverdroten voort.
Overal je smart-dinges mee naar binnen, met een app van de zaak liefst
(bonus-aanbiedingen als lokkertje in ruil voor al je data)

Straks zul je nog opgegrepen worden als je vlucht in bitcoins of edele metalen.
Zo ver gaat het nog eens komen en dat is geen decennia weg.

Een verontruste mede-aardbewoner,

#sockpuppet
29-07-2021, 18:07 door Anoniem
Draai het eens om: dat criminelen dit kunnen doen, bewijst dat banken niets doen tegen witwassen.
29-07-2021, 23:32 door Anoniem
Door Anoniem: Draai het eens om: dat criminelen dit kunnen doen, bewijst dat banken niets doen tegen witwassen.
Leer eens wat witwassen eigenlijk is, in ieder geval geen telefonische fraude!
01-08-2021, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Draai het eens om: dat criminelen dit kunnen doen, bewijst dat banken niets doen tegen witwassen.
Leer eens wat witwassen eigenlijk is, in ieder geval geen telefonische fraude!
Het geld dat met de fraude wordt verkregen, dat wordt per definitie witgewassen. Wanneer de banken dat zouden signaleren en stoppen, dan heeft de fraude geen zin meer. Fraude en witwassen gaan hand in hand en moet je dus gezamenlijk aanpakken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.