image

IDC: veel organisaties bereid om losgeld te betalen bij ransomware

woensdag 28 juli 2021, 14:56 door Redactie, 4 reacties

Veel organisaties die door ransomware worden getroffen zijn bereid, zowel direct of via hun verzekering, het gevraagde losgeld te betalen om hun bestanden terug te krijgen. Dat stelt marktvorser IDC op basis van eigen onderzoek onder ruim 260 bedrijven wereldwijd, waaronder in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Van de ondervraagde bedrijven zegt gemiddeld 44 procent dat ze in het geval van een ransomware-aanval waarschijnlijk zullen betalen. Met name grote organisaties met meer dan 50.000 medewerkers zijn bereid de portemonnee te trekken. Van deze groep is 64 procent bereid het losgeld over te maken. Ook Australische bedrijven staan met een betalingsbereidheid van zestig procent bovenin het overzicht. Ook een meerderheid van de ondervraagde financiële instellingen en zorginstanties denkt voor het ontsleutelen van hun data te zullen betalen.

Hoewel de afgelopen maanden verschillende Amerikaanse bedrijven in het nieuws kwamen omdat ze miljoenen dollars losgeld na een ransomware-aanval hadden overgemaakt, zegt 59 procent van de Amerikaanse organisaties niet aan de losgeldeisen te zullen voldoen. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is dit respectievelijk 63 en 64 procent. Ransomwarecriminelen hebben bij overheidsinstanties de kleinste kans op een betaling. Van de ondervraagde overheden stelt 73 procent geen losgeld te zullen betalen.

"Hoewel een ransomwarebetaling een bepaald incident op een bepaald moment kan oplossen, zijn de daadwerkelijke voordelen voor de beveiliging van de organisatie marginaal", zegt IDC-analist Jeff Xie. Volgens de marktvorser hebben organisaties meer aan gestructureerde investeringen in het versterken van hun cyberweerbaarheid en incidentmanagement dan het betalen van losgeld.

Image

Reacties (4)
28-07-2021, 15:03 door Anoniem
Crypto afschaffen zou een goede stap zijn ze hebben het altijd over witwassen van de burger maar als je 10m aan crypto aan criminelen geeft dan is het niet erg
28-07-2021, 15:25 door Anoniem
Veel organisaties beschikken wel over goede backups, maar verzaken om daarmee periodieke "brandoefeningen" te doen, uit misplaatste zuinigheid. Door gebrek aan ervaring weten ze dan niet hoe lang het duurt om ze allemaal terug te zetten. Ontstaat er toch "brand", dan neigen ze het losgeld op te hoesten, terwijl dat misschien niet eens nodig was.

"Veel slachtoffers van ransomware beschikken over betrouwbare back-ups"
dinsdag 20 juli 2021, 11:25 door Redactie

https://www.security.nl/posting/712996/%22Veel+slachtoffers+van+ransomware+beschikken+over+betrouwbare+back-ups%22
28-07-2021, 20:47 door Anoniem
Er veranderd dus niets. Men gaat dus gewoon op dezelfde voet verder want de verzekering betaald toch wel.
Happy hacking!
29-07-2021, 08:22 door Anoniem
Crypto verbieden zal ransomware niet verminderen. Dan huurt men weer moneymules in en bankrekeningen in Azie/Afrika/Midden Oosten.

De pakkans is gewoon te laag, bedrijven investeren onvoldoende in beveiliging en de ransomware kan makkelijk gekocht worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.