image

Israëlische autoriteiten doen inspectie op kantoor van NSO Group

donderdag 29 juli 2021, 11:15 door Redactie, 13 reacties

De Israëlische autoriteiten hebben een inspectie op het kantoor van spywareontwikkelaar NSO Group uitgevoerd. Aanleiding was recente berichtgeving dat de Pegasus-spyware van de NSO Group is gebruikt om wereldwijd journalisten, activisten en politici te bespioneren.

Het Israëlische ministerie van Defensie maakte de inspectie van het NSO-kantoor via Twitter bekend en stelde dat er meerdere instanties bij waren betrokken en de recente beschuldigingen aanleiding voor het onderzoek waren. Mogelijk zal er worden gekeken of het bedrijf de geldende exportbepalingen heeft overtreden, meldt de Israëlische krant de Calcalist.

Wat er precies is onderzocht, is onduidelijk. Een bron laat tegenover de Calcalist weten dat de inspectie in overleg met de NSO Group is uitgevoerd en er geen systemen of documenten zijn bekeken. In een reactie stelt de NSO Group dat het met het onderzoek van de autoriteiten zal meewerken en het vol vertrouwen is dat de in de media gedane beschuldigingen onjuist zullen blijken.

De NSO Group heeft een licentie van het Israëlische ministerie van Defensie om de Pegasus-spyware te mogen exporteren. Amnesty International heeft de Israëlische overheid opgeroepen om de bestaande exportlicenties in te trekken, gegeven het risico dat de Pegasus-spyware voor mensenrechtenschendingen kan worden gebruikt.

Reacties (13)
29-07-2021, 11:46 door Anoniem
Ik kan mij voorstellen dat de Israëlische autoriteiten nu al helemaal geen slechte reclame kunnen gebruiken. Hoewel ik zelf pro-Israël ben, vind ik wel dat er moet worden ingegrepen als zou blijken dat de NSO-group de zaak misbruikt heeft. Als de fout niet bij de NSO-group ligt, maar bij inlichtingendiensten en machthebbers bijvoorbeeld, dan wordt het hoog tijd om Pegasus maar vanuit Israëlische kant te ontmantelen.

Dat men criminaliteit wil bestrijden met Pegasus zal iedereen het wel mee eens zijn. Maar om journalisten, mensenrechten-activisten en politici af te luisteren, dat gaat veel en veel te ver!
29-07-2021, 12:17 door Anoniem
Deze inspectie is niets anders dan een schijnvertoning. Maar we weten al sinds de jaren zestig dat Israël een schurkenstaat is.
29-07-2021, 12:54 door Anoniem
"Wat er precies is onderzocht, is onduidelijk. Een bron laat tegenover de Calcalist weten dat de inspectie in overleg met de NSO Group is uitgevoerd en er geen systemen of documenten zijn bekeken"

Dat vind ik nou ook onduidelijk. Wil je dan een puur verbale onderzoek uitvoeren van hey heb je de regels overtreden antwoord "nee hoor". conclusie er is verbaal bewezen dat er geen regels zijn overtreden. Volgens mij is bij zo'n onderzoek juist systemen en documenten onderzoeken noodzakelijk, anders kun je nooit tot de kern van de overtreding komen, aangezien het in dit geval data betreft.
29-07-2021, 14:09 door Anoniem
Door Anoniem: Deze inspectie is niets anders dan een schijnvertoning. Maar we weten al sinds de jaren zestig dat Israël een schurkenstaat is.
Dat is opvallend. Israël staat niet eens op de lijst van schurkenstaten.

Maar afgezien daarvan zou ik graag bijdragen willen zien die Pegasus-gerelateerd zijn.
In persoonlijke afrekeningen ben ik minder geïnteresseerd.
29-07-2021, 14:35 door Anoniem
Door Anoniem: Dat men criminaliteit wil bestrijden met Pegasus zal iedereen het wel mee eens zijn. Maar om journalisten, mensenrechten-activisten en politici af te luisteren, dat gaat veel en veel te ver!

De export van security high-tech is het 'visitekaartje' van de Israëlische regering, om gunsten te winnen in de wereld:

Een officieel onderzoek is aangekondigd, maar Eitay Mack, de Israëlische advocaat die vergeefs probeerde de export van zulke technologie via een rechter te laten verbieden, heeft er weinig fiducie in. „De technologie van de NSO is een belangrijk instrument voor de Israëlische diplomatie”, zegt hij telefonisch. „Israël gebruikt het om banden aan te knopen met landen, ook dictaturen. Het is een mooie manier het vertrouwen te winnen van het militaire establishment in zo’n land.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/23/spyware-nso-werkt-als-diplomatiek-visitekaartje-israel-a4052141
29-07-2021, 15:58 door Anoniem
Onze nederlandse diensten maken ook gebruik van dit soort software en ja ook uit Israel.

Onderhoud wordt gedaan door "eigen personeel" en ze hebben dus ook overal hier low-level-toegang.
29-07-2021, 16:37 door Anoniem
As the scale of the disclosures has become clearer, diplomatic pressure has mounted on Israel to explain the nature of the relationship between NSO and the state under the tenure of former prime minister, Benjamin Netanyahu. The wider Pegasus project investigation found that the Israeli government gave NSO explicit permission in 2017 to try to sell the hacking tools to Saudi Arabia in a deal reportedly worth at least $55m.

https://www.theguardian.com/news/2021/jul/29/israeli-authorities-inspect-nso-group-offices-after-pegasus-revelations
29-07-2021, 18:38 door waterlelie
Naarmate de omvang van de onthullingen duidelijker is geworden, is de diplomatieke druk op Israël toegenomen om de aard van de relatie tussen NSO en de staat onder de ambtstermijn van voormalig premier Benjamin Netanyahu uit te leggen. Uit het bredere Pegasus-projectonderzoek bleek dat de Israëlische regering NSO in 2017 expliciete toestemming gaf om te proberen de hacktools aan Saoedi-Arabië te verkopen in een deal die naar verluidt ten minste $ 55 miljoen waard was.

Politici praten vooral met twee monden, in het openbaar hebben ze het over de onderste steen bovenkrijgen, daarmee beseffen, dat ze hiermee ook hun eigen beleid en politieke toekomst mee op het spel te zullen zetten (Rutte -toeslagaffaire), dus achter de schermen wordt er intensief aan beperken van de schade gewerkt.

Pegasus is verkocht aan veel overheden, zowel democratische als schurkenstaten, en van die laatste categorie bestaan er vele.
30-07-2021, 09:10 door Anoniem
Gaat de Nederlandse overheid nu ook bij Nederlandse werknemers binnen vallen?
Ex collega van mijn "werkt remote" voor hen hoorde ik van collega's die hem op een kerstborrel hadden gesproken.
30-07-2021, 12:01 door Anoniem
Met de toegenomen behoefte tot het veiligstellen van geprefereerde informatie (door Big Commerce & Big Gov) gaat men steeds verder met alles monitoren en surveilleren en eventueel 'bijsturen' van de uitingen van burgers. Dat neemt nu al bij bepaalde issues extreme vormen aan, je mag hier niet meer aan twijfelen en daar niet meer aan. Sommige humoristische uitingen worden al tot haat-humor bestempeld (bepaalde memes), de overheid kan echt nergens meer tegen tegenwoordig.
Ze kunnen de zon zowat niet meer in het water zien schijnen. Droevig is dat voor de vrije mens.

Je voelt aan wat er "opgetuigd" gaat worden en het is niet die "vrije"maatschappij waar de meesten naar terugverlangen. Ja en ze zitten hier op security.nl ook al inmiddels ter bewaking van bepaalde overheidsagenda's. Slaapt iedereen?

Joris Goedbloed
30-07-2021, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem: Deze inspectie is niets anders dan een schijnvertoning. Maar we weten al sinds de jaren zestig dat Israël een schurkenstaat is.

Voormalig premier Dries van Agt is daar inmiddels ook achter. Eeuwig zonde dat hij dat als premier niet in de gaten had.
31-07-2021, 18:05 door Anoniem
"Reset is een boek vol voorbeelden, overtuigend gebrachte feiten en soms ontluisterende conclusies over de duistere kant van het internet, waarmee nu eens niet het ‘dark web’ wordt bedoeld. Zo overtuigend dat je na het dichtslaan van het boek nooit meer achteloos met al je social media-accounts omgaat."

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/29/klik-vooral-niet-op-deze-link-a4052882

Recensie

Ronald J. Deibert: Reset. Reclaiming the Internet for Civil Society
September Publishing, 419 blz. € 14,99


Ron Deibert richtte The Citizen Lab op. Een onderzoeksinstituut verbonden aan de universiteit van Toronto, in Canada. Met dit instituut volgt Deibert sinds 2001 kritisch de ontwikkelingen op het internet, met name die van cyberveiligheid of het gebrek daar aan. Vanaf 2016 volgt Deibert de handel en wandel van de NSO Group op de voet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Citizen_Lab
31-07-2021, 21:06 door Anoniem
Door waterlelie: Pegasus is verkocht aan veel overheden, zowel democratische als schurkenstaten, en van die laatste categorie bestaan er vele.

Let op je woorden als je het als Nederlander over schurkenstaten hebt...

Het toen nog Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT probeerde tussen 2007 en eind 2011 surveillance-tools te verkopen aan de regimes van Saoedi-Arabië, Egypte en Syrië. Dat schrijft Follow the Money na aanvullend onderzoek op publicaties van Buro Jansen & Jansen.

https://tweakers.net/nieuws/185080/ftm-fox-it-wilde-surveillancesoftware-aan-repressieve-regimes-verkopen.html

Fox-IT promootte FoxReplay Analyst en Fort Fox Datadiode in het Midden-Oosten middenin de Arabische Lente.

https://www.ftm.nl/artikelen/fox-it-deals-midden-oosten-1
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.