image

Blokhuis: ouderen lopen groter risico op cybercrime door digitalisering

vrijdag 20 augustus 2021, 09:50 door Redactie, 26 reacties

Door de toenemende digitalisering, zoals internetbankieren en het online regelen van zaken, lopen ouderen steeds meer risico om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, zoals phishing en WhatsAppfraude. Er moet dan ook worden ingezet op de weerbaarheid van ouderen, zo stelt demissionair staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.

De staatssecretaris reageerde op Kamervragen van fractie Den Haan over financiële uitbuiting van ouderen. Het ging onder andere over de vraag welke uitdagingen Blokhuis de komende jaren op dit gebied ziet. "Naarmate digitalisering toeneemt, zoals internetbankieren en het online regelen van (financiële) zaken, lopen ouderen ook steeds meer risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, en praktijken zoals phishing en hulpvraagfraude", reageert de staatssecretaris.

Blokhuis stelt dat het met betrekking tot deze risico's van belang is om in te zetten op de weerbaarheid van ouderen waar het gaat om het veilig regelen van hun geldzaken, en hen te beschermen voor risico's die gepaard gaan met internetbankieren en het online regelen van zaken. De staatssecretaris merkt op dat er vanuit de overheid verschillende initiatieven zijn gestart om de weerbaarheid te vergroten, zoals een informatiebox en een campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden.

Reacties (26)
20-08-2021, 10:21 door [Account Verwijderd]
Ja het is heel voor de hand liggend.
Zelf rijd ik nog wel motor (af en toe) Daar begon ik mee toen ik net 20 was. Nu zie ik mensen van mijn leeftijd waarvan, als ik hun gedrag in het verkeer bekijk (gezien mijn 40 jaar motorrijderservaring) ik sterk vermoed dat die zelfs nog nooit op een fiets hebben gezeten, en nu op een elektrische exemplaar bij groen licht met de blik star vooruit - dus zonder links/linksachterom en rechts kijken een kruising over rijden.

In vergelijking hiermee is het niet vreemd dat ouderen die pas op latere leeftijd - dus niet opgegroeid vanaf kind zijn met computers - het voor hen geen tweede natuur is veilig met dat ding (computer) om te gaan.
20-08-2021, 11:06 door Anoniem
Gaap... goedemorgen mijnheer Blokhuis. Wilt-u dan ook even bij de banken langs gaan die het de oudere consument niet makkelijk maken?

Even een praktisch voorbeeld hier in de regio. De Rabobank sluit enkele filialen, maar belooft dat hiervoor "servicepunten" in de plaats komen. Inmiddels een half jaar later roept de Rabobank dat dit niet meer gebeurd, want het is niet meer nodig. En voor de ouderen die daar behoefte aan hebben willen ze wel regelen dat een medewerker aan de deur langs komt. Natuurlijk zonder uitleg over hoe de medewerker zich kan legitimeren.

Gevolg, ik kan het nu al op een briefje geven, is dat er criminelen zullen zijn die bij ouderen aanbellen en zeggen dat ze van de Rabobank zijn en of ze kunnen helpen met het internetbankieren.
20-08-2021, 11:08 door Anoniem
Ik vind dit wel weer zo'n typisch stigmatiserende opvatting want oudjes=niet weerbaar dus eigenlijk een beetje dom terwijl ik juist veel meer slachtoffers zie bij jongeren, terwijl deze geacht worden weerbaar te zijn.
De jeugd van tegenwoordig zit dan wel de gehele dag achter hun telefoon of tablet maar de meesten hebben geen flauw idee wat phishing o.i.d. is. Ze installeren van allerlei appjes en delen hun gegevens zonder dat ze er over nadenken met wie ze hun gegevens eigenlijk delen.
Deze groep valt volledig buiten het beeld van de overheid lijkt het en dat is niet slim.
20-08-2021, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind dit wel weer zo'n typisch stigmatiserende opvatting want oudjes=niet weerbaar dus eigenlijk een beetje dom terwijl ik juist veel meer slachtoffers zie bij jongeren, terwijl deze geacht worden weerbaar te zijn.
De jeugd van tegenwoordig zit dan wel de gehele dag achter hun telefoon of tablet maar de meesten hebben geen flauw idee wat phishing o.i.d. is. Ze installeren van allerlei appjes en delen hun gegevens zonder dat ze er over nadenken met wie ze hun gegevens eigenlijk delen.
Deze groep valt volledig buiten het beeld van de overheid lijkt het en dat is niet slim.

yep maar het convinieerd niet te erkennen dat die digidrang met een verborgen maatschappelijke kosten post komt maar dat de 'winst' vooral weer bij het groot kapitaal / banken gesoepeerd zijn. en wij maar 'echt waar het is nodig die 4 miljard dividend belasting korting voor unilever mr marketing rutte' stemmen? kortom dit 'dingetje' wordt systematisch door overheid weg gemanaged in de hoop dat het 'vanzelf' eens over is....
20-08-2021, 13:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind dit wel weer zo'n typisch stigmatiserende opvatting want oudjes=niet weerbaar dus eigenlijk een beetje dom terwijl ik juist veel meer slachtoffers zie bij jongeren, terwijl deze geacht worden weerbaar te zijn.
De jeugd van tegenwoordig zit dan wel de gehele dag achter hun telefoon of tablet maar de meesten hebben geen flauw idee wat phishing o.i.d. is.
Even opletten, de vraag ging over de weerbaarheid van ouderen, en het antwoord dus ook.
Blokhuis gaat natuurlijk niet (zoals de security.nl deelnemer) antwoorden met "ja maar JONGEREN, die hebben er ook
en nog meer last van". Er wordt hem gevraagd mbt ouderen, en dat beantwoordt hij.
20-08-2021, 13:38 door Briolet - Bijgewerkt: 20-08-2021, 13:39
Door Anoniem: Ik vind dit wel weer zo'n typisch stigmatiserende opvatting want oudjes=niet weerbaar dus eigenlijk een beetje dom terwijl …

Ik stoor me ook aan dit soort opmerking over ouderen. Eigenlijk een vorm van discrimineren. Omdat er binnen die groep meer geestelijk zwakkeren zitten, wordt dit stempel op de gehele groep geplakt. De uitspraken moeten niet over ouderen gaan, maar over geestelijk zwakkeren in het algemeen.

Deze groep is altijd al gevoelig voor oplichting geweest. b.v. bij benadering aan de voordeur of telefonisch. Ook is deze groep gevoeliger voor manipulatie door reclameboodschappen. Het weerbaarder maken van deze groep faalt al 50 jaar. (ik denk zelfs al >5000 jaar) Juist omdat deze groep minder gevoelig is voor goede voorlichting. Het beste wat helpt is een goed onderwijssysteem.
20-08-2021, 14:51 door Nescio
Deze oudere is vanaf 1984 met computers bezig en zet blindelings zijn eigen computers in elkaar.
De meeste jongeren weten sneller te werken met computers of mobieltje dan mij , maar spreek je ze aan hoe het onderliggend werkt , dan hoor ik vaak een ontkennende bevestiging .
20-08-2021, 15:12 door [Account Verwijderd]
Door Nescio: Deze oudere is vanaf 1984 met computers bezig en zet blindelings zijn eigen computers in elkaar.
De meeste jongeren weten sneller te werken met computers of mobieltje dan mij , maar spreek je ze aan hoe het onderliggend werkt , dan hoor ik vaak een ontkennende bevestiging .

Waar haal jij nou van dan dat ouderen hier van 1984 mee bezig zijn en zelf alles in elkaar kunnen knutselen.
Vandaar dat ik er zoveel werk soms aan had, terwijl ze zelf alles kunnen.
Dat zijn er toch echt veel minder dan dat jij denkt. ik ken ze niet.
Mijn ouders gingen altijd behoorlijk met hun tijd mee, liepen vaak wel een tijdje voor op de rest.
Maar iets zelf uit elkaar halen, vergeet het maar.
20-08-2021, 15:15 door Anoniem
Ouderen zijn echt niet de enige die slachtoffer zijn van Hulpvraagfraude of phishing. Het overkomt echt iedereen. Via de campagne Senioren en online veiligheid wordt wel specifiek aandacht gevraagd voor hoe we ouderen kunnen ondersteunen in hun kennis en vaardigheid om cybercrime te herkennen, zodat ze zichzelf kunnen beschermen.

Antwoord op vragen en hulp bij problemen. Voor iedereen.

https://veiliginternetten.nl/senioren-en-online-veiligheid/


Veiliginternetten.nl is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid / Nationaal Cyber Security Centrum, ECP | Platform InformatieSamenleving en het bedrijfsleven.
20-08-2021, 16:34 door Anoniem
De staatssecretaris merkt op dat er vanuit de overheid verschillende initiatieven zijn gestart om de weerbaarheid te vergroten, zoals een informatiebox en een campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden.

Zie daar de maakbare maatschappij van de laatste 2 decennia.
De burger moet zichzelf maar zien te helpen.
En krijgt misschien een beetje informatie van de overheid wat hij/zij moet doen.
En ondertussen de risico's maar op de burgers afwentelen, en de vergoeding van de schade (indirect) ook.

Zolang de overheid én politiek zelf maar geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen voor die verregaande digi-dwang die ze toestaan en introduceren.
Het kan toch niet zo zijn dat in deze maatschappij er alleen nog maar digitaal gecommuncieerd mag worden?

Verplicht overheid, banken (en andere bedrijfstakken) om filialen aan te houden waar digitaal-niet-weerbare burrgers hun zaken kunnen regelen. Ook in de kleinere dorpen. Zonodig alles verzameld in 1 pand, met flex-werkers.

Waarom komt er geen politicus met wetgeving om alternatieve kanalen voor digitaliisering af te dwingen?
Ze kunnen we een "Wet Dieren" indienen en aannemen, maar dit lukt de dames en heren politici niet.
Het is wel duidelijk waar hun prioriteiten liggen.
20-08-2021, 18:38 door Anoniem
Het valt mij altijd op hoe hulpeloos veel mensen zijn als het om techniek gaat totdat het ze uitkomt om dat niet meer te zijn? Email? Internet bankieren? Online shopping? Online je belasting aangifte doen? De berichten box van mijnoverheid.nl? Allemaal veel te moeilijk, Whatsapp en facebook zijn de enige manier om je kleinkinderen te volgen? Geen enkel probleem!
20-08-2021, 19:11 door Nescio
Door BertG.:
Door Nescio: Deze oudere is vanaf 1984 met computers bezig en zet blindelings zijn eigen computers in elkaar.
De meeste jongeren weten sneller te werken met computers of mobieltje dan mij , maar spreek je ze aan hoe het onderliggend werkt , dan hoor ik vaak een ontkennende bevestiging .

Waar haal jij nou van dan dat ouderen hier van 1984 mee bezig zijn en zelf alles in elkaar kunnen knutselen.
Vandaar dat ik er zoveel werk soms aan had, terwijl ze zelf alles kunnen.
Dat zijn er toch echt veel minder dan dat jij denkt. ik ken ze niet.
Mijn ouders gingen altijd behoorlijk met hun tijd mee, liepen vaak wel een tijdje voor op de rest.
Maar iets zelf uit elkaar halen, vergeet het maar.
20-08-2021, 19:12 door Nescio - Bijgewerkt: 20-08-2021, 19:17
[Verwijderd door moderator]
20-08-2021, 22:15 door Anoniem
Door Nescio: Deze oudere is vanaf 1984 met computers bezig en zet blindelings zijn eigen computers in elkaar.
De meeste jongeren weten sneller te werken met computers of mobieltje dan mij , maar spreek je ze aan hoe het onderliggend werkt , dan hoor ik vaak een ontkennende bevestiging .
Je weet hoe de machines in elkaar steken, maar dat maakt je niet onkwetsbaar voor internetcriminelen. Je gaat voor de bijl als je een verkeerde ontmoet. Vergelijk met een straaljagermonteur. Die weet precies tot het laatste schroefje hoe een straaljager in elkaar steekt, maar bij het eerste de beste luchtgevecht is hij binnen een seconde al uit de lucht geschoten als hij al in staat is om de straaljager heel in de lucht te krijgen.
20-08-2021, 22:24 door Anoniem
Door BertG.:
Door Nescio: Deze oudere is vanaf 1984 met computers bezig en zet blindelings zijn eigen computers in elkaar.
De meeste jongeren weten sneller te werken met computers of mobieltje dan mij , maar spreek je ze aan hoe het onderliggend werkt , dan hoor ik vaak een ontkennende bevestiging .

Waar haal jij nou van dan dat ouderen hier van 1984 mee bezig zijn en zelf alles in elkaar kunnen knutselen.
Vandaar dat ik er zoveel werk soms aan had, terwijl ze zelf alles kunnen.
Dat zijn er toch echt veel minder dan dat jij denkt. ik ken ze niet.
Mijn ouders gingen altijd behoorlijk met hun tijd mee, liepen vaak wel een tijdje voor op de rest.
Maar iets zelf uit elkaar halen, vergeet het maar.

Rare reactie Bert, Nescio geeft alleen maar aan dat hij een oudere is die wel degelijk verstand van computers heeft. Hij zegt niet dat alle ouderen dat kunnen.
20-08-2021, 23:58 door Anoniem
Ouderen die niet snel genoeg swipen is een kleiner probleem dan jongeren die niets van computers begrijpen omdat iedereen denkt dat jongeren heel handig zijn met computers.

Dat wordt hier uitgelegd:

http://www.coding2learn.org/blog/2013/07/29/kids-cant-use-computers/
21-08-2021, 09:15 door [Account Verwijderd]
@ 22:24 door Anoniem,

Ik had het verkeerd gelezen of te snel.
Er staat inderdaad, deze oudere.
21-08-2021, 09:51 door Anoniem
Blokhuis realiseert zich schijnbaar niet dat ouderen steeds slechter gaan zien. En ik denk dat ook wel meegenomen mag worden in die die digitale weerbaarheid. Want velen hebben gewoon moeite met zicht.

En dan kun je wel allerlei torretjes op papier gebruiken om de digitale weerbaarheid te vergroten maar ik zou mij eerst maar eens beter verdiepen in de knelpunten waar ouderen mee te maken hebben.

Ouderen moeten gewoon naar een kantoor in de buurt kunnen gaan. En daar geholpen worden.
21-08-2021, 10:25 door Anoniem
In de zeventig en blaas m'n partijtje JavaScript beveiliging en error-hunting nog volop mee.
Kijk of de jonge IT-er in opleiding na een toets een 'schoon' device achterlaat.
Wat een vooroordelen weer van de lieden die destijds de boot gemist hebben of lieten doorvaren.
Maar weet goed welke CEO of manager het beweert.
luntrus
21-08-2021, 12:40 door Anoniem
Door Anoniem: In de zeventig en blaas m'n partijtje JavaScript beveiliging en error-hunting nog volop mee.
Kijk of de jonge IT-er in opleiding na een toets een 'schoon' device achterlaat.
Wat een vooroordelen weer van de lieden die destijds de boot gemist hebben of lieten doorvaren.
Maar weet goed welke CEO of manager het beweert.
luntrus

Jij bent echter niet de norm. Eerder de uitzondering.

De gemiddelde Nederlander gebruikt een computer en internet alsof het een waterkoker (of koffiezetapparaat) is.

Hang het apparaat aan de stroom.
Vul het met iets.
En druk op de knop.
De rest wordt voor je gedaan.

Computers en inetrnet zijn helaas wat gecompliceerder en gevaarlijker.
En ja, niet alleen voor ouderen. Voor iedereen. Zelfs voor de vak-deskundigen.
Nu alleen de politici nog zien te overtuigen.
21-08-2021, 18:48 door karma4 - Bijgewerkt: 21-08-2021, 18:54
Er is een groter risico om slachtoffer te worden van cybercrime door het beschermen van criminelen wegens "privacy"
Dat heeft weinig met digitalisering te maken anders dan het gebrek aan inzicht in de digitale wereld bij politici.
21-08-2021, 19:15 door Anoniem
Iemand die nu 80 is, was in 1980 veertig. Sindsdien zijn er dozijnen pc-prive projecten geweest. Internet is er al sinds 1990. Heeft men dat dan allemaal gemist? Was men met 40 al mentaal met pensioen? Je mag ook wel iets verwachten van d'n moderne mens.
22-08-2021, 14:11 door Anoniem
Door karma4: Er is een groter risico om slachtoffer te worden van cybercrime door het beschermen van criminelen wegens "privacy"
Dat heeft weinig met digitalisering te maken anders dan het gebrek aan inzicht in de digitale wereld bij politici.

Foute gedachtegang.

1. Slachtoffers moeten eerst iets doen of nalaten voordat ze slachtoffer worden. Dat risico wordt niet grote doordat criminelen "beschermd" zouden worden.
2. Criminelen worden niet beschermd. Het woord Cybercrime zegt het zelf al: Misdaad. En dat is bij wet verboden.
3. Criminelen worden pas opgespoord en vervolgd (als dat lukt) nadat ze een cybercrime gepleegd hebben. De daad is dan al gedaan.


En nu de 64.000 euro vraag:

Hoe denk jij (Karma4) de privacy van criminelen niet te beschermen, maar die van niet-criminelen wel.
De politie, banken etc kunnen gewone onschuldige burgers nu al niet beschermen tegen cybercrime.
Als burgers hun privacy niet zelf mogen regelen, oa. om zich tegen cybercrime te beschermen, dat worden er nog meer mensen vogelvrij verklaard. Dan hebben criminelen een nog groter luilekkerland om van te profiteren.
Hoe denk (concreet) jij die onschuldige potentiele slachtoffers te beschermen?
22-08-2021, 14:17 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand die nu 80 is, was in 1980 veertig. Sindsdien zijn er dozijnen pc-prive projecten geweest. Internet is er al sinds 1990. Heeft men dat dan allemaal gemist? Was men met 40 al mentaal met pensioen? Je mag ook wel iets verwachten van d'n moderne mens.

Desinteresse.

Er is pas een echte hausse van internet activiteit geweest de laatste 10-15 jaar. Toen waren die mensen al over de 60.
In de jaren 80 en 90 was er voor het overgrote deel van de mensen van 40+ weinig interessants te doen met computers.

En ze hadden andere dingen die hun bezighielden: Kinderen, werk, werkeloosheid, vut, voetballen kijken, uitgaan.

De meeste mensen leven in een totaal andere wereld dan IT.
22-08-2021, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand die nu 80 is, was in 1980 veertig. Sindsdien zijn er dozijnen pc-prive projecten geweest. Internet is er al sinds 1990. Heeft men dat dan allemaal gemist? Was men met 40 al mentaal met pensioen? Je mag ook wel iets verwachten van d'n moderne mens.

Als je niet per ongelijk een enorme nerd hobbyist was of werd leer je feitelijk niks van het _hebben_ van een computer.

Dan schreven ze er brieven mee. En tikten de kinderen er hun boekverslag op . En speelden ze spelletjes - Prince of Persia.
En op kantoor was het ding ook een tekstverwerker, of een terminal naar een mainframe .

Met internet kon je emailen. En websites kijken. En dingen opzoeken . En daarna belde je met de telefoon naar de winkel die je gevonden had.
Als je daar gestopt bent met volgen - loop je inderdaad achter in risico awareness.

Dat je zo ontzettend veel kunt of moet _ regelen_ via Internet is fors veel nieuwer. Net als de hoeveelheid accounts die je kunt of moet hebben - en waarmee jij en iemand zoveel kan .

Dat computers van thuisgebruikers actief gehacked worden is echt veel nieuwer. Ransomware en trojans als werkelijke dreiging voor een thuisgebruikers zijn niet van de jaren 80,90,00 .
Hele volksstammen denken waarschijnlijk nog steeds dat je een virus herkent aan een of ander monsterplaatje dat opeens over je scherm heen gaat.
23-08-2021, 09:40 door Anoniem
Door Nescio: Deze oudere is vanaf 1984 met computers bezig en zet blindelings zijn eigen computers in elkaar.
De meeste jongeren weten sneller te werken met computers of mobieltje dan mij , maar spreek je ze aan hoe het onderliggend werkt , dan hoor ik vaak een ontkennende bevestiging .
Deze oudere is van 62 en werkt al 20 jaar in de IT/security branch maar ik ben echt een uitzondering want vrijwel al mijn leeftijdsgenoten, althans degene op mijn werk en privé, hebben helemaal niets met privacy en veiligheid. Dat heeft helemaal niets met domheid of intelligentie te maken maar met interesse of eerder het gebrek eraan.
Op mijn werk moet ik nog steeds de 'hoogopgeleiden' vertellen wat een phishing e-mail is en waarom je niet op elke link in mail of sms moet klikken of zelfs je gegevens moet invullen. Dat is niet omdat ze dom zijn maar het maakt geen onderdeel uit van hun denkpatroon. Gelukkig valt bij herhaling het muntje bij velen steeds vaker dus de kracht zit um echt in de herhaling, ongeacht of je jong of oud bent. En aansprekende voorbeelden helpen altijd wel in de communicatie. Een slachtoffer van WA fraude hun verhaal laten vertellen spreekt veel meer aan dat een bericht erover in het Intranet plaatsen.
Dat werkt erg goed, kijk maar naar Covid. Als de media geen IC's hadden laten zien met mensen aan de beademing (die er overigens altijd wel liggen) lagen dan had de impact van alleen het verhaal dat Covid ernstig is niet zoveel impact gehad.
Wat dat betreft kun je goed leren van hoe je mensen moet beïnvloeden als je naar de communicatie over Covid kijkt.
Dat is wel knap gedaan van onze MSM.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.