image

GGD-voorzitter: koppel systemen om juiste gezondheidskeuzes te maken

vrijdag 20 augustus 2021, 13:43 door Redactie, 28 reacties

De GGD’en beschikken over heel veel data die Nederland, door systemen te koppelen, kan gebruiken voor het maken van de juiste gezondheidskeuzes, zowel landelijk als tot op wijkniveau. Dat stelt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR. Rouvoet laat in een opinie weten dat hij niet terug wil naar de tijd vóór corona en er meer moet worden ingezet op preventie en publieke gezondheid geen sluitpost van de begroting mag zijn.

Data kan daar een belangrijke rol bij spelen, aldus de GGD-voorzitter. "We hebben gezien hoe belangrijk data zijn. De GGD’en beschikken over heel veel data. En op basis hiervan moeten we in Nederland de juiste gezondheidskeuzes gaan maken: zowel landelijk als tot op wijkniveau." Om op de "juiste plek" met de "juiste interventies" te komen pleit Rouvoet voor de ontwikkeling van nieuwe systemen, het koppelen van systemen en data-analisten die gegevens analyseren. "En dat vraagt weer om investeren.”

Reacties (28)
20-08-2021, 13:51 door Anoniem
Oh nee, alstublieft niet!!! Informatiebeveiliging totaal niet op orde en dan ook nog alles aan elkaar gaan knopen.....

Laat ze eerst met maar eens met een informatiearchitectuur en daarna met een technisch architectuurvoorstel komen. En in vredesnaam geen decentrale systemen koppelen, maar een van scratch af aan opgebouwd centraal systeem waarbij privacy en security by design op orde zijn.

Wat Rouvoet hier voorstelt (aan elkaar knopen van oude meuk) heeft in het verleden altijd tot ellende geleid: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/politie-belastingdienst-en-svb-vragen-de-politiek-om-rust-onze-ict-heeft-onderhoud-nodig/.
Het zou goed zijn als die overheidsinstanties eens van elkaar leren.....
20-08-2021, 13:51 door Anoniem
Ja goed plan, maak ook gelijk een export functie want dat is onmisbaar bij een dergelijk web van clusterfaals
20-08-2021, 14:11 door Anoniem
We leven in corona-tijd waar heel veel data beschikbaar komt,
het ultieme moment om zoveel mogelijk data van burgers te verzamelen
en te kunnen koppelen of het nu om medische/zorggegevens gaat en meer
nu er meer geshared en gekoppeld gaat worden.

Data is geld,dat betaald zich vanzelf uit in investeren,data is macht,en wie ben jij als burger?
juist de gehoorzame burger die meer van zichzelf
moet opbiechten,meer moet inleveren qua persoonlijke data
en profilering en het liefst zonder tegenspraak of weerstand,
je wilt toch geholpen worden nietwaar.

The Matrix
20-08-2021, 14:19 door Anoniem
Voortaan iedereen tracken via een digitale vaxx-enkelband?
Linksom of rechtsom de Pharma-global-surveillance-state introduceren. Wie niet nadenkt, is voor.
20-08-2021, 14:32 door MathFox
Ik ben get eens met Rouvoet dat er meer aandacht moet komen voor preventieve gezondheidszorg. Ik zie niet in hoe "het koppelen van systemen" zonder over details (als privacy) te spreken hier aan kan bijdragen. We weten dat we teveel en verkeerd eten, doe daar eens iets aan. We weten dat auto's en industrie fijnstof produceren, doe ook daar iets aan. We weten dat er te weinig gesport wordt, ...

Ik zie wel iets in statistische gegevens aggregeren en op een overzichtelijke manier presenteren zodat daar beleid op gemaakt kan worden en ook inzichtelijk is of het beleid succesvol is. Daar heb je geen zware koppeling voor nodig.
20-08-2021, 14:37 door Anoniem
Een 'bekende' uit het baantjescarroussel die zichzelf weer eens mag profileren middels een persbericht. Precies 'goed' getimed nadat ook weer is gebleken dat de GGD een persoonsgegevens lekkend moloch is waar je als het even kan, heel vér vandaan moet blijven. En de man maakt het alleen maar erger en onduidelijker met holle phrasen als "We hebben gezien hoe belangrijk data zijn. De GGD’en beschikken over heel veel data. En op basis hiervan moeten we in Nederland de juiste gezondheidskeuzes gaan maken: zowel landelijk als tot op wijkniveau."
En dat in combinatie met '...op de "juiste plek" met de "juiste interventies" te komen...'. Dus een politiestaat prediken, meneer Rouvoet?

Zolang gezond eten niet bij dergelijke 'gezondsheids'instituten als een van de eerste opties is in het kader van 'juiste gezondheidskeuzes' is, is een gezond wantrouwen minstens op zijn plaats. Voor je geliefden, ongeacht hoe ze hierin staan.
20-08-2021, 15:03 door Anoniem
Ik ga het maar even oprakelen. Maar Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin was voor het registeren van het type en de kleur van het schaamhaar van alle pubers in een centraal computer systeem.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektronisch_Kinddossier#Ophef

Deze man wil je niet de kans geven dit te herhalen met alle Nederlanders en Corona.
20-08-2021, 15:06 door Anoniem
Door MathFox: Ik ben get eens met Rouvoet dat er meer aandacht moet komen voor preventieve gezondheidszorg. Ik zie niet in hoe "het koppelen van systemen" zonder over details (als privacy) te spreken hier aan kan bijdragen. We weten dat we teveel en verkeerd eten, doe daar eens iets aan. We weten dat auto's en industrie fijnstof produceren, doe ook daar iets aan. We weten dat er te weinig gesport wordt, ....

Er zijn inderdaad veel dingen die ze beter eer kunnen aanpakken, bureaucratie bijvoorbeeld. Had ik vorige maand ontstoken amandelen, de huisarts deed een corona test en keek er nog niet eens naar.. verwijzing naar de KNO arts. Bij zulke duidelijke gevallen zou een huisarts of KNO bezoek toch niet nodig moeten zijn?

Zelfde bij een allergische reactie, verwijzing naar de huidarts die vervolgens gewoon een sticker op de huid plakt om te kijken wat voor allergie het is. Dat kunnen mensen toch makkelijk zelf doen? Of gewoon om de hoek bij de huisarts of apotheek?

Bij het koppelen van systemen ben ik bang dat de bureaucratie alleen maar gaat toenemen.
20-08-2021, 15:28 door Anoniem
Door MathFox: Ik ben het eens met Rouvoet dat er meer aandacht moet komen voor preventieve gezondheidszorg. Ik zie niet in hoe "het koppelen van systemen" zonder over details (als privacy) te spreken hier aan kan bijdragen. We weten dat we teveel en verkeerd eten, doe daar eens iets aan.
Exact. André kan veel beter bij bijvoorbeeld Unilever aankloppen en daar vragen of ze willen stoppen met het maken van hun absurd ongezonde producten. Dat zou veel meer soelaas bieden dan de privacy van burgers nog verder opheffen.
20-08-2021, 15:47 door Erik van Straten
20-08-2021, 16:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MathFox: Er zijn inderdaad veel dingen die ze beter eer kunnen aanpakken, bureaucratie bijvoorbeeld. Had ik vorige maand ontstoken amandelen, de huisarts deed een corona test en keek er nog niet eens naar.. verwijzing naar de KNO arts. Bij zulke duidelijke gevallen zou een huisarts of KNO bezoek toch niet nodig moeten zijn?
Nou je het erover hebt: Een paar weken geleden een brief gekregen van de KNO-arts ivm een ontsteking in mijn rechteroor. Maar de daarop volgende weken genas het en dus meldde ik mij af bij het ziekenhuis. Wat denk je? Krijg ik vandaag een brief van het ziekenhuis dat ik niet ben komen opdagen, en dat terwijl ik mij had afgemeld!

Zelfs in de kleinste zaken blijken de dingen fout te lopen.
20-08-2021, 17:01 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Voortaan iedereen tracken via een digitale vaxx-enkelband?
Linksom of rechtsom de Pharma-global-surveillance-state introduceren. Wie niet nadenkt, is voor.

De fantasie zeg, hrmpppf....Ze worden met de dag driester, deze anti vaccinatie discipelen.

Ooit bralde een niet nader te noemen pan-europees misdadig sujet van de 'eerste orde': "Wie niet voor ons is, is tegen ons".
Nu blèrt een zot dat als je er zelfs maar over nadenkt niet een anti vaxxer te zijn, je door hen al wordt afgevoerd als tegenstander. Ja eh.... waarvan? tegenstander van de MEDEMENS ????

Het aantal malloten begint substantieel toe te nemen. is deze mentale toestand soms een nog niet geconstateerd symptoom van een nieuw gemuteerde existentie van SARS Covid?
20-08-2021, 18:16 door Anoniem
Rouwvoet can't walk and chew gum at the same time!
20-08-2021, 18:42 door Anoniem
Professionele gebitsverzorging (schijnt heel belangrijk te zijn voor algehele gezondheid) zat vroeger in het basispakket.
Vroeger bestond er zoiets als een periodiek preventief algehele gezondheidsonderzoek.
Gezond eten is duurder dan junkfood, en wordt steeds duurder gemaakt.
Wat voor de één gezond is, is voor een ander een allergie (bijvoorbeeld: noten, melk).
Sommige mensen zijn beter in krachtsporten dan in duursporten, en omgekeerd.
Er gaat meer subsidie naar kunst, cultuur en deugprojecten, dan naar gesubsidieerde sportactiviteiten.
Zorgcapaciteit al jaren stelselmatig wegbezuinigd.
Mensen die door blijven werken omdat ze het zich financieel niet kunnen veroorloven om zich ziek te melden.
Enzovoorts.

Genoeg punten die we vroeger beter deden, maar die weg geprivatiseerd zijn. Een overheidsdienaar die extra geld wil om voor anderen te bepalen wat gezond is, maar wat vroeger beter geregeld was daarbij negeert, is met politiek bezig, niet met volksgezondheid, waarbij "met de juiste interventies" tekenend is (dat natuurlijk niet opgelegd gaat worden aan alle ingezetenen, ze kijken wel link uit).

Garbage in, garbage out.
Spreadsheet management.
My body, my choice.
20-08-2021, 19:28 door spatieman
Door Herme R:
Door Anoniem: Voortaan iedereen tracken via een digitale vaxx-enkelband?
Linksom of rechtsom de Pharma-global-surveillance-state introduceren. Wie niet nadenkt, is voor.

De fantasie zeg, hrmpppf....Ze worden met de dag driester, deze anti vaccinatie discipelen.

Ooit bralde een niet nader te noemen pan-europees misdadig sujet van de 'eerste orde': "Wie niet voor ons is, is tegen ons".
Nu blèrt een zot dat als je er zelfs maar over nadenkt niet een anti vaxxer te zijn, je door hen al wordt afgevoerd als tegenstander. Ja eh.... waarvan? tegenstander van de MEDEMENS ????

Het aantal malloten begint substantieel toe te nemen. is deze mentale toestand soms een nog niet geconstateerd symptoom van een nieuw gemuteerde existentie van SARS Covid?

dus begrijp ik het goed ¿
u bent een pro vaxer die het prima vind om een NIET getest vaccine waarvan de bijwerkingen op korte en lange termijn bekend van zijn om in je lijf te laten zetten omdat de overheid en ggd dat zegt ?
20-08-2021, 23:45 door Anoniem
De juiste gezondheidskeuze wordt thans voor u gemaakt. U hoeft zelf niet na te denken. Dat wordt u zelfs sterk ontraden. Al die deze keuze niet opvolgt, is een gevaar voor de medemens. De andere werkelijkheid mag zelfs niet toegelaten worden. Waarom de booster prik en waarom nooit meer terug naar normaal? Waarom allerlei systemen aan elkaar koppelen om ongevaccineerden te ontmoedigen, uit te sluiten enz? Waar is ons zelfbeschikkingsrecht over eigen lijf en leden?
21-08-2021, 09:45 door Anoniem
Door MathFox: Ik ben get eens met Rouvoet dat er meer aandacht moet komen voor preventieve gezondheidszorg. Ik zie niet in hoe "het koppelen van systemen" zonder over details (als privacy) te spreken hier aan kan bijdragen. We weten dat we teveel en verkeerd eten, doe daar eens iets aan. We weten dat auto's en industrie fijnstof produceren, doe ook daar iets aan. We weten dat er te weinig gesport wordt, ...

Ik zie wel iets in statistische gegevens aggregeren en op een overzichtelijke manier presenteren zodat daar beleid op gemaakt kan worden en ook inzichtelijk is of het beleid succesvol is. Daar heb je geen zware koppeling voor nodig.

+10
21-08-2021, 11:05 door spatieman
big pharmacy en de ccp hebben de vinger in de grote pap...
21-08-2021, 11:49 door Anoniem
Hoe durven ze dit überhaupt voor te stellen.

1) Mijn gegevens liggen op straat door die testclub
2) Als de overheid werkelijk begaan is met haar inwoners zorg je dat gezond voedsel veel goedkoper wordt.
3) Dat er veel minder plastic gebruikt wordt binnen winkels en dat je het afdwingt.
4) Zorg je dat de onderste steen boven komt in die TATA steel affaire.
5) En zo kunnen we wel door gaan..b.v. zorg dat je het aantal zelfdodingen (meer dan verkeersslachtoffers!!!) afneemt door intensief onderzoek te doen naar de oorzaken. En met daadkracht probeert dat soort zaken te voorkomen.En daarvoor hoef je die data niet te koppelen.
6) Zorg dat de onderste steen boven komt met het lekken van die data want het gaat nog steeds niet goed. Want ik heb kennissen die werken bij de GGD en die vertellen me nog steeds dat er netto niet veel ondernomen is dan een paar waarschuwingen.
7) Laat het koppelen van data maar over aan cybercriminelen die zijn een stuk daadkrachtiger tegenwoordig.

Ja, ik ben ontstemd en het liefste zou ik willen dat de GGD zwaar gestraft wordt en mij een schadevergoeding wordt uitgekeerd en mij een nieuw digi id etc.

Hoe durven ze met zo'n voorstel te komen, waar haal je het lef vandaan?
21-08-2021, 12:38 door Anoniem
Door MathFox: Ik ben get eens met Rouvoet dat er meer aandacht moet komen voor preventieve gezondheidszorg. Ik zie niet in hoe "het koppelen van systemen" zonder over details (als privacy) te spreken hier aan kan bijdragen. We weten dat we teveel en verkeerd eten, doe daar eens iets aan. We weten dat auto's en industrie fijnstof produceren, doe ook daar iets aan. We weten dat er te weinig gesport wordt, ...

Ik zie wel iets in statistische gegevens aggregeren en op een overzichtelijke manier presenteren zodat daar beleid op gemaakt kan worden en ook inzichtelijk is of het beleid succesvol is. Daar heb je geen zware koppeling voor nodig.
Je bedoeld wat ze al jaren doen?

https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83716NED?q=overgewicht
https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83716NED?q=consumptie
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0470-herkomst-fijn-stof

we hebben duizenden toegankelijke databases daarvoor het enige wat ze hoeven te doen is letterlijk een csv te pakken en in welk dan ook uitlees programma te gooien. GGD heeft toegang er tot de burger heeft toegang tot merendeel ervan en bedrijven hebben er toegang tot.

En ja ook per wijk.
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/alcoholgebruik/regionaal-internationaal/regionaal#node-alcoholgebruik-volgens-richtlijn-wijk

En dat gaat verder dan een paar categorien.
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/atlas-vzinfo/alle-kaarten#!node-alfabetisch-0


En dit alles weet de heer Rouvoet ook dondersgoed want de data komt bij onder andere de GGD weg. Wat de heer Rouvoet echter wil is meer budget met buzzwords creeeren. En ik ben het met de heer Rouvoet eens dat het budget hoger moet van de GGD en wel meer delen van de Zorg echter meer data? Eerder gewoon eens wat doen met de data.
21-08-2021, 19:04 door karma4
Door spatieman: .....
Het aantal malloten begint substantieel toe te nemen. is deze mentale toestand soms een nog niet geconstateerd symptoom van een nieuw gemuteerde existentie van SARS Covid?

dus begrijp ik het goed ¿
u bent een pro vaxer die het prima vind om een NIET getest vaccine waarvan de bijwerkingen op korte en lange termijn bekend van zijn om in je lijf te laten zetten omdat de overheid en ggd dat zegt ?[/quote]
De antivaxxers hebben het over een ongeveer een gedurende 60 jaar ontwikkelde technologie waaruit de vaccins voortkomen met zeer voorspelbare statistische resultaten. Helaas denken ze dat een huisjesmelker die lak heeft aan de burger en een wonderlijke leidse geschiedenisstudent die zijn heil in de politiek heeft gezicht de medische wetenschappelijke verlossers zijn. Deze worden geholpen door een dansleraar met een Spaanse forumland idee, voor de volgers.
Sorry, je onderbouwt de eerdere stelling. Zou goed mogelijk zijn aangezien de lichaamsdelen met bloed aangevallen worden. De longen is bekend, dat andere zou zo maar echt waarheid kunnen zijn.
21-08-2021, 19:06 door karma4
Door Anoniem: ...
En dit alles weet de heer Rouvoet ook dondersgoed want de data komt bij onder andere de GGD weg. Wat de heer Rouvoet echter wil is meer budget met buzzwords creeeren. En ik ben het met de heer Rouvoet eens dat het budget hoger moet van de GGD en wel meer delen van de Zorg echter meer data? Eerder gewoon eens wat doen met de data.
Die wereld is klein, je moest eens weten wat er allemaal is en hoe slecht de informatieverwerkingsvoorzieningen zijn.
21-08-2021, 23:24 door Anoniem
Van karma4 heb ik meegekregen hoe funest het vertrouwen in dozenschuivers en uitbesteden kan uitwerken bij informatie verwerking. Als investeringsbelangen bij dataverwerking elke kritiek hierop onmogelijk maakt, zit je vast in een situatie met grote spelers die bepalen. Zie de wetenschapper die al geen andere visie wil delen dan de geprefereerde. Anders kan ie z'n papieren wel scheuren. Elk initiatief valt zo weg. Er rest slechts gedwee meehobbelen.
luntrus
22-08-2021, 12:08 door Anoniem
Door karma4:
De antivaxxers hebben het over een ongeveer een gedurende 60 jaar ontwikkelde technologie waaruit de vaccins voortkomen met zeer voorspelbare statistische resultaten.
Dat is feitelijk onjuist, want dit geldt alleen voor het "Janssen vaccin" en niet voor de mRNA vaccins die als veel effectiever gezien worden. Maar dat is een nieuwtje wat men nu voor het eerst inzet, niet een vertrouwde technologie.
23-08-2021, 09:41 door Anoniem
Door Anoniem: Van karma4 heb ik meegekregen hoe funest het vertrouwen in dozenschuivers en uitbesteden kan uitwerken bij informatie verwerking. Als investeringsbelangen bij dataverwerking elke kritiek hierop onmogelijk maakt, zit je vast in een situatie met grote spelers die bepalen. Zie de wetenschapper die al geen andere visie wil delen dan de geprefereerde. Anders kan ie z'n papieren wel scheuren. Elk initiatief valt zo weg. Er rest slechts gedwee meehobbelen.
luntrus

En dan zullen het maar nog niet hebben over geheimhoudingsverklaringen en geconstateerde ernstige gebreken bij informatieverwerking en het gebrek aan bescherming van klokkenluiders.

Waarbij een klokkenluider ook al loopt die de gewenste paden het onderspit delft. En dat speelt overal.
23-08-2021, 10:11 door Anoniem
Een globalistisch regeringssyteem is totalitair of neo-communistisch of corporaal fascistisch.
Hoe je gebeten wil worden maakt niet zoveel meer uit.
We gaan pijlsnel die kant op, ook qua digitale onderdrukking.
#sockpuppet
23-08-2021, 10:26 door Anoniem
Maakt ook niet uit wat je pusht, een onveilige op spaghetti code berustend OS of een tijdelijk goedgekeurd vaccin, dat direct al boosters nodig heeft en net nog geen driemaandelijkse dinsdag updates. De Big Pusher had/heeft dezelfde naam. En de massa loopt er nog steeds warm voor en soms gedwongen achteraan.
multi anoniem
23-08-2021, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: Van karma4 heb ik meegekregen hoe funest het vertrouwen in dozenschuivers en uitbesteden kan uitwerken bij informatie verwerking. Als investeringsbelangen bij dataverwerking elke kritiek hierop onmogelijk maakt, zit je vast in een situatie met grote spelers die bepalen. Zie de wetenschapper die al geen andere visie wil delen dan de geprefereerde. Anders kan ie z'n papieren wel scheuren. Elk initiatief valt zo weg. Er rest slechts gedwee meehobbelen.
luntrus

Joh, ik sloeg stijl achterover (op mijn blauwalg kussen) toen ik laatste een artikel las van een bioloog die een kwestie met blauwalg moest oplossen:

Dit is letterlijk wat ze zei: "I.v.m. economisch belang kunnen we niet aan de oorzaak werken alhoewel we weten dat het veroorzaakt wordt door landbouw producten. Dus we moeten er iets op vinden"

Wat mij tegenstaat is het gemak waar mee dat verkondigd werd zonder dat de journalist verdere ophef over maakte. En zo gaat het met alles... het economisch belang... Lees enkelen die zich verrijken waarbij het milieu niet ontzien wordt waarbij daarnaast nog vele anderen en dieren en het milieu uitgebuit worden.

En ik zie duidelijke parallellen naar de ICT. Waarbij de politiek maar even weggelaten is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.