image

CDA wil opheldering van Keijzer over dataverzameling door TikTok

donderdag 16 september 2021, 13:52 door Redactie, 2 reacties

Het CDA heeft demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken om opheldering gevraagd over de dataverzameling van TikTok. Aanleiding is de aankondiging van de Ierse privacytoezichthouder DPC dat het twee onderzoeken start naar het verwerken van de persoonlijke gegevens van kinderen en het versturen van data naar China.

"Waarvoor gebruiken bedrijven als TikTok deze gegevens, afgezien van reclame? Welke inzichten bestaan hierover? Is hier recent nog onderzoek naar gedaan door Europese en/of niet-Europese organisaties en/of instellingen?", vragen CDA-Kamerleden Inge van Dijk en Amhaouch. Die willen ook weten of de Autoriteit Persoonsgegevens of de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op enige manier betrokken zijn bij het onderzoek van de DPC.

Keijzer moet daarnaast ook duidelijk maken welke acties en initiatieven er lopen om de cyberveiligheid van Nederlandse app- en telefoongebruikers te vergroten, en dan in het bijzonder van kinderen. Daarnaast moet de staatssecretaris laten weten in hoeverre een motie van Van Dijk is uitgevoerd over cyberveiligheid bij het gebruik van apps en mobiele toestellen. Deze motie verzoekt de regering onder andere te onderzoeken hoe kinderen beter zouden kunnen worden beschermd tegen de risico's en kwetsbaarheden van smartphones en apps, zoals TikTok.

"Bent u voornemens om ook (de uitkomsten van) het tweede onderzoek dat de DPC heeft ingesteld te volgen, namelijk het onderzoek naar het mogelijkerwijs delen van data van EU-gebruikers met China door TikTok? Beschikt u zelf, op basis van uw eigen informatiepositie, over aanwijzingen dat dit aan de hand is?", vragen Van Dijk en Amhaouch als laatste. Keijzer heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Reacties (2)
16-09-2021, 15:24 door Anoniem
Als zelfs het CDA een kritische blik t.a.v. Persoonsgegevens begint te krijgen, zijn we op de goede weg. Ze zijn wel laatkomers, voor bedrijven is er al een AVG en een set toezichthouders, en de Ierse toezichthouder is er al mee bezig.

Maar we zijn er nog niet. Er is nog veel werk te zetten met overheidsorganisaties (voor zover die van de AVG zijn vrijgesteld). Immers, waar een probleem met gegevens bij een bedrijfsleven gemiddeld voor overlast zorgt, is een probleem (in het bijzonder met de juistheid van gegevens) bij een overheidsinstantie gewoonlijk verwoestend voor het maatschappelijke en sociale leven van de betrokkene. Het is het verschil tussen een paar wespen om je hoofd zoemen en een botsing met een tientonner.
16-09-2021, 22:11 door karma4 - Bijgewerkt: 16-09-2021, 22:12
Door Anoniem: .... bij een overheidsinstantie gewoonlijk verwoestend voor het maatschappelijke en sociale leven van de betrokkene. Het is het verschil tussen een paar wespen om je hoofd zoemen en een botsing met een tientonner.
Het CDA is een politieke partij met als doel overheidsbeleid.
De AP is een overheidsinstantie.
Je hebt gelijk dat die een verwoestende invloed hebben op het persoonlijke leven van velen. Wel iets anders dan je vermoedelijk zelf geloofd. De AP begint steeds meer tekenen te vertonen van Big Brother. Politieke partijen hebben een heel andere agenda.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.