image

106 mensen in Spanje en Italië aangehouden voor phishing en sim-swapping

dinsdag 21 september 2021, 11:17 door Redactie, 0 reacties

De Spaanse en Italiaanse politie hebben in samenwerking met Europol en Eurojust 106 mensen aangehouden op verdenking van phishing, sim-swapping, witwassen en bec-fraude. Volgens Europol gaat het om een aan de Maffia gelieerde bende die vorig jaar tien miljoen euro zou hebben buitgemaakt.

Binnen de bende hadden leden elk hun eigen expertise, aldus Europol. Zo waren sommige bendeleden verantwoordelijk voor het registreren van phishingdomeinen en phishingaanvallen en ronselden anderen katvangers. Weer anderen hielden zich bezig met Business Email Compromise (bec)-fraude. Dit is een verzamelnaam voor verschillende vormen van fraude die via e-mail plaatsvinden.

Het kan dan gaan om ceo-fraude, waarbij oplichters zich in een e-mail voordoen als de directeur van een onderneming en de financiële administratie de opdracht gegeven een meegestuurde rekening te betalen. Ook digitale factuurfraude valt hieronder. Het geld dat de bende buitmaakte werd via katvangers en lege vennootschappen witgewassen.

Het grootste deel van de 106 aanhoudingen vond plaats in Spanje. De meeste verdachten zijn Italiaanse burgers waarvan sommige banden met maffia-organisaties hebben, zo laat Europol weten. Verder werden zestien huizen doorzocht, ruim honderd bankrekeningen bevroren en computerapparatuur, creditcards en simkaarten in beslag genomen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.