image

Nijmegenaar die cryptotelefoons verkocht veroordeeld tot 54 maanden cel

dinsdag 21 september 2021, 13:48 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-09-2021, 14:03

Een 41-jarige man uit Nijmegen die via zijn bedrijf Ennetcom cryptotelefoons aanbood en verhandelde voor crimineel gebruik is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden. Volgens de rechtbank staat het vast dat de man zich met zijn bedrijf op criminelen richtte en die de geleverde cryptotelefoons ook daadwerkelijk gebruikten. Wereldwijd waren er zo'n 40.000 door Ennetcom geleverde smartphones in omloop.

Zo konden gebruikers verzoeken om hun telefoon op afstand te laten wissen wanneer ze door de politie waren aangehouden. Berichten werden daarnaast automatisch na 24 of 48 uur gewist. Ook bleek dat het bedrijf de werkwijze van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om telefoons te 'kraken' probeerde te achterhalen.

"Kennelijk was de productontwikkeling van het bedrijf er dus op gericht om de opsporingsinstanties voor te blijven. Deze factoren tezamen maken dat het bedrijf een product heeft ontwikkeld dat aantrekkelijk was voor criminelen en ook in het bijzonder voor hen bedoeld was", aldus de rechter. Uit een steekproef van de inhoud van berichten die via de telefoons werden verstuurd bleek dat gemiddeld zo'n 75 procent crimineel gerelateerd was.

Daarnaast bleek dat de gebruikers van de achthonderd e-mailadressen die op het moment van de analyse geïdentificeerd waren vrijwel allemaal bekend waren in de politiesystemen op basis van langdurige betrokkenheid bij diverse vormen van zware en georganiseerde criminaliteit. Verder werden gegevens van kopers niet vastgelegd. Iets dat volgens de rechter bij het aanbieden van een dergelijk product noodzakelijk was.

Naast de Nijmegenaar werd een 36-jarige vrouw die als kantoormanager de boekhouding voor het bedrijf verzorgde veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur. De rechtbank acht bewezen dat ze valse facturen voor het bedrijf heeft opgemaakt.

Operatie

De operatie tegen het bedrijf vond in april 2016 plaats. Het Team High Tech Crime van de politie kreeg in het onderzoek zicht op de servers waarop al het dataverkeer werd beheerd. Deze servers werden uit de lucht gehaald en gekopieerd. Ongeveer 19.000 gebruikers van de cryptotelefoons kregen automatisch de boodschap dat het systeem door de politie was gekopieerd en werd onderzocht.

Verder werd in het bericht uitgelegd dat het onderzoek zich richtte op personen die van ernstige misdrijven werden verdacht. Gebruikers die zich bijvoorbeeld konden beroepen op het verschoningsrecht konden dit kenbaar maken. Op deze oproep kwam geen enkele reactie gekomen, zo stelde de politie.

In het onderzoek naar de 3,6 miljoen versleutelde berichten die op de servers werden aangetroffen werkte de politie samen met het NFI. Met behulp van de forensische zoekmachine Hansken kon de grote hoeveelheid informatie worden doorzocht. Het ging in totaal om zeven terabyte aan data die werd veiliggesteld op de centrale server van Ennetcom in Canada.

Reacties (8)
21-09-2021, 16:45 door Anoniem
Het is best een flinke straf voor dit soort handelingen, misschien had hij beter lid van het CDA kunnen worden en niet goedgekeurde mondkapjes kunnen verkopen: dat levert vermoedelijk meer op dan dit soort zaken en dan behoud je ook nog eens je vrijheid ;)
21-09-2021, 17:47 door Anoniem
Kwestie van tijd dat de eerste pomphouder gearresteerd gaat worden. Aangezien die auto's van criminelen voorzien van brandstof zodat deze zich kunnen verplaatsen naar de plekken waar ze hun misdaad plegen.
Dat moeten we dus echt niet willen.
21-09-2021, 19:03 door Anoniem
Verder werden gegevens van kopers niet vastgelegd. Iets dat volgens de rechter bij het aanbieden van een dergelijk product noodzakelijk was.

De wetgeving in Nederland op dit gebied is conflicterend. Dermate conflicterend dat je amper op dit gebied iets kunt zeggen, publiceren, of communiceren, want dan ben je in strijd met de wet.

De tijd van Docters van Leeuwen ligt al ver achter ons, voor wie zich dat nog kan herinneren.

Tegenwoordig kom je niet verder dan dombo's die gapen "het lijkt me een goed idee!", waarna het schip strand.

In de Nederlandse vlag zijn de letters VOC vervangen door braak uit kruiperige slijmerts. Yikes!
22-09-2021, 09:46 door Anoniem
Door Anoniem: Kwestie van tijd dat de eerste pomphouder gearresteerd gaat worden. Aangezien die auto's van criminelen voorzien van brandstof zodat deze zich kunnen verplaatsen naar de plekken waar ze hun misdaad plegen.
Dat moeten we dus echt niet willen.

Wat een onzinnige vergelijking!
22-09-2021, 11:17 door Anoniem
Eigen richting wordt nog steeds niet op prijs gesteld.

Als de tweedeling in de maatschappij voortzet, zal men ook steeds meer onder de loupe komen,
ook als niet-crimineel, die geen voorbeeld-burger wil zijn. Steeds meer drang en dwang.

Bepaalde criminelen zitten vast en anderen worden bewust en onbestraft op de maatschappij losgelaten.
Typische facetten van een fascistoide maatschappij, die weer aan het ontluiken is.

De grote slimme criminelen gaan hun gang, terwijl de kleintjes zuchten in de "slammer".
Do not do the crime, if you cannot do the time.
And keep your eye on the sparrow.

#sockpuppet
22-09-2021, 11:40 door Anoniem
De man heeft terecht een serieuze straf gekregen. De straf van de vrouw lijkt me nogal mi;d, aangezien ze echt wel wist waar ze mee bezig was, zo te lezen.
22-09-2021, 16:48 door Anoniem
Tja, dat krijg je met D666 rechters he. Witteboorden criminelen (meestal VVD of D666) sparen maar anderen hard straffen. Rechterlijke macht is kapot en dient nodig vervangen te worden. Rechters voor het leven aanwijzen was nooit een goed idee en dat wordt steeds duidelijker. Politieke voorkeur van rechters behoort vastgelegd te worden net als alle bijbaantjes en looby clubs waar ze bij betrokken zijn.
23-09-2021, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: De man heeft terecht een serieuze straf gekregen. De straf van de vrouw lijkt me nogal mi;d, aangezien ze echt wel wist waar ze mee bezig was, zo te lezen.

Mooie jonge vrouwen worden, zeker als ze kinderen hebben, over het algemeen minder zwaar gestraft dan mannen als die zich aan hetzelfde vergrijp schuldig maken. Dat is een vorm van seksediscriminatie, ten voordele van vrouwen, die door de rechtbanken oogluikend wordt toegepast, omdat velen in de samenleving zich inbeelden dat vrouwen, als die zich schuldig maken aan misdaden, eerder zouden voldoen aan het stereotype beeld van het onschuldige vrouwelijke "slachtoffer" dan dat ze evengoed de (mede)dader of het brein kunnen zijn. Dat vooroordeel zit zo diep in de psyche van de doorsnee burger gebakken, dat de gehele samenleving op de achterste benen zou gaan staan indien de rechtbanken daadwerkelijk gerechtvaardigde en even zware straffen ook aan de betrokken vrouwelijke misdadigers zou gaan uitdelen. Daarom komen ze er vaak met een lichte straf van af, terwijl hun mannelijke handlanger zwaar moet boeten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_van_Creveld#The_Privileged_Sex
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.