image

Jarenlange celstraffen voor duo dat hosting aan cybercriminelen leverde

donderdag 21 oktober 2021, 11:16 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-10-2021, 11:52

Twee mannen uit Estland en Litouwen zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee en vier jaar wegens het aanbieden van hostingdiensten aan cybercriminelen. Volgens de aanklacht maakten beide mannen deel uit van een hostingprovider die ip-adressen, servers en domeinen aan cybercriminelen verhuurde die daarmee botnets aanstuurden en malware verspreidden.

Verschillende zeer beruchte en veelgebruikte malware-exemplaren, waaronder Zeus, SpyEye en Citadel, werden bij de hostingprovider gehost. Ook de Blackhole-exploitkit, die internetgebruikers jarenlang via drive-by downloads met malware infecteerde, draaide op de infrastructuur van de organisatie. Volgens de aanklager hebben de verdachten jarenlang criminelen gefaciliteerd wat resulteerde in miljoenen dollars schade voor slachtoffers.

De verdachten hielpen hun klanten ook bij het omzeilen van blocklists en detectie door opsporingsdiensten. Zodra ip-adressen of andere systemen werden geblokkeerd werd de betreffende content naar nieuwe servers en ip-adressen overgezet, waardoor de cybercriminelen met hun activiteiten konden blijven doorgaan. De vier leverden hun hostingdiensten van 2009 tot en met 2015.

Eén van de veroordeelde mannen was werkzaam als systeembeheerder en beheerde de domeinen en ip-adressen van klanten, bood technische ondersteuning aan klanten om hun malware en botnets te verbeteren en reageerde op abusemeldingen. De andere man was verantwoordelijk voor de administratie en registreerde met gestolen en valse persoonsgegevens hostingaccounts en bankrekeningen waar de organisatie gebruik van maakte.

De twee oprichters van de hostingdienst bekenden eerder dit jaar schuld maar zijn nog niet veroordeeld. Hen hangt een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd.

Reacties (6)
21-10-2021, 11:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-10-2021, 11:46
Volgens mij haalt security.nl hier twee nieuwsfeiten door elkaar.

In de eerste alinea:

Twee mannen uit Estland en Litouwen zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee en vier jaar.

In de laatste alinea:

De twee oprichters bekenden eerder dit jaar schuld maar zijn nog niet veroordeeld.
21-10-2021, 11:47 door Briolet - Bijgewerkt: 21-10-2021, 11:47
Door Ard van Wiersum: Volgens mij haalt security.nl hier twee nieuwsfeiten door elkaar.

Viel me ook op. Bij het lezen van het originele document blijkt dat de redactie teveel weggelaten heeft.

Het gaat om 4 personen, waarvan 2 veroordeeld zijn en twee nog veroordeeld moeten worden.
21-10-2021, 13:12 door [Account Verwijderd]
Door Briolet:
Door Ard van Wiersum: Volgens mij haalt security.nl hier twee nieuwsfeiten door elkaar.

Viel me ook op. Bij het lezen van het originele document blijkt dat de redactie teveel weggelaten heeft.

Het gaat om 4 personen, waarvan 2 veroordeeld zijn en twee nog veroordeeld moeten worden.

Och inderdaad. Goed gezien.
Het betreftt in totaal 4 personen. In de laatste alinea van het betreffende artikel op: https://www.justice.gov lees je "pending sentencing" (in afwachting van veroordeling) De twee anderen zijn dus al wel schuldig bevonden.

Ik zag dat over het hoofd.
21-10-2021, 13:55 door MathFox
Het is mij onduidelijk of deze personen vervolgd worden voor zaken die zij in de VS uitgevoerd hebben of dat de VS meent het recht te hebben om personen te veroordelen voor zaken die zij buiten de VS uitgevoerd hebben.
21-10-2021, 14:44 door Briolet - Bijgewerkt: 21-10-2021, 14:45
Door MathFox: Het is mij onduidelijk of deze personen vervolgd worden voor zaken die zij in de VS uitgevoerd hebben of…

Het enige wat er staat is: “This resulted in millions of dollars of losses to U.S. victims.". Dus door hun actie zijn er Amerikaanse slachtoffers. Ik neem aan dat er ook slachtoffers in andere landen zijn en die kunnen ook een zaak aanspannen tegen deze mensen. Alleen is het in sommige landen zo dat de locale justitie dit doorschuift naar de justitie in het land waar de misdaden begaan zijn.

Maar bij dit soort acties is er niet een duidelijk land aan te wijzen waar de misdaad begaan is. Je valt vanuit het ene land, de burgrs in een ander land aan. De misdaad gebeurt dus in beide landen. Dan moet je een proces ook in beide landen kunnen starten.

Mij is niet duidelijk uit het verhaal of ze al in de VS in voorarrest zitten, of dat ze bij verstek veroordeeld zijn.
21-10-2021, 14:49 door Anoniem
Door MathFox: Het is mij onduidelijk of deze personen vervolgd worden voor zaken die zij in de VS uitgevoerd hebben of dat de VS meent het recht te hebben om personen te veroordelen voor zaken die zij buiten de VS uitgevoerd hebben.

En daarnaast lees ik ook dingen waarvan ik me afvraag of het strafbaar is. Zeker die anti blokkeringsdiensten. Hoeveel bedrijven bieden niet hele reeksen ip adressen aan spammers zodat ze block lists kunnen ontwijken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.