image

Drie jaar cel voor phishingaanvallen op WoningNet-gebruikers

maandag 29 november 2021, 11:44 door Redactie, 5 reacties

Een 22-jarige man is wegens het uitvoeren van phishingaanvallen op WoningNet-gebruikers en klanten van verschillende banken veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Ook moet hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken die wegens een ander vergrijp in 2020 werd opgelegd uitzitten, zo heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

De man verstuurde phishingmails en -sms-berichten die van WoningNet en PostNL afkomstig leken. Links in de phishingberichten wezen naar phishingsites die zich voordeden als de websites van PostNL, ING, ABN Amro, ASN, SNS, de Volksbank, de Triodos bank en iDeal. Met gegevens die slachtoffers op de phishingsites invulden kon de man tienduizenden euro's stelen. "Vanuit zijn apparaten had verdachte toegang tot een proton-mail-account dat is gebruikt voor afgevangen inloggegevens van slachtoffers", aldus de rechter.

De man werd ook veroordeeld voor het in bezit hebben van een technisch hulpmiddel voor het plegen van computervredebreuk. "Immers heeft hij in die periode het programma AB Bulk Mailer(software bestemd voor het versturen van grote hoeveelheden e-mailberichten) en het programma DRPU Bulk SMS Professional (software bestemd voor het versturen van SMS in bulk) en meerdere phishingsites en grote tekstbestanden bestemd voor geautomatiseerde verzending van zogeheten phishingmails en phishing-sms voorhanden gehad", laat het vonnis weten.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van drie jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De rechter besloot een zwaardere straf op te leggen. "De rechtbank is van oordeel dat de ernst van de bewezenverklaarde feiten, mede vanuit een oogpunt van normbevestiging en generale preventie, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur rechtvaardigt." Bij het bepalen van de strafmaat werd onder andere rekening gehouden met de houding van de verdachte, die tijdens het proces van zijn zwijgrecht gebruikmaakte. Verder moet de man ING een schadevergoeding van zo'n 27.000 euro betalen. Dat is het bedrag dat de verdachte bij klanten van de bank wist te stelen.

Reacties (5)
29-11-2021, 14:01 door Anoniem
3 jaar in een resort met maaltijd en drankjes, sportschool, tv, etc. Verwarming en warm water, schone lakens etc.
Denk je nou echt dat ie het als straf ervaart?
29-11-2021, 14:40 door _R0N_
Door Anoniem: 3 jaar in een resort met maaltijd en drankjes, sportschool, tv, etc. Verwarming en warm water, schone lakens etc.
Denk je nou echt dat ie het als straf ervaart?

Het zou zo zijn dat Nederland niet eens de beste voorzieningen heeft voor veroordeelden, ik ben geen ervaringsdeskundige.
29-11-2021, 16:56 door Anoniem
Door Anoniem: 3 jaar in een resort met maaltijd en drankjes, sportschool, tv, etc. Verwarming en warm water, schone lakens etc.
Denk je nou echt dat ie het als straf ervaart?
Ik denk dat je je daar aardig in kunt vergissen, vraag maar eens na bij iemand met die ervaring, in je eigen cel zal het nog wel meevallen maar wat nu als je je daarbuiten moet begeven.

Wellicht moet je je eens opgeven voor zo'n dag waar je als een gevangene mag meelopen.
Ik hoor graag je ervaring na die tijd :-)
30-11-2021, 09:57 door Anoniem
16 jaar geleden was ik woningzoekende en net als velen ingeschreven bij WoningNet. Ook toen was de woningnood hoog en heb dus uiteindelijk een huis gekocht. Dit was ook het laatste moment dat WoningNet van mij een betaling heeft gekregen.

Opvallend was dat toen een woning zoeken op de website eenvoudig te doen was door gebruik te maken van een procenttekentje.

Dit jaar heb ik maar liefst twee keer een email ontvangen van WoningNet (phishing) om te betalen omdat anders mijn account gedeactiveerd zou worden.

Ik denk dat de belangrijkste vraag die hier gesteld moet worden is, ""Waarom zijn inactieve accounts - na 15 jaar - nog steeds terug te vinden in het klanten bestand?"" Je ziet de laatste tijd dat een heleboel bedrijven al overgegaan zijn met het deactiveren/verwijderen van niet actieve accounts (o.a. VW) . Het zal WoningNet sieren om hun voorbeeld te volgen.
06-12-2021, 14:57 door Anoniem
Mooi zo.
@Pd&pDeze sukkel, die dacht dat 'ie anoniem en ongestraft mensen kan blijven bestelen, gaat even pauzeren.....;-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.