image

AT: apparatuur uit niet-Europese webshops kan wifi-storingen veroorzaken

woensdag 15 december 2021, 13:01 door Redactie, 6 reacties

Apparatuur uit niet-Europese webshops voldoet niet altijd aan Europese eisen en kan bijvoorbeeld voor wifi-storingen in omgevingen zorgen, zo stelt het Agentschap Telecom op basis van eigen onderzoek. Eerder toonde de Consumentenbond al aan dat apparatuur uit dergelijke webshops vaak niet aan de Europese eisen voldoet.

Het Agentschap Telecom besloot dertien apparaten te testen op brandveiligheid, storingsgevoeligheid en frequentiegebruik. Geen enkel apparaat bleek te voldoen aan alle Europese eisen. In twaalf gevallen bleek het aansluitsnoer niet te voldoen aan de eisen, wat storing op andere apparaten op het lichtnet kan veroorzaken.

Het onderzoek liet verder zien dat een wifi-camera storing op wifi veroorzaakt die zo ernstig is dat omwonenden bij gebruik van de camera geen verbinding met hun eigen wifi-netwerk kunnen maken. Bij alle apparaten ontbrak daarnaast de EU-Conformiteitsverklaring, hadden negen apparaten geen of geen correcte CE-markering, en ontbraken handleidingen of waren slechts in het Chinees beschikbaar.

De toezichthouder adviseert mensen die via internet elektronica willen aanschaffen dit te doen bij een Europese (web)winkel, en bij voorkeur afkomstig van een Europese fabrikant. Europese webshops zijn namelijk gebonden aan Europese eisen. Volgend jaar zal het Agentschap Telecom meer apparatuur onderzoeken, om zo mensen bewust te maken van de risico’s van het aanschaffen van apparatuur van niet-Europese webshops.

Reacties (6)
15-12-2021, 14:55 door spatieman
wie wat?
Die dingen hebben toch een CE stikker ??
kuch...
oh wacht...
een rolletje CE stikkers kopen is een makkie.
15-12-2021, 16:08 door _R0N_
Verrassing.. Veel spullen uit de Europese winkels leveren ook storingen op.

Omvormers voor zonnepanelen van gerenommeerde Duitse degelijke merken, computervoedingen (geschakelde), telefoon laders, led verlichting etc..

Er is nog nooit zoveel RF storing geweest als nu met al die troep.
15-12-2021, 20:03 door Anoniem
Zolang het maar 'conforme' storing is, dan maakt dat natuurlijk niet uit. Dat snapt iedereen :)
16-12-2021, 09:09 door Anoniem
Veel zendamateurs weten dat EU spul slechter is op radiospectrum storing dan China Export producten. En dat je er nooit meer vanaf komt omdat die EU clubjes vaak een keuring aanvragen in een derde wereld eu lidstaat waar ze met pepernoten goedkeuring kopen als ze hun eigen vlees al niet mogen keuren... AT zegt dat 'sorry, apparatuurt stoort als de nete, maar heeft Eu stempel in estland of polen gekregen en dan mogen wij er niets meer aan doen'....

Verbaas me overigens over de shitload van ',bad press' over bepaalde landen in de media... Alsof ze het goedgelovige nl volk willen kneden voor sancties tegen die landen...

Met veel FUD en halve waarheden, typisch amerikaans overigens...
16-12-2021, 12:40 door Anoniem
Dat hele wifi is knudde, klaar.

Qua security wil je dat wifi niet punt.

Met hele simpele hardware ja ook 5G stoor je het zo erg dat hele kantoren plat liggen omdat ze grenzeloos vertrouwen op wifi.

Maar ik ben weer een roepende in de woestijn. Bouw al die afhankelijkheden maar op. Doe maar.

Er zijn partijen die hier heel veel baat bij hebben. Zowel crimineel als niet crimineel.

Je creëert alleen maar aanvalsvectoren.

Wedden dat ze nu reageren ja maar als je dit implementeert of dat...

DAT IS ALLEMAAL CRAP want het blijft super kwetsbaar punt. Sorry voor jullie marketing modelletjes
17-12-2021, 13:05 door _roel - Bijgewerkt: 17-12-2021, 13:06
Ik hoorde van een chinees dat die sticker CE staat voor China Export ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.