image

Slachtofferhulp: meeste slachtoffers datingfraude zwijgen uit schaamte

dinsdag 4 januari 2022, 07:47 door Redactie, 12 reacties

De meeste mensen die slachtoffer van datingfraude worden zwijgen hierover uit schaamte, zo stelt Slachtofferhulp Nederland. De Fraudehelpdesk ontving in de eerste helft van vorig jaar 214 meldingen van slachtoffers die voor een bedrag van bijna 6,7 miljoen euro waren opgelicht, zo laat de organisatie aan Security.NL weten. Vorig jaar ging het nog om een totaal schadebedrag van zo'n 3,5 miljoen euro dat bij de Fraudehelpdesk werd gemeld.

Het werkelijke aantal slachtoffers en schadebedrag liggen waarschijnlijk hoger, aangezien het hier alleen om meldingen bij de Fraudehelpdesk gaat. Aangiftes bij politie zijn bijvoorbeeld niet meegenomen. Daarnaast doen slachtoffers uit schaamte niet altijd aangifte of melden ze dit. "Er worden héél veel slachtoffers van datingfraude, maar bijna niemand durft er voor uit te komen omdat ze zich schamen", zegt Jolise Stol, beleidsmedewerker bij Slachtofferhulp Nederland.

"We zien vaak dat er hele criminele netwerken achter zitten. Soms ook uit landen in Afrika. Dat maakt ook dat de pakkans van de dader vrij klein is", aldus Stol. Ze roept slachtoffers op om zich uit te spreken en hulp te zoeken. "Zo bieden wij bijvoorbeeld lotgenotencontact, waarbij je anderen kan spreken die hetzelfde hebben meegemaakt. Deze herkenning en erkenning, weten dat je niet alleen bent, kan helpen."

Jolise waarschuwt ook voor victim blaming, waarbij mensen naar het slachtoffer wijzen. "Oordeel niet te snel. Oplichters gaan steeds gewiekster te werk. Iemand is niet bewust slachtoffer. Er is hier maar één iemand fout, en dat is de persoon aan de andere kant van de lijn. Door te snel oordelen ligt namelijk ook een tweede gevaar op de loer: victim blaming."

Doordat mensen de schuld bij het slachtoffer leggen worden ze zo nog een keer slachtoffer, merkt Jolise op. "Dat kan grote gevolgen hebben, omdat slachtoffers zich niet meer gehoord of gesteund voelen. In het ergste geval kunnen ze in sociale isolatie komen of psychische problemen krijgen.”

Volgens de Fraudehelpdesk gaan oplichters steeds geraffineerder te werk. Werd er in het verleden nog vaak om financiële hulp gevraagd, nu stellen de oplichters hoe ze door beleggen zelf rijk zijn geworden. Slachtoffers worden zo bijvoorbeeld verleid om in een niet bestaand fonds te beleggen. Om datingfraude te herkennen zijn het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Slachtofferhulp Nederland, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Fraudehelpdesk een nieuwe publiekscampagne gestart.

Reacties (12)
04-01-2022, 08:20 door Anoniem
Het is ook wel iets om je voor te schamen als je er zo makkelijk in trapt. Dus op zich niet onterecht.
Something that looks too good to be true, usually is.
04-01-2022, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem: Het is ook wel iets om je voor te schamen als je er zo makkelijk in trapt. Dus op zich niet onterecht.
Something that looks too good to be true, usually is.
De daders zoeken anders wel kwetsbare personen. En wat voor jou "to good to be true" is, klinkt voor een ander misschien heel aannemelijk. Het zullen echt geen aanbiedingen zijn in de stijl van: "stort 5 euro vandaag en krijg volgende week 5000 euro". Mar meer in de stijl van: "ik weet uit betrouwbare bron, dat volgende maand aangekondigd wordt dat dit bedrijf een giga-uitvinding heeft gedaan, waardoor elektrische auto's een bereik krijgen van 3000 km, tegen de helft van de prijs van de huidige acties". Dan moet je en snappen, dat dit bijna niet geheim te houden is, dat dit technisch heel moeilijk is en begrijpen, dat je met die informatie ook nog eens strafbaar bent als het wel zou kloppen (handel met voorkennis). Voor Jan met de pet is dat vast wel een ding dus.
04-01-2022, 10:09 door Anoniem
Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Signalen om aan je date te twijfelen

https://hetccv.nl/onderwerpen/datingfraude/
04-01-2022, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Het is ook wel iets om je voor te schamen als je er zo makkelijk in trapt. Dus op zich niet onterecht.
Something that looks too good to be true, usually is.

"Oordeel niet te snel. Oplichters gaan steeds gewiekster te werk. Iemand is niet bewust slachtoffer. Er is hier maar één iemand fout, en dat is de persoon aan de andere kant van de lijn. Door te snel oordelen ligt namelijk ook een tweede gevaar op de loer: victim blaming."
04-01-2022, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem: Het is ook wel iets om je voor te schamen als je er zo makkelijk in trapt. Dus op zich niet onterecht.
Something that looks too good to be true, usually is.
Noem me dan eens een vorm van criminaliteit die volgens jou niet je eigen schuld is.

Zakkenrollen, fietsendiefstal, autoinbraken, etc. etc. allemaal eigen schuld. Maar ook moord en doodslag, had je daar maar niet moeten zijn of betere vrienden moeten hebben. Toch?

De daders zijn verantwoordelijk en niemand anders.
04-01-2022, 17:15 door Anoniem
Evenveel mannen als vrouwen zijn het slachtoffer van datingfraude. Bij de hulplijn van Slachtofferhulp komen steeds meer schrijnende verhalen binnen, van mensen die voor grote sommen worden opgelicht. De hulpverleners kunnen inmiddels verschillende patronen onderscheiden, hoewel er niet een specifiek 'slachtoffer'-type is te benoemen:

Vrouwen zijn vaak tussen de 45 en 60 jaar oud. Onderzoekers noemen dit de 'nu ik'-groep. Het zijn meestal vrouwen die veel voor anderen hebben gezorgd en van wie de kinderen het huis uit zijn -- of die net een ongelukkige relatie achter de rug hebben. Onderzoek wijst uit dat veel slachtoffers sociaal vaardig, financieel zelfstandig en goed zijn opgeleid.

Een tweede groep is vanwege allerlei oorzaken kwetsbaar, waaronder mensen met een psychische problemen of die door hun ontwikkeling een bepaalde naïeviteit over zich hebben. Een derde groep is rond de 70 en 80 jaar oud, die "nog één keer" in hun leven alles anders wilden doen, op zoek naar liefde, met spijt van de dingen die ze eerder hebben nagelaten.

Datingfraude | afl. 1 t/m 3 Voor veel geld het schip in
CVV podcast S02 / A04 - 27 December 2021

https://app.springcast.fm/podcast/ccv-podcast
05-01-2022, 11:15 door Anoniem
Zelfde als met fraude met de bankrekening. Als iemand vraagt om geld, niet sturen!
06-01-2022, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: Zelfde als met fraude met de bankrekening. Als iemand vraagt om geld, niet sturen!

Hahaha het kan zo simpel zijn he ! blijkbaar moeten er hele studies aan te pas komen LOL.
06-01-2022, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zelfde als met fraude met de bankrekening. Als iemand vraagt om geld, niet sturen!

Hahaha het kan zo simpel zijn he ! blijkbaar moeten er hele studies aan te pas komen LOL.

Een typische domme opmerking van een slecht geïnformeerde persoon die geen weet heeft van de werkwijzen van de plegers van de georganiseerde datingfraude. Die geen weet heeft van hoe geraffineerd de manipulatie en het leegzuigen van de slachtoffers in werkelijkheid wordt uitgevoerd, tot en met het gebruik van misleidende deepfake video's.

Veel van de slachtoffers eindigen met een diep gebroken hart. Vaak zijn / waren het hele lieve, aardige mensen, wiens vertrouwen in de mensheid daarna zo diep is geschokt dat ze daardoor niet zelden een eind aan hun leven maken.

Nu hulp nodig? | www.113.nl | zelfmoordpreventie | telefoon 0800-0113 of de Chat
09-01-2022, 10:45 door Anoniem
Computerstemmen zijn zo goed geworden dat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn. Met kunstmatige intelligentie kunnen nu ook stemmen van echte mensen worden gekloond. Dat heeft grote gevolgen.

https://www.ewmagazine.nl/kennis/achtergrond/2022/01/computerstemmen-niet-van-echt-te-onderscheiden-6800w/
16-02-2022, 13:42 door Anoniem
Documentaire: The Tinder Swindler van Felicity Morris op Netflix toont de gevaren van datingfraude

Als rijke jetsetter en diamanthandelaar nam de als Shimon Hayut geboren Leviev de dames mee op dure reisjes, naar luxe diners en exclusieve feestjes. Wat de dames niet wisten, was dat alle luxe waarin deze man zichzelf en zijn geliefdes mee omringde, op kosten was van eerder gemaakte Tinder-matches.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/15/the-tinder-swindler-toont-de-gevaren-van-online-daten-a4089497

The Tinder Swindler is a British true crime documentary film directed by Felicity Morris and was released on Netflix on 2 February 2022. The film tells the story of the Israeli con man Simon Leviev who uses the dating-application Tinder to locate individuals he emotionally manipulates into providing financial support for his lavish lifestyle.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Tinder_Swindler
27-07-2022, 16:48 door Anoniem
Een Zweedse vrouw is van mening dat ING diens zorgplicht niet is nagekomen, maar de rechter ging daar niet in mee.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/27/ing-niet-aansprakelijk-bij-oplichting-vrouw-door-tinder-swindler-a4137506
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.