image

Bedrijf krijgt AVG-boete voor plaatsen van foto medewerker op website

vrijdag 14 januari 2022, 10:09 door Redactie, 5 reacties

Een Spaans bedrijf heeft een AVG-boete van 9000 euro gekregen omdat het de foto van een medewerker zonder zijn toestemming op de eigen bedrijfswebsite, Facebook en Instagram plaatste. De medewerker vroeg zijn werkgever om de afbeelding te verwijderen, maar die weigerde dat. Het bedrijf claimde dat het toestemming had gekregen, ook al kon het dit niet aantonen.

De medewerker stelde dat er geen toestemming was gegeven en dacht dat de foto alleen binnen het bedrijf zou worden gebruikt. Daarop diende de werknemer een klacht in bij de Spaanse privacytoezichthouder AEPD. Die vroeg het bedrijf om opheldering, maar kreeg geen reactie.

De AEPD stelde dat het bedrijf de AVG op twee punten heeft overtreden. Ten eerste was er geen toestemming ontvangen voor het verwerken van de persoonsgegevens. Daarnaast had het bedrijf niet voldaan aan het verzoek van de medewerker om de data te verwijderen. Voor de twee overtredingen besloot de AEPD een boete van in totaal 9000 euro op te leggen (pdf).

Reacties (5)
14-01-2022, 11:03 door Anoniem
The system works !
14-01-2022, 12:21 door Wim ten Brink
Het systeem werkt, maar ik verwacht dat dit de arbeidsrelatie wel behoorlijk zal verstoren. Kun je nadien nog wel als medewerker normaal je werk doen of moet je bang zijn dat je werkgever je nu het bedrijf uit zal werken en alleen nog maar rotklusjes zal geven?
Ik denk dat veel werknemers met dit dilemma zitten. En dan werkt het systeem nog niet goed genoeg.
14-01-2022, 13:11 door Anoniem
Heel goed. Een ex. werkgever vond ook dat alle geboortedata (intern) openbaar moesten zijn. Zo kon je mensen met hun verjaardag feliciteren. Er werd maar raar gekeken toen ik dat niet vond.
14-01-2022, 13:30 door Bitje-scheef
Door Wim ten Brink: Het systeem werkt, maar ik verwacht dat dit de arbeidsrelatie wel behoorlijk zal verstoren. Kun je nadien nog wel als medewerker normaal je werk doen of moet je bang zijn dat je werkgever je nu het bedrijf uit zal werken en alleen nog maar rotklusjes zal geven?
Ik denk dat veel werknemers met dit dilemma zitten. En dan werkt het systeem nog niet goed genoeg.

Dat zal heel moeilijk zijn inderdaad. Niet iedere manager kan daarmee omgaan.
15-01-2022, 10:31 door Anoniem
Door Anoniem: Heel goed. Een ex. werkgever vond ook dat alle geboortedata (intern) openbaar moesten zijn. Zo kon je mensen met hun verjaardag feliciteren. Er werd maar raar gekeken toen ik dat niet vond.

Dat zou inderdaad opt-in moeten zijn.

Voor het vieren van verjaardagen heb je ook geen geboortejaar nodig, enkel dag en maand is voldoende.
Door het jaartal niet op te slaan doe je aan dataminimalisatie, hetgeen steeds een goed idee is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.