image

Huis-aan-huiskranten weigeren deelname aan digitale brievenbussticker

donderdag 20 januari 2022, 17:10 door Redactie, 26 reacties

De gezamenlijke uitgevers van Nederlandse huis-aan-huiskranten weigeren mee te werken aan de invoering van een digitaal registratiesysteem dat de fysieke brievenbussticker voor reclamefolders moet vervangen. Volgens de uitgevers houdt het plan veel te weinig rekening met de gevolgen voor de huis-aan-huiskranten en de privacy van de gebruikers.

De uitgevers vragen de reclamefolderbranche om de lancering van InMijnBus.nl stop te zetten en in gesprek te gaan over een plan dat op meer draagvlak kan rekenen. Gisteren maakte de reclamefolderbranche bekend dat de brievenbussticker waarmee kan worden aangegeven of reclamefolders welkom zijn door een online registratie wordt vervangen.

Vanaf 1 januari 2023 vindt de registratie van ieder huishouden om wel of geen reclamefolders te ontvangen digitaal plaats via InMijnBus.nl. Volgens NNP, de organisatie van lokale nieuwsmedia, houdt het online registratiesysteem geen rekening met de belangen van huis-aan-huiskranten. "Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan de praktische uitvoerbaarheid van zo’n digitaal registratiesysteem, voor zowel bezorgers als ontvangers", aldus de organisatie.

Die noemt het onwenselijk dat de registratie van alle brievenbussen in Nederland in beheer is van MailDB, waar uitsluitend reclamefolderdistributeur Spotta betalend lid van is. "Niet in de laatste plaats in het belang van de privacy van alle Nederlandse huishoudens achter de brievenbus", stelt NNP.

De organisatie zegt dat uitgevers van huis-aan-huiskranten zich overvallen voelen door de lancering van het digitale registratiesysteem. Mocht MailDB en Spotta hun plan toch doorzetten, dan zullen de uitgevers van de huis-aan-huiskranten zich beraden over nadere stappen.

Reacties (26)
20-01-2022, 17:25 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-01-2022, 17:39
"Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan de praktische uitvoerbaarheid van zo’n digitaal registratiesysteem, voor zowel bezorgers als ontvangers", aldus de organisatie.

Als leek kon je dit al van een kilometer of 10 zien aankomen. Wat een prutsers bij dat MailDB...

( schaamteloze zelfpromotie: https://www.security.nl/posting/739077#posting739327 )

Edit:

Bestuur

Het bestuur van MailDB wordt op dit moment gevormd door Thomas Hopman (voorzitter) en Alexander Singewald (bestuurder) en er is een vacature.

https://www.maildb.nl/over-maildb.html

Wat schuift het?
20-01-2022, 17:32 door Anoniem
Zet hem op NNP!! Het is wel weer duidelijk welke belangen hier achter zitten (Spotta). De huis-aan-huiskranten staan immers niet vol met reclame, en wanneer wel dan vaak van lokale kleine zelfstandigen.
Ik doe niet mee aan dit online spul. Moet ik dan weer bij mijn brievenbus gaan staan om de bezorger op te wachten omdat hij/zij mijn stickers negeert (want online staat ..)?
20-01-2022, 19:06 door Anoniem
Geen enkel technisch inzicht, geen enkel organisatorisch inzicht, gewoon geen inzicht.

Dit gaat hem niet worden. Ik gooi gewoon altijd alles wat niet in mijn brievenbus hoort weer altijd door mijn brievenbus op straat (ja, zo voor mijn eigen deur) en dat gaat prima zo :)
20-01-2022, 19:16 door Anoniem
Volgens de uitgevers houdt het plan veel te weinig rekening met de gevolgen voor de huis-aan-huiskranten en de privacy van de gebruikers. De uitgevers vragen de reclamefolderbranche om de lancering van InMijnBus.nl stop te zetten en in gesprek te gaan over een plan dat op meer draagvlak kan rekenen.
Het is een van de eerste regels van de beveiliging, dat je vooraf met alle partijen om de tafel gaat zitten en het concept (beveiligingsplan, privacy-issues, security, een nieuw plan) etc. doorneemt. Nu zie je wat er gebeurt als je dat niet doet: een andere partij is hier kennlijk niet in gekend, en zet nu een streep door het mooie plan. Dit had voorkomen kunnen worden!
20-01-2022, 19:18 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gooi gewoon altijd alles wat niet in mijn brievenbus hoort weer altijd door mijn brievenbus op straat (ja, zo voor mijn eigen deur) en dat gaat prima zo :)
Laat handhaving dat maar niet zien, want er staat een forse boete op het illegaal storten van afval op straat.
20-01-2022, 20:04 door Anoniem
Is het niet gewoon handiger om huis aan huis shit te verbieden in geheel?
20-01-2022, 20:30 door _Martin_ - Bijgewerkt: 20-01-2022, 20:32
Mooi stukje: https://www.inmijnbus.nl/nl/consument
Bezorging tijdelijk stopzetten?
Geef gewoon aan welke weken er geen reclamefolders of huis-aan-huiskranten bezorgd hoeven te worden. Ga je op vakantie? Dan zet je InMijnBus op uit. Komen de feestmaanden eraan? Dan kun je aangeven dat je tijdelijk wel reclamefolders wilt ontvangen.
Dus alle medewerkers die toegang hebben tot dat systeem, weten wanneer jij op vakantie bent. Veilig idee... Volgens mij is het slimmer om niet rond te bazuinen wanneer je op vakantie bent.

Misschien koppel ik zaken teveel aan elkaar, maar als ik dit zo lees:
https://www.maildb.nl/over-maildb.html
De vereniging MailDB heeft op dit moment één betalend lid en ca. 100 verspreidbedrijven en vele duizenden verenigingen en winkeliers in Nederland die de Code VOR volgen en respecteren.
Vervolgens de website van dat ene betalende lid:
https://spotta.nl/over-spotta
Aandeelhouders willen zowel fysieke als digitale producten doorontwikkelen.
Dat wekt bij mij het vermoeden dat het ene betalende lid alvast wat voorbereidingen aan het treffen is voor hun digitale producten ;-)

Edit: aanklikbare links zijn wat praktischer
20-01-2022, 20:34 door Anoniem
Laat de overheid dit overpakken. De markt komt er niet uit.

gewoon een stikker:
JA/NEE reclamefolders
JA/NEE huis aan huis kranten

en dan in het klein eronder
JA/NEE politieke informatie
JA/NEE collectanten
JA/NEE donateurwervers
JA/NEE verkopers

dan dek je nagenoeg alles wat aan de deur komt in 1x af en is het voor iedereen duidelijk.
Default als je geen stikker hebt: helemaal niets (m.u.v. normale post en je buurman die aanbelt).
20-01-2022, 21:53 door Anoniem
Vroeger hadden we hier ook huis-aan-huiskranten. In de toptijd waren er wel 3, later 2 en de laatste jaren nog 1.
Toen kwam de gemeente met de "JA JA" sticker. Zonder sticker mochten die kranten niet meer bezorgd worden.
(vroeger was "geen sticker" default JA JA en kon je stickers voor JA NEE of NEE NEE plakken)

De huis-aan-huiskrant heeft het half jaar of zo dat het kostte om de gemeente van dit onzalige plan af te helpen
niet overleefd en is nu failliet. Dus jammer maar helaas.
(er is nog wel een soort van blad maar dat wordt niet meer bezorgd, je moet dit in winkels ophalen)
20-01-2022, 23:35 door Anoniem
Door Rotsmoel:
"Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan de praktische uitvoerbaarheid van zo’n digitaal registratiesysteem, voor zowel bezorgers als ontvangers", aldus de organisatie.

Als leek kon je dit al van een kilometer of 10 zien aankomen. Wat een prutsers bij dat MailDB...

( schaamteloze zelfpromotie: https://www.security.nl/posting/739077#posting739327 )

...

@rotsmoel: Voor het eerst in lange tijd dat ik het met een post van je eens ben :-)
20-01-2022, 23:43 door Wim ten Brink
Sowieso is in deze digitale tijd papieren reclame gewoon onzin. Een algemeen verbod op ongeadresseerde reclame moet gewoon verboden worden. En wie betrapt wordt op foldertjes in brievenbussen gooien mag wat mij betreft een zware boete krijgen.
Ik heb al jaren een Nee/Nee sticker en die werkt in 99% van alle gevallen. Het scheelt enorm in de berg afval. Voor de rest staat er gewoon een vuilnisbak naast mijn brievenbus waar zowel ik alsmede mijn buren deze ongewenste post gewoon in dumpen. (En eventueel ander afval!) En dat werkt best goed.
21-01-2022, 08:20 door Anoniem
Door Wim ten Brink: Sowieso is in deze digitale tijd papieren reclame gewoon onzin. Een algemeen verbod op ongeadresseerde reclame moet gewoon verboden worden. En wie betrapt wordt op foldertjes in brievenbussen gooien mag wat mij betreft een zware boete krijgen.
Ik heb al jaren een Nee/Nee sticker en die werkt in 99% van alle gevallen. Het scheelt enorm in de berg afval. Voor de rest staat er gewoon een vuilnisbak naast mijn brievenbus waar zowel ik alsmede mijn buren deze ongewenste post gewoon in dumpen. (En eventueel ander afval!) En dat werkt best goed.

Let wel op, dat ongeadresseerde post te omzeilen valt met dit systeem, zolang "Aan de bewoners van" wordt gezien als geadresseerd.
21-01-2022, 08:55 door Anoniem
Als iedereen straks gewoon Nee zegt op die digitale bullshit van InmijnBus.nl dan is het zo klaar met deze onzin! En gewoon de stikkers laten zitten, dan kunnen we daarna gewoonweer verder zoalshet was...
21-01-2022, 09:16 door Anoniem
Dus... Je bent 15 en hebt een baantje als folderbezorger voor een prikkie. Dan krijg je een app op je smartphone met daarin de informatie welke huizen in welke weken rondom de vakantieperiode een paar weken geen folders willen ontvangen... Klinkt aan de ene kant erg onpraktisch: het regent en je moet elke week bij elk huishouden even op je app kijken om te zien of die mensen misschien vanmorgen hun voorkeur hebben aangepast. Aan de andere kant biedt het ook kansen: het inbrekersgilde wil graag weten wie er niet thuis is dus misschien kun je wel een leuk dealtje sluiten voor een extra zakcentje.
21-01-2022, 09:51 door Anoniem
Er zijn ook gewoon heel veel mensen die deze folders juist wel willen ontvangen en willen lezen. Mijn dochter bezorgt ook folders en de sticker oplossing werkt volgens mij prima. Het is een duidelijk signaal aan een bezorger wat je wel of niet in je brievenbus wilt ontvangen.

Waarom moet dit ineens anders?
21-01-2022, 10:14 door Anoniem
Dat hele InMijnBus is een typisch geval van over-engineering en een poging om nog meer data te centraliseren. Sowieso moet het een JA/JA sticker worden, laat mensen maar bewust kiezen dan zullen ze zien dat lang niet twee derde van Nederland folders leest, wat ze ook mogen beweren op die website van ze.

En die brieven die "aan de bewoner" worden verstuurd moet ook verboden worden. Ik stuur ze altijd retour, dat zou eigenlijk iedereen moeten doen, laat ze maar verdrinken in hun eigen junkmail.
21-01-2022, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn ook gewoon heel veel mensen die deze folders juist wel willen ontvangen en willen lezen. Mijn dochter bezorgt ook folders en de sticker oplossing werkt volgens mij prima. Het is een duidelijk signaal aan een bezorger wat je wel of niet in je brievenbus wilt ontvangen.

Waarom moet dit ineens anders?

Omdat de (papieren) reklame-industrie minder mensen weet te bereiken.

Ik krijg niet de indruk dat iemand (de burgers) hier om gevraagd heeft.
Dat zegt al genoeg.


de sticker oplossing werkt volgens mij prima.

Nu alleen ook nog iets doen aan de ongevraagde en ongewenste "aan de bewoners van" reklame-"post'. Oa.door loterijen.
En dat zou niet allemaal door de bezorgers gefilterd moeten worden.
21-01-2022, 10:39 door Anoniem
Folders bezorgen is overigens vanaf 13 jaar al. Mijn dochter is 13 en bezorgt aan zo'n 385 huizen folders. Die zit uiteraard helemaal niet te wachten op een app of zoiets of meer werk om te bepalen of een huis wel of niet folders wil ontvangen, daar heeft ze ook helemaal geen tijd voor. De stickers werken prima, hoewel het soms wel lastig is. Dan is de sticker met Duck tape weg beplakt, of zit er nog maar een halve sticker op. Soms heb je mooie brievenbussen met een transparante sticker die je pas ziet als je bij de brievenbus staat etc.
21-01-2022, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem: Zet hem op NNP!! Het is wel weer duidelijk welke belangen hier achter zitten (Spotta). De huis-aan-huiskranten staan immers niet vol met reclame, en wanneer wel dan vaak van lokale kleine zelfstandigen.
Ik doe niet mee aan dit online spul. Moet ik dan weer bij mijn brievenbus gaan staan om de bezorger op te wachten omdat hij/zij mijn stickers negeert (want online staat ..)?
In het nieuwe systeem is nee/nee de default, dus tenzij jij online of telefonisch iets regelt zal jij die bezorger nooit bij je brievenbus zien.
21-01-2022, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem: Geen enkel technisch inzicht, geen enkel organisatorisch inzicht, gewoon geen inzicht.

Dit gaat hem niet worden. Ik gooi gewoon altijd alles wat niet in mijn brievenbus hoort weer altijd door mijn brievenbus op straat (ja, zo voor mijn eigen deur) en dat gaat prima zo :)

O, ik stuur het altijd in een ongefrankeerde envelop retour naar de verzender, inclusief de politieke reclamefolders waarvan de bezorgers vinden dat de wet niet voor hen geldt.
21-01-2022, 12:48 door Anoniem
Aan reclame met aan de bewoners van dit adres vind ik veel en veel erger.
Dat moeten ze een keer goed aanpakken want daar komt geen einde aan.
Ik krijg het niet voor mekaar om dat te laten stoppen.
Met retour sturen houd het ook niet op.
Dat met die stickers werkt verder goed. Je krijgt ze gratis op het stadhuis.
En ach, heel soms zit er wel eens een folder bij.
Maar om daar nou een heel nieuw systeem voor te bedenken.
21-01-2022, 15:12 door Briolet
Door Anoniem:…en de sticker oplossing werkt volgens mij prima. Het is een duidelijk signaal aan een bezorger wat je wel of niet in je brievenbus wilt ontvangen.

Waarom moet dit ineens anders?

Ik snap het ook niet. Ik heb lang in een flat gewoond die door een stichting in Eindhoven beheerd werd. Zij hebben op een dag alle JA-Nee stikkers van de bussen gehaald en vervangen door groene stikkertjes. Dat zou er veel netter uitzien en in Eindhoven werkte dat goed. Dat kan, maar als je de enige bent in een dorp die dit afwijkende systeem gebruikt, dan werkt het niet.

Voor die tijd zelden reclame, sinds die nieuwe stikkers elke week reclame. Ik het uit protest alle reclame in de hal gedumpt en de huismeester verteld dat hij zelf die troep maar moest opruimen. Pas na twee jaar heeft de huismeester de oude Ja-Nee stikkers weer terug geplaatst.

Met dit nieuwe systeem zonder stickers zie ik het ook snel weer een chaos worden. Mijn flat had een blok met 60 brievenbussen, waar de folderaar snel even alle bussen zonder sticker kon vullen. Met zo'n nieuw systeem moet de folderaar bij elke bus weer zijn lijst raadplegen. Bij losse huizen leert hij de adressen misschien uit zijn hoofd, maar bij een blok van 60 bussen onthoudt je nooit de posities.
21-01-2022, 16:42 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: @rotsmoel: Voor het eerst in lange tijd dat ik het met een post van je eens ben :-)

Fijn om te horen dat het weer wat beter met u gaat.
21-01-2022, 19:52 door Anoniem
Voor mij is die stickerbende een no-probleem. Alle post waarin ik niet geïnteresseerd ben gaat ongeopend en ongelezen de papierbak in. Dat papier is goed voor de oudpapier en voor de lokale sportverenigingen.
Zo'n landelijke database zie ik helemaal niet zitten. Denk maar aan het debacle van de GGD-database met hun criminele medewerkers. Van die aangerichte schade hebben wij nog jaren last van.
Een paar gladjakkers à la Van der Lienden zien daar geld in in zo'n nutteloze database.
23-01-2022, 14:11 door Anoniem
Door Briolet:
Pas na twee jaar heeft de huismeester de oude Ja-Nee stikkers weer terug geplaatst.

De huismeester had bijgehouden welke sticker er op elke brievenbus zat?
24-01-2022, 16:15 door spatieman
ondanks de NEE NEE Sticker puilt mijn brievenbus uit.
als ze dit echt door willen duwen heb ik een grotere brievenbus nodig..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.