image

Europese Digitale Markten Wet verplicht dat chatapps voortaan interoperabel zijn

vrijdag 25 maart 2022, 09:38 door Redactie, 53 reacties

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een akkoord over de Digitale Markten Wet (DMA) bereikt waardoor nieuwe regels voor techbedrijven gaan gelden. Zo moeten grote chatapps als WhatsApp voortaan interoperabel zijn. Hierdoor kunnen gebruikers van verschillende chatapps met elkaar communiceren. Ook moeten gebruikers van bijvoorbeeld Android of Windows voortaan vrijelijk hun browser kunnen kiezen en moeten app-ontwikkelaars smartphone-functionaliteiten zoals nfc-chips kunnen gebruiken.

Verder mogen techbedrijven hun eigen producten en diensten niet hoger plaatsen dan die van andere aanbieders, mogen techbedrijven verzamelde privédata bij één dienst niet voor een andere dienst hergebruiken, mogen bepaalde applicaties niet van tevoren op bijvoorbeeld computer of smartphone zijn geïnstalleerd en mogen app-ontwikkelaars niet worden verplicht om bepaalde diensten, zoals betaalsystemen of identiteitsproviders, te gebruiken om hun apps in de appstores te krijgen.

De verplichting gaat gelden voor techbedrijven die als gatekeeper worden aangemerkt. Het gaat dan om bedrijven die de afgelopen drie jaar een omzet van 7,5 miljard euro in de EU hadden of een marktwaarde van minstens 75 miljard euro hebben. Daarnaast moeten ze 45 miljoen maandelijkse gebruikers én tenminste 10.000 zakelijke gebruikers in de Europese Unie hebben. Deze bedrijven zullen ook worden verplicht om de Europese Commissie over fusies en overnames te informeren.

"In recordtempo is Europa tot een akkoord gekomen op een wet die het internet fundamenteel zal veranderen. Machtsmisbruik van Big Tech wordt verboden en zwaar bestraft. Hierdoor krijgen concurrerende bedrijven eindelijk een kans en consumenten weer macht over hun eigen data", zegt Europarlementariër Paul Tang. "We hebben voor elkaar gekregen dat chatapps voortaan interoperabel moeten zijn, zodat je vanaf Signal naar WhatsApp berichtjes kan sturen en vice-versa. Daarnaast pakken we de datamacht aan door te eisen dat poortwachters data niet meer mogen combineren."

De onderhandelingen over de zusterwet, de Digitale Dienstenwet (DSA), lopen nog. Toch zijn er al afspraken gemaakt: "De data van minderjarigen en data over iemands gezondheid, seksuele voorkeuren of religieuze data wordt verboden voor targeting van advertenties. Hiermee zetten we het mes in het verdienmodel van de allergrootste techreuzen", laat Tang weten, die zich hiervoor inspande. De finale tekst van de DMA wordt vandaag gepubliceerd en de wet zal naar verwachting in 2023 in werking treden.

Reacties (53)
25-03-2022, 10:13 door Anoniem
Is dit een manier om encryptie uit te schakelen?
25-03-2022, 10:29 door Anoniem
Europarlementariër Paul Tang. "We hebben voor elkaar gekregen dat chatapps voortaan interoperabel moeten zijn, zodat je vanaf Signal naar WhatsApp berichtjes kan sturen en vice-versa. Daarnaast pakken we de datamacht aan door te eisen dat poortwachters data niet meer mogen combineren."

Huh? Waarom heeft hij het over Signal, deze gast heeft geen idee waar hij over praat. Signal voldoet helemaal niet aan deze voorwaarden. En ze gaan ook niet hun encryptie zo waardeloos maken dat het met WhatsApp kan praten neem ik aan.

"De verplichting gaat gelden voor techbedrijven die als gatekeeper worden aangemerkt. Het gaat dan om bedrijven die de afgelopen drie jaar een omzet van 7,5 miljard euro in de EU hadden of een marktwaarde van minstens 75 miljard euro hebben. Daarnaast moeten ze 45 miljoen maandelijkse gebruikers én tenminste 10.000 zakelijke gebruikers in de Europese Unie hebben."
25-03-2022, 10:31 door Anoniem
De onderhandelingen over de zusterwet, de Digitale Dienstenwet (DSA), lopen nog. Toch zijn er al afspraken gemaakt: "De data van minderjarigen en data over iemands gezondheid , seksuele voorkeuren of religieuze data wordt verboden voor targeting van advertenties.

Dus de Covid apps waarbij je een goolge/apple account nodig hebt worden verboden? Eindelijk goed nieuws /s
25-03-2022, 10:35 door Anoniem
De app met de gemakkelijkst te doorbreken versleuteling is natuurlijk gefundenes Fressen voor overheidssurveillance.
U moet en zal met de billen bloot en van al uw bezit ontdaan, toch gelukkig zijn. De ware aard van de satanistische club komt steeds onbeschroomder naar boven. Maar vreest niet uiteindelijk gaan zij ook naar d*n d*nder, geen twijfel aan.
25-03-2022, 10:37 door Anoniem
WhatsApp lekt metadata en deelt de telefoonnummers in de contactenlijst met Facebook. Interoperabititeit is leuk, maar ik kan mij voorstellen dat, bijvoorbeeld, de meer privacybewuste Signal gebruiker daar niet op zit te wachten.
25-03-2022, 10:46 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit een manier om encryptie uit te schakelen?
lijkt mij in ieder geval een manier waarop overheden zelf kunnen gaan hobbyen met chat apps en zo toegang tot gebruikersprofielen kunnen krijgen, met of zonder encryptie. Heel zorgelijk dit. Te goeder trouw volstaat dan niet langer met een regering die tal van digitale projecten erdoor jast zonder evaluatie en proportionaliteit checks.
25-03-2022, 10:47 door Anoniem
Heb ik 3 - 4 jaar geleden geschreven naar praktisch alle 700 parlementsleden.
25-03-2022, 10:58 door Anoniem
Met de wet moeten sancties mogelijk worden, zoals het opdelen van bedrijven en een verbod op overnames. Ook kunnen bedrijven die de regels overtreden een boete krijgen tot 20 procent van hun wereldwijde jaaromzet.

https://nos.nl/artikel/2422563-akkoord-over-europese-wetgeving-om-macht-techreuzen-te-beteugelen
25-03-2022, 11:00 door Anoniem
De uiteindelijke gatekeepers worden de onverkozenen van de Europese Cloud.
Al je gangen zullen worden nagegaan, gewikt en gewogen. Gaan er nog krachten tegenin?
25-03-2022, 11:15 door Anoniem
Downgrade attack verplicht bij wet? https://en.wikipedia.org/wiki/Downgrade_attack.
Grotere attack surface er ook maar meteen bij? https://en.wikipedia.org/wiki/Attack_surface

Goed gedaan Europa! Alles voor de burger zodat die makkelijker gehackt kan worden.
Maak gewoon een App die alles ineen kan. Zoals Trillian of Pidgin. Als die nog bestaan. Dan kan je zelf kiezen om je security te verlagen als burger.
25-03-2022, 11:57 door Anoniem
Alle puntjes zijn fantastisch, buiten de interoperabiliteit van chatapps, wat een hel gaat zijn voor programmeurs en zoveel meer.
25-03-2022, 12:33 door Anoniem
De beste encryptie is deze apps niet meer te gebruiken.

EU-CLOUD-ISP EU

EU/NLNU2022
25-03-2022, 12:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Huh? Waarom heeft hij het over Signal, deze gast heeft geen idee waar hij over praat. Signal voldoet helemaal niet aan deze voorwaarden. En ze gaan ook niet hun encryptie zo waardeloos maken dat het met WhatsApp kan praten neem ik aan.
Toevallig gebruikt Whatsapp de encryptie-standaard van Signal, dus het zou toevallig wel kunnen zonder bij Signal de enceyptie teniet te doen. Het gebruik van meta-data, daar dan weer wel. Verder lijkt het me inderdaad sterk dat Signal hiertoe verplicht kan worden.
25-03-2022, 13:00 door Anoniem
Om te veel regulering te voorkomen, spendeerden techbedrijven in 2020 bijna 100 miljoen euro aan lobbyactiviteiten in Brussel – meer dan welke sector dan ook. Hoe de Digital Markets Act precies zal uitpakken moet nog blijken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/25/europese-unie-akkoord-over-nieuwe-spelregels-voor-big-tech-a4104956
25-03-2022, 13:06 door Anoniem
Ik hoop dat die intercompatibiliteit dan opt in is. Want dit is echt een bijzonder slecht idee.
25-03-2022, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Huh? Waarom heeft hij het over Signal, deze gast heeft geen idee waar hij over praat. Signal voldoet helemaal niet aan deze voorwaarden. En ze gaan ook niet hun encryptie zo waardeloos maken dat het met WhatsApp kan praten neem ik aan.
Toevallig gebruikt Whatsapp de encryptie-standaard van Signal, dus het zou toevallig wel kunnen zonder bij Signal de enceyptie teniet te doen. Het gebruik van meta-data, daar dan weer wel. Verder lijkt het me inderdaad sterk dat Signal hiertoe verplicht kan worden.
Wieweet is het wel zo slim gemaakt dat WhatsApp niet weet wie de afzender van een bericht binnen Signal is als ze via
de gateway tussen die 2 netwerken een bericht aangeleverd krijgen wat van de Signal naar de WhatsApp gebruiker gaat?
(en omgekeerd)
Dan zou de enige metadata die men kan afleiden zijn dat "deze WhatsApp gebruiker communiceert met een Signal gebruiker".
25-03-2022, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit een manier om encryptie uit te schakelen?
Ik zie de relatie niet.
Interoperabiliteit is voor heel veel elementaire functies, ook encryptie functies, al lang en breed standaard. Neem TLS v1.2, dat is via RFC5246 keurig gestandaardiseerd en gedocumenteerd.
25-03-2022, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: Heb ik 3 - 4 jaar geleden geschreven naar praktisch alle 700 parlementsleden.
Wat heb je precies geschreven? Laat ons niet langer in spanning. Nu kunnen we jou heel moeilijk complimentjes gaan geven, dat is jammer.
25-03-2022, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: Alle puntjes zijn fantastisch, buiten de interoperabiliteit van chatapps, wat een hel gaat zijn voor programmeurs en zoveel meer.
Waarom zou dat een hel worden? Organisaties zoals Internet Engineering Task Force (IETF) en European Telecommunications Standards Institute (ETSI) zijn er om standaarden te definiëren. Dan hoef je je als programmeur alleen nog maar aan die standaard te houden en werkt het met elke andere app die dezelfde standaard gebruikt.

In de traditionele telecom is dit al jarenlang de normaalste zaak van de wereld. Hoe denk je anders dat jouw Apple, Samsung, Motorola, Nokia, Sony telefoon op een Huawei, Alcatel of Ericsson netwerk werkt? Dit soort ontwikkelingen zijn goed om ICT naar een fatsoenlijk volwassenheidsniveau te laten groeien. Want laten we wel wezen, ICT staat eigenlijk nog in de kinderschoenen als je het vergelijkt met het volwassenheidsniveau van meer traditionele producten.
25-03-2022, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: WhatsApp lekt metadata en deelt de telefoonnummers in de contactenlijst met Facebook. Interoperabititeit is leuk, maar ik kan mij voorstellen dat, bijvoorbeeld, de meer privacybewuste Signal gebruiker daar niet op zit te wachten.
Gezien deze tekst in het artikel:
De verplichting gaat gelden voor techbedrijven die als gatekeeper worden aangemerkt. Het gaat dan om bedrijven die de afgelopen drie jaar een omzet van 7,5 miljard euro in de EU hadden of een marktwaarde van minstens 75 miljard euro hebben. Daarnaast moeten ze 45 miljoen maandelijkse gebruikers én tenminste 10.000 zakelijke gebruikers in de Europese Unie hebben.
hoeft er niet perse iets bij Signal aangepast te worden door Open Whisper Systems.

Mijn voorkeur zou er naar uitgaan dat Meta (Facebook) WhatsApp zou moeten afstoten en dat als losse partij doorgaat die helemaal geen data deelt met derden.
25-03-2022, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit een manier om encryptie uit te schakelen?
"business users and end users
should be granted effective and immediate
access to the data they provided or
generated in the context of their use of the
relevant core platform services of the
gatekeeper, in a structured, commonly used
and machine-readable format."

Ik vermoed dat dit end-to-end encryptie ondermijnt.
25-03-2022, 16:09 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Alle puntjes zijn fantastisch, buiten de interoperabiliteit van chatapps, wat een hel gaat zijn voor programmeurs en zoveel meer.
Waarom zou dat een hel worden? Organisaties zoals Internet Engineering Task Force (IETF) en European Telecommunications Standards Institute (ETSI) zijn er om standaarden te definiëren. Dan hoef je je als programmeur alleen nog maar aan die standaard te houden en werkt het met elke andere app die dezelfde standaard gebruikt.

In de traditionele telecom is dit al jarenlang de normaalste zaak van de wereld. Hoe denk je anders dat jouw Apple, Samsung, Motorola, Nokia, Sony telefoon op een Huawei, Alcatel of Ericsson netwerk werkt? Dit soort ontwikkelingen zijn goed om ICT naar een fatsoenlijk volwassenheidsniveau te laten groeien. Want laten we wel wezen, ICT staat eigenlijk nog in de kinderschoenen als je het vergelijkt met het volwassenheidsniveau van meer traditionele producten.

Precies, mensen weten het verschil niet meer te onderscheiden tussen een protocol en een dienst.
In dit geval is het gewoon een keuze geweest van Whatsapp en consorten om juist NIET ineteroperabel te zijn. Onder de motorkap is het gewoon xmpp+webservices.
25-03-2022, 16:16 door Reinder
Die interoperabiliteit is prima mogelijk, ook met behoud van goede encryptie. Het is simpelweg het forceren dat grote partijen zoals Whatsapp zich aan duidelijk gedefinieerde, open standaarden gaan houden. Net zoals er ook prima operabiliteit is tussen verschillende soorten webservers en browsers, of tussen verschillende SSH-clients en servers. Als er functionaliteit aangeboden wordt bovenop die standaarden waarvoor nog een extra protocol of standaard nodig is dan kan dat prima, mits die standaard dan maar volgens het normale process beschikbaar wordt gesteld aan andere partijen. Ik begrijp niet zo goed waarom zoveel mensen al vooraf roepen dat het een slecht idee is.
25-03-2022, 16:17 door _R0N_
Bij welke van de chat apps ben je zelf eigenaar van de private key?
Zolang de leverancier de private key beheert is e2e encryptie een wassen neus.

En ja de ene is nog erger dan de andere en nu zou ik Telegram helemaal links laten liggen.
25-03-2022, 16:42 door Anoniem
Door Reinder: Die interoperabiliteit is prima mogelijk, ook met behoud van goede encryptie. Het is simpelweg het forceren dat grote partijen zoals Whatsapp zich aan duidelijk gedefinieerde, open standaarden gaan houden. Net zoals er ook prima operabiliteit is tussen verschillende soorten webservers en browsers, of tussen verschillende SSH-clients en servers. Als er functionaliteit aangeboden wordt bovenop die standaarden waarvoor nog een extra protocol of standaard nodig is dan kan dat prima, mits die standaard dan maar volgens het normale process beschikbaar wordt gesteld aan andere partijen. Ik begrijp niet zo goed waarom zoveel mensen al vooraf roepen dat het een slecht idee is.

Volgens mij is het niet het idee dat Whatsapp een RFC maakt van de protocollen die het gebruikt. Maar dat elke chat client elk protocol implementeert. Dat worden dus allemaal gedrochten van clients.

Vervolgens kan de EU met een eigen protocol komen, wat volgens de wet ook in elke client geïmplementeerd moet worden en kan het truks verzinnen om dit protocol geprefereerd te laten worden bij E2E encryptie. Hiervoor kan bijvoorbeeld het encryptie protocol XOR gedefinieerd worden. Of Dual EC DRBG.

Vindt je het dan nog steeds een goed idee Reinder? Denk je dat de EC het beste met haar burgers voor heeft? Dat dit goed voor de burgers uit zal pakken?
25-03-2022, 17:11 door MichielBruijn
Heel fijn.
Gelukkig is de EU oppermachtig om dit te kunnen eisen!!1!
25-03-2022, 17:32 door Anoniem
Tekenen dus bij dit kruisje, beste afzonderlijke regeringsleiders. Doen, al zijn uw onderdanen vierkant tegen.
En zo gaan we van pissebed op kakkebed.
25-03-2022, 19:07 door karma4
Als ze interoperabel zijn dan worden de chatgegevens ook gedeeld, nu wettelijk verplicht.
25-03-2022, 22:11 door Anoniem
Worden resultaten nazoekbaar zoals bijvoorbeeld via nitter.eu?
Gebruikersnaam of later een EU-Digi-ID ingeven en gaan met die monitoring/surveillance-banaan.
De natte droom van elke onverkozen globale uitverkorene toch?

Gaan we hier nog wat aan doen, of geven we ons zonder slag en stoot over aan deze machtswellustelingen?
Deze rupsjes nooit genoeg te midden van ons.
Want ze hebben het wel op termijn op onze ondergang voorzien. U bent dus alvast gewaarschuwd hier.

#sockpuppet
25-03-2022, 23:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Heb ik 3 - 4 jaar geleden geschreven naar praktisch alle 700 parlementsleden.
Wat heb je precies geschreven? Laat ons niet langer in spanning. Nu kunnen we jou heel moeilijk complimentjes gaan geven, dat is jammer.

Het was tbv van een project waarvan ik de funding niet rond kreeg. Stond ook iets in over dat we ons druk maken over fake news bij facebook, en vergeten even wat google (ongedetecteerd met hun certificate pinning) zou kunnen doen als ze in de aanloop van het brexit referendum mensen in de uk die zoeken naar 'europese unie' op de eerste twee pagina's 70% links geven naar negatieve content over de EU.
Nu met de tweede ronde van Trump is aangetoond dat ze inderdaad hun positie politiek misbruiken. Het is gewoon dom dat we al onze informatie weggeven, misschien dat de EU over 10 jaar daar iets aan doet.
25-03-2022, 23:40 door Anoniem
Door _R0N_: Bij welke van de chat apps ben je zelf eigenaar van de private key?
Zolang de leverancier de private key beheert is e2e encryptie een wassen neus.

En ja de ene is nog erger dan de andere en nu zou ik Telegram helemaal links laten liggen.

Grap is dat je dus zelf je app kan kiezen en dan zullen hele volksstammen verhuizen van app, daar heb ik geen twijfel over. Dit is de eerste stap naar het einde van de monopolie posities.

Ik kan me nog herinneren dat die Bill Gates zijn boek zat te promoten over toekomst visie. (Niet gelezen) Maar hij zat en MS zitten er ‘totaal’ naast met hun beleid. Ze hadden eerst goud in handen met hun desktop/server applicaties, forceren ze iedereen naar hun cloud. In de toekomst worden alleen maar meer standaarden en interoperabiliteit geforceerd, de cloud diensten zijn nu eenmaal makkelijker te beconcurreren dan de conventionele office/server applicaties. Dus grote kans dat gebruikers zullen overstappen naar alternatieve diensten.
26-03-2022, 08:33 door Xavier Ohole
Door Anoniem:
Europarlementariër Paul Tang. "We hebben voor elkaar gekregen dat chatapps voortaan interoperabel moeten zijn, zodat je vanaf Signal naar WhatsApp berichtjes kan sturen en vice-versa. Daarnaast pakken we de datamacht aan door te eisen dat poortwachters data niet meer mogen combineren."

Huh? Waarom heeft hij het over Signal, deze gast heeft geen idee waar hij over praat. Signal voldoet helemaal niet aan deze voorwaarden. En ze gaan ook niet hun encryptie zo waardeloos maken dat het met WhatsApp kan praten neem ik aan.

Als ze daar via deze wetgeving toe verplicht zijn dan zullen ze dat wel degelijk moeten gaan doen want anders worden ze verboden.

Door Anoniem:
Door Anoniem:
Huh? Waarom heeft hij het over Signal, deze gast heeft geen idee waar hij over praat. Signal voldoet helemaal niet aan deze voorwaarden. En ze gaan ook niet hun encryptie zo waardeloos maken dat het met WhatsApp kan praten neem ik aan.
Toevallig gebruikt Whatsapp de encryptie-standaard van Signal, dus het zou toevallig wel kunnen zonder bij Signal de enceyptie teniet te doen. Het gebruik van meta-data, daar dan weer wel. Verder lijkt het me inderdaad sterk dat Signal hiertoe verplicht kan worden.

Dan heb je toch niet helemaal begrepen hoe wetgeving werkt.

Door Anoniem:
Door _R0N_: Bij welke van de chat apps ben je zelf eigenaar van de private key?
Zolang de leverancier de private key beheert is e2e encryptie een wassen neus.

En ja de ene is nog erger dan de andere en nu zou ik Telegram helemaal links laten liggen.

Grap is dat je dus zelf je app kan kiezen en dan zullen hele volksstammen verhuizen van app, daar heb ik geen twijfel over. Dit is de eerste stap naar het einde van de monopolie posities.

Ik kan me nog herinneren dat die Bill Gates zijn boek zat te promoten over toekomst visie. (Niet gelezen) Maar hij zat en MS zitten er ‘totaal’ naast met hun beleid. Ze hadden eerst goud in handen met hun desktop/server applicaties, forceren ze iedereen naar hun cloud. In de toekomst worden alleen maar meer standaarden en interoperabiliteit geforceerd, de cloud diensten zijn nu eenmaal makkelijker te beconcurreren dan de conventionele office/server applicaties. Dus grote kans dat gebruikers zullen overstappen naar alternatieve diensten.

Dat kan maar zal niets helpen want die alternatieve diensten moeten aan dezelfde wetgeving voldoen.
26-03-2022, 11:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Grap is dat je dus zelf je app kan kiezen en dan zullen hele volksstammen verhuizen van app, daar heb ik geen twijfel over. Dit is de eerste stap naar het einde van de monopolie posities.
Ik heb niet de illusie dat "hele volksstammen" gaan verhuizen naar een andere app op grond van technische argumenten.
Zo werken "hele volksstammen" niet.

We hadden hier in Nederland een eigen Facebook (Hyves) en toch is iedereen overgelopen naar de Amerikanen.
Als "hele volksstammen" zouden nadenken voor ze zo iets doen dan zouden we nu nog op Hyves zitten.
26-03-2022, 11:55 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij is het niet het idee dat Whatsapp een RFC maakt van de protocollen die het gebruikt. Maar dat elke chat client elk protocol implementeert. Dat worden dus allemaal gedrochten van clients.
Toch gek dat het met telefonie, e-mail, websites en noem maar op allemaal wel is gelukt. En stereo-apparatuur van verschillende merken kon ook altijd al prima op elkaar aangesloten worden. De benzine of diesel in je tank, of tegenwoordig de elektriciteit waarmee je je accu's oplaadt, is niet leverancierafhankelijk, het werkt gewoon. Dat mobiele telefoons met via USB-kabeltje opgeladen kunnen worden heeft de wereld ook al niet doen instorten.

Gebrek aan standaardisatie is niet de norm, standaardisatie is wat op vele gebieden tot een afname aan gedoe en ellende heeft geleid. En als fabrikanten daar niet aan willen omdat ze gebrek aan standaardisatie kunnen uitmelken ten koste van de consument dan heb je een overheid nodig die zegt dat het moet. En dan blijken fabrikanten wel degelijk in staat te zijn om het te doen.

En dat de clients gedrochten worden zal wel meevallen. Alle makers van dat soort software hebben minder werk als ze een open uitwisselingsformaat en -protocol afspreken dat ze dan moeten implementeren dan wanneer ze alle protocollen en formaten van allemaal moeten implementeren én daarvan ook nog eens documentatie moeten publiceren die implementatie door anderen mogelijk maakt.

Het gaat hier trouwens over grote techbedrijven, degenen die platforms aanbieden, en die beschikken echt wel over de capaciteit om een client geen gedrocht te laten worden. Net als met audio- en video-codecs, met libraries die grafische formaten afhandelen, libraries die HTTP(S) of e-mailprotocollen afhandelen, leent ook dit zich uitstekend om in libraries onder te brengen, die zodanig in de client worden verwerkt dat in de centrale logica alleen maar high-level-handelingen als "send" en "receive" hoeven te worden aangeroepen om het te laten werken. De diversiteit is heel netjes in te pakken. Voor iedere softwareontwikkelaar die niet alleen maar op sleur-en-pleur-niveau werkt maar die kan programmeren hoort dit geen verrassing te zijn. En al die techbedrijven hebben ladingen van dat soort mensen in dienst.

Vervolgens kan de EU met een eigen protocol komen, wat volgens de wet ook in elke client geïmplementeerd moet worden en kan het truks verzinnen om dit protocol geprefereerd te laten worden bij E2E encryptie. Hiervoor kan bijvoorbeeld het encryptie protocol XOR gedefinieerd worden. Of Dual EC DRBG.
Als je maar een redenatie bij elkaar kan fantaseren die het beeld bevestigt dat overheden alleen maar kwaadaardig kunnen zijn. Dit is juist een voorbeeld van iets waar we als burgers wat aan hebben, omdat het al die walled gardens van platformbedrijven open helpt breken.

Een wetten moeten nog altijd door het parlement worden aangenomen. Europarlementariërs zullen er echt niet allemaal zelf verstand van hebben, maar er zijn zat digitale burgerrechtenorganisaties die ze erop attenderen als er iets slechts wordt voorgesteld. In dit geval zullen de grote techbedrijven zelf niet nalaten herrie te schoppen als er zoiets wordt voorgesteld.
26-03-2022, 13:08 door Joep Lunaar
Door Anoniem: Downgrade attack verplicht bij wet? https://en.wikipedia.org/wiki/Downgrade_attack.
Grotere attack surface er ook maar meteen bij? https://en.wikipedia.org/wiki/Attack_surface

Goed gedaan Europa! Alles voor de burger zodat die makkelijker gehackt kan worden.
Maak gewoon een App die alles ineen kan. Zoals Trillian of Pidgin. Als die nog bestaan. Dan kan je zelf kiezen om je security te verlagen als burger.
Wat een ergerlijk gelul.
Door Anoniem:
Door Anoniem: Is dit een manier om encryptie uit te schakelen?
Ik zie de relatie niet.
Interoperabiliteit is voor heel veel elementaire functies, ook encryptie functies, al lang en breed standaard. Neem TLS v1.2, dat is via RFC5246 keurig gestandaardiseerd en gedocumenteerd.
Precies. De interoperabiliteit wordt nu vooral gefrustreerd door hoe aanbieders als WhatsApp het identity management gebruiken om vendor lock-in te bevorderen en door de meta-data te koppelen aan de identiteiten van de gebruikers die te kunnen profileren. Interoperabiliteit verplicht tot een vorm van federatief identiteitenbeheer.
26-03-2022, 17:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Volgens mij is het niet het idee dat Whatsapp een RFC maakt van de protocollen die het gebruikt. Maar dat elke chat client elk protocol implementeert. Dat worden dus allemaal gedrochten van clients.
Toch gek dat het met telefonie, e-mail, websites en noem maar op allemaal wel is gelukt. En stereo-apparatuur van verschillende merken kon ook altijd al prima op elkaar aangesloten worden. De benzine of diesel in je tank, of tegenwoordig de elektriciteit waarmee je je accu's oplaadt, is niet leverancierafhankelijk, het werkt gewoon. Dat mobiele telefoons met via USB-kabeltje opgeladen kunnen worden heeft de wereld ook al niet doen instorten.

Als jij graag een 'hybride' auto koopt die zowel op LPG, benzine, diesel, waterstof en stroom werkt. Moet je stemmen op partijen als Volt of D66. Die vinden zoiets ook handig. En Europa kan grote fabrikanten zoiets afdwingen. Autorijden zal nooit meer hetzelfde zijn.

Anoniem 11:15 en 16:42
26-03-2022, 20:37 door Anoniem
Zo, daar gaat de meta data van mensen die bewust wegblijven van Whatsapp naar Meta. Hoe gaat dat werken met iMessage/Google Chat etc. Man o man wat een gedrocht weer.

Mooi kut @ Gisteren, 10:47 door Anoniem
26-03-2022, 21:19 door Anoniem
Ik voorzie heel veel.spam als deze interop gaat doorgaan
27-03-2022, 08:40 door spatieman - Bijgewerkt: 27-03-2022, 08:40
natuurlijk willen ze dat, dan kan hun eigen AIVD app de data makkelijker afvangen om mee te kunnen lezen.
27-03-2022, 11:01 door karma4
Door karma4: Als ze interoperabel zijn dan worden de chatgegevens ook gedeeld, nu wettelijk verplicht.
Ik zie ook al d reactie dat men blij is de russische fabeltjesfuik al enige bron voor chats te zien.
Raar ontwikkeling bij privacyvoorvechters met hun fvd verstrengeling
27-03-2022, 11:19 door Anoniem
De encryptie wordt nog verder aan banden gelegd als er geen protest komt:
https://edri.org/our-work/leaked-opinion-of-the-commission-sets-off-alarm-bells-for-mass-surveillance-of-private-communications/
27-03-2022, 14:51 door Anoniem
Door karma4:
Door karma4: Als ze interoperabel zijn dan worden de chatgegevens ook gedeeld, nu wettelijk verplicht.
Ik zie ook al d reactie dat men blij is de russische fabeltjesfuik al enige bron voor chats te zien.
Raar ontwikkeling bij privacyvoorvechters met hun fvd verstrengeling

Ik weiger me weg te laten zetten als een FvD wappie door jou Karma4.

Privacy is een grondrecht, artikel 10 van onze grondwet, dat jij blijft proberen te framen dat privacyvoorvechters dat doen om crimminaliteit te bevorderen en te faciliteren is absurd.

Tot zover wederom mijn reactie op onze huistrol.

M.b.t. het onderwerp: Onuitvoerbaar, iMessage, Google Chat, Telegram, WhatsApp, Signal etc. allemaal interoperabel maken is onmogelijk en bovenal onwenselijk. Mensen moeten een keuze hebben en die is er, als ik ervoor kies om geen WA te gebruiken en iemand anders die ik een bericht wil sturen doet dat wel dan is dat zo. Daar hoeft geen EU zich mee te bemoeien.
27-03-2022, 21:59 door Anoniem
Men kan nu onderhand toch wel begrijpen waar de onverkozenen van de EU toe willen komen.
Namelijk schoudersurfen bij het sociale media gebruik van de EU-burger.
Men moet vooral braaf zijn en volgzaam. Steeds meer gaan hier de Franse rechtsopvattingen gelden.
Men is a priori schuldig tot men de eigen onschuld heeft bewezen.
Big Tech heeft dit al voorgemasseerd met het laten ontsnappen van uw data eer uw blokkeertoepssing actief kan worden.
U wordt sprookjes verteld en de meesten uit onbenul en ongeloof slikken deze sprookjes tot een punt waar geen terugkeer meer mogelijk is. De een houdt de eindgebruiker arm, terwijl de andere hem dom houdt.
Laten we dat zo?
28-03-2022, 11:21 door Anoniem

M.b.t. het onderwerp: Onuitvoerbaar, iMessage, Google Chat, Telegram, WhatsApp, Signal etc. allemaal interoperabel maken is onmogelijk en bovenal onwenselijk. Mensen moeten een keuze hebben en die is er, als ik ervoor kies om geen WA te gebruiken en iemand anders die ik een bericht wil sturen doet dat wel dan is dat zo. Daar hoeft geen EU zich mee te bemoeien.

Ik kies ervoor om een bericht van mijn Threema app te sturen naar wie ik wil. Vanaf morgen mag jij alleen nog maar met mensen bellen van dezelfde provider. Vanaf morgen mag je alleen maar benzine/diesel tanken welke je auto fabrikant je voorschrijft. Snap je het nu???

Omdat jij iets niet kan of niet kunt voorstellen is het nog niet uitvoerbaar. Geef mij maar een van de miljarden in kas bij Facebook, doe ik het wel.
28-03-2022, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem: Men kan nu onderhand toch wel begrijpen waar de onverkozenen van de EU... .

Als jouw kind ernstig ziek is ga je dan even in een achterstandswijk stemmen tellen welke arts je kiest? Of ga je zelf een gedegen onderzoek doen?

Democratie faalt gewoon als je naar de domme massa luistert, en het voorbeeld is al zichtbaar in de reacties hier.

Kijk naar de UK daar kiezen ze iemand met een vlotte babbel als hij het heeft voorbereid, als hij zijn speech kwijt is komt er geen zinnig woord uit. Hij kan niet eens de overeenkomst met de EU goed lezen waardoor hij is akkoord gegaan met ‘de grens’ tussen noord Ierland en de rest van de UK. Talloze andere voorbeelden.

De EU heeft meer gedaan voor consumenten dan onze eigen nationale gekozen regeringen. Het is gewoon te triest voor woorden.
28-03-2022, 12:02 door Reinder
Door Anoniem:
Door Reinder: Die interoperabiliteit is prima mogelijk, ook met behoud van goede encryptie. Het is simpelweg het forceren dat grote partijen zoals Whatsapp zich aan duidelijk gedefinieerde, open standaarden gaan houden. Net zoals er ook prima operabiliteit is tussen verschillende soorten webservers en browsers, of tussen verschillende SSH-clients en servers. Als er functionaliteit aangeboden wordt bovenop die standaarden waarvoor nog een extra protocol of standaard nodig is dan kan dat prima, mits die standaard dan maar volgens het normale process beschikbaar wordt gesteld aan andere partijen. Ik begrijp niet zo goed waarom zoveel mensen al vooraf roepen dat het een slecht idee is.

Volgens mij is het niet het idee dat Whatsapp een RFC maakt van de protocollen die het gebruikt. Maar dat elke chat client elk protocol implementeert. Dat worden dus allemaal gedrochten van clients.

Vervolgens kan de EU met een eigen protocol komen, wat volgens de wet ook in elke client geïmplementeerd moet worden en kan het truks verzinnen om dit protocol geprefereerd te laten worden bij E2E encryptie. Hiervoor kan bijvoorbeeld het encryptie protocol XOR gedefinieerd worden. Of Dual EC DRBG.

Vindt je het dan nog steeds een goed idee Reinder? Denk je dat de EC het beste met haar burgers voor heeft? Dat dit goed voor de burgers uit zal pakken?


Dat staat er helemaal niet. Nergens staat dat alle chat-apps alle mogelijke protocollen moeten implementeren. Al die chatapps gebruiken nu al gewoon xmpp, wat al een open standard is, sommigen extenden het alleen en die extensions mogen niet meer closed zijn. Je ziet dingen die er niet zijn, er staat helemaal nergens dat de EU een eigen protocol gaat maken, er staat ook nergens dat ze allemaal alle protocollen moeten implementeren. Wat er staat is dat als je een chatapp maakt je een open standaard moet hanteren, en als je die extend moet je die extensions beschikbaar stellen voor anderen. Waar haal je in vredesnaam al die duistere samenzweringen vandaan over verplichte eu-eigen niet-standaard protocollen? Als je bang bent voor ondermijning van E2E-encryptie; wat wel degelijk een concrete en reeele zorg is, dan moet je niet hier zijn, maar bij andere voorgestelde wetgeving (ik ben de gebruikte term even kwijt, maar ging over toegang verlenen voor opsporingsdiensten). Wat hier gebeurt is niets anders dan wat ook ooit aan Microsoft is opgelegd, dar zat ook geen duister complot achter voor een EU-brede verplichte eigen webbrowser of zo. Dit is het verkeerde wetsvoorstel om je paranoide pijlen op te rtichten, je moet bij een andere wet zijn, of kom met daadwerkelijke bewijzen dat de EU een eigen versie van xmpp wil gaan verplichten. (wat niet eens nodig is, het een (afluisteren door opsporingsdiensten) sluit het ander (operabiliteit binnen chatapps) niet uit.
28-03-2022, 12:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoop dat die intercompatibiliteit dan opt in is. Want dit is echt een bijzonder slecht idee.
Wat is er slecht aan dan? geen gesloten ecosystemen meer wat betreft chat applicaties kan alleen maar goed uitpakken voor de consument.
28-03-2022, 13:12 door Anoniem
Neen het pakt uiteindelijk altijd beter uit voor grootcommercie, hand in voet met uw eigen overheid/overheden (EU bijv.).
Wanneer is er iets goed uitgepakt voor de consument, anoniem van 12:06? LPG prijzen, zonnebloemolie hamsteren.
8 euro betalen voor 2 friet? Ga je lekker met de oorlog tussen de Russische Federatie en Ukraina?
Leeft u onder een steen of op een andere planeet of buiten de gewone werkelijkheid?
Of ondersteunt u graag alle voorstellen van uw overheid als propagandist, brave burger/ambtenaar of staatstrol wellicht?
Ze zijn hier al niet meer weg te slaan.
28-03-2022, 19:36 door Anoniem
Door Reinder: Wat hier gebeurt is niets anders dan wat ook ooit aan Microsoft is opgelegd, dar zat ook geen duister complot achter voor een EU-brede verplichte eigen webbrowser of zo..

Doel je op het browserkeuzescherm of op het publiceren van het .docx formaat (beiden van Microsoft). Het in software zo maken dat grote chatapps elkaar verstaan is toch iets heel anders?

En politici horen naar de verre toekomst te kijken. Dus ze hebben vast wel nagedacht of alles aftapbaar is. Wat een grote wens is van de EU en van ons kabinet.

Anoniem 16:42
28-03-2022, 22:14 door Anoniem
Ziet men nu pas in, waar "conflicten" allemaal goed voor zijn. Nou ja, in ieder geval niet zo goed voor de eindgebruiker dus.
Never let a good conflict or crisis go to waste. De enigen, die nog vrij rondvliegen, zijn onze gevederde vrinden. Doei!
02-04-2022, 12:06 door Joep Lunaar - Bijgewerkt: 02-04-2022, 12:07
Door Anoniem: Men kan nu onderhand toch wel begrijpen waar de onverkozenen van de EU toe willen komen.
Namelijk schoudersurfen bij het sociale media gebruik van de EU-burger.
Men moet vooral braaf zijn en volgzaam. Steeds meer gaan hier de Franse rechtsopvattingen gelden.
Men is a priori schuldig tot men de eigen onschuld heeft bewezen.
Big Tech heeft dit al voorgemasseerd met het laten ontsnappen van uw data eer uw blokkeertoepssing actief kan worden.
U wordt sprookjes verteld en de meesten uit onbenul en ongeloof slikken deze sprookjes tot een punt waar geen terugkeer meer mogelijk is. De een houdt de eindgebruiker arm, terwijl de andere hem dom houdt.
Laten we dat zo?
Kletskoek. Ga alsjeblieft ergens anders zitten trollen.
02-04-2022, 12:11 door Joep Lunaar
Door Anoniem: Neen het pakt uiteindelijk altijd beter uit voor grootcommercie, hand in voet met uw eigen overheid/overheden (EU bijv.).
Wanneer is er iets goed uitgepakt voor de consument, anoniem van 12:06? LPG prijzen, zonnebloemolie hamsteren.
8 euro betalen voor 2 friet? Ga je lekker met de oorlog tussen de Russische Federatie en Ukraina?
Leeft u onder een steen of op een andere planeet of buiten de gewone werkelijkheid?
Of ondersteunt u graag alle voorstellen van uw overheid als propagandist, brave burger/ambtenaar of staatstrol wellicht?
Ze zijn hier al niet meer weg te slaan.
Scheer u weg.

@moderatoren: kunt u deze troller blokkeren ?
02-04-2022, 12:17 door Joep Lunaar
Bits of Freedom (BoF) beschrijft wat het EU voorstel is en waarom het goed voor ons is, zie
https://www.bitsoffreedom.nl/2022/03/25/we-kunnen-straks-eindelijk-whatsapp-verwijderen/

Voor wie niet weet wat BoF is, hun missie luidt:
Bits of Freedom is dé beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland. We richten ons op twee voor die vrijheid essentiële grondrechten: communicatievrijheid en privacy.
Zie https://www.bitsoffreedom.nl/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.