image

Minister ziet niets in strengere controle van hostingbedrijven door politie

donderdag 21 april 2022, 12:23 door Redactie, 4 reacties

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid ziet niets in een strengere controle van hostingproviders door politie zoals de VVD had gevraagd. Dat laat de minister weten op Kamervragen van VVD-Kamerleden Rajkowski en Brekelmans naar aanleiding van de rol die in Nederland gehuurde servers spelen bij het uitvoeren van ddos-aanvallen.

Rajkowski en Brekelmans wilden van de minister weten of hostingbedrijven verplicht zijn om hun klanten te screenen en welke rol de politie speelt in het screenen van klanten van hostingbedrijven. "Het screenen van klanten door hostingproviders is geen wettelijke verplichting. Het gaat hier om private bedrijven, waarop in Nederland contractvrijheid van toepassing is. Zij mogen in beginsel zelf bepalen wie hun klanten zijn", antwoordt de minister.

Daarnaast heeft de politie geen wettelijke bevoegdheden om klanten van hostingproviders te screenen en is het screenen van klanten een toezichtstaak die niet bij de politie thuishoort, voegt Yesilgöz toe. "Bij vermoedens van illegale activiteiten op een server kan bij een hostingprovider een verzoek worden gedaan voor een vrijwillige notice-and-takedown. Indien de hoster daar geen gehoor aan geeft, kan de officier van justitie ter beëindiging van een strafbaar feit of ter voorkoming van nieuwe strafbare feiten een dienstverlener bevelen gegevens ontoegankelijk te maken."

Eerder riep de VVD al op tot de aanpak van malafide resellers die servers van Nederlandse hostingbedrijven doorverhuren aan criminelen. Wederom vragen Rajkowski en Brekelmans hiernaar en willen van Yesilgöz weten wat zij hieraan gaat doen en welke mogelijkheden hostingbedrijven en politie hebben om gegevens over resellers op te vragen.

"Bent u het met de VVD-fractie eens dat het zeer zorgelijk is dat onze uitstekende digitale infrastructuur wordt misbruikt door landen als Rusland om cyberaanvallen uit te voeren op Oekraïne en dat Nederland daarmee onbewust en indirect de Russische aanval faciliteert? Zo ja, bent u bereid om hostingbedrijven strenger te controleren al dan niet via de politie? Zo nee, waarom niet?"

Minister Yesilgöz ziet een strengere controle niet zitten. "Zoals eerder is aangegeven zijn hostingbedrijven niet wettelijk verplicht om hun klanten te controleren. Het controleren van hostingbedrijven is bovendien geen taak van de politie. Bij het tegengaan van misbruik van Nederlandse netwerken blijft het belangrijk dat de samenwerking wordt gezocht tussen de hostingsector en de politie."

Reacties (4)
21-04-2022, 12:46 door Anoniem
Helemaal eens met Yesilgöz; Politie komt niet eens toe aan dingen die écht belangrijk zijn, met dit voorstel ga je ze ook nog een soort audit rol geven. Wordt de dienstverlening van de politie nog beroerder....

Als je iets in deze richting wil, dan moet je hosting onder de telecomwet trekken en vergunningsplichting maken. Een bedrijf dat een hostingdienst wil opzetten kan dan aan een antecedentenonderzoek worden onderworpen, in de vergunning kunnen eisen gesteld worden aan het bedrijf met betrekking tot onderzoek en bewaking van waar hun klanten mee bezig zijn. En als hostingbedrijven het dan niet op orde hebben, kan je de vergunning intrekken.
21-04-2022, 12:49 door Anoniem
De hele discussie slaat ook nergens op. Er zijn een paar voor alle partijen bekende lokale spelers op de markt die niet meewerken of bestrijding doen tegen criminele acties Iedereen kent ze inclusief Interpol, NCTV, AIVD en THTC maar er wordt bijna nooit wat met die informatie meteen gedaan om dat ze liever paar jaartjes alle activiteit monitoren. De directe schade wordt voor lief genomen in favor voor het oprollen van de achterliggende bende.

De rest van leveranciers en dat zijn er heel veel doen keurig hun werk acteren op takedowns en volledige meldingen. Alsof wij hosting bedrijven op de aandacht en reputatie schade zitten te wachten van bad actors die via de infra lopen.
22-04-2022, 15:36 door Anoniem
In het dorpje Wormer in Noord-Holland lachen Bartholomeus "Bap" K. en Reinier van E. zich nu helemaal te pletter. Ze wrijven genoeglijk in hun handen, want zo kunnen ze ongehinderd blijven doorgaan met hun winstgevende malafide praktijken, zoals Poetins agritprop ruimte bieden en meewerken aan het verspreiden van mensonterend beeldmateriaal.
07-06-2022, 18:11 door Anoniem
OM wil makkelijker gegevens van resellers Nederlandse hosters hebben
dinsdag 7 juni 2022, 17:17 door Redactie

https://www.security.nl/posting/756210/OM+wil+makkelijker+gegevens+van+resellers+Nederlandse+hosters+hebben
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.