image

OM wil met strafeis van twee jaar cel signaal afgeven aan internetoplichters

dinsdag 14 juni 2022, 12:23 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 23-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van grootschalige oplichting via internet een gevangenisstraf van twee jaar geëist. Volgens de officier van justitie is het belangrijk om een "duidelijk signaal" aan internetoplichters af te geven die lastig tot stoppen zijn te brengen.

De man zou jarenlang personen op Marktplaats hebben opgelicht en maakte hierbij gebruik van de rekeningen van katvangers. Op een laptop van de man die in beslag werd genomen trof politie ruim 31.000 Marktplaats-accounts met inloggegevens aan. Ook werden bestanden aangetroffen voor het opzetten van phishingsites en plegen van Tikkiefraude.

De officier van justitie stelt dat internetcriminaliteit een plaag is en hand over hand toeneemt, wat mede zichtbaar is door de toegenomen fraude in het betalingsverkeer. "Duidelijk is dat online fraude een steeds groter probleem wordt", aldus de officier, die opmerkt dat het lastig is om veelal jonge mannen die een beroep lijken te maken van het online oplichten van anderen tot stoppen te brengen.

"Het interesseert ze niet dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken of dat hun handelen schade toebrengt aan het vertrouwen in het online handelsverkeer. Ook al omdat de pakkans voor deze praktijken gering lijkt. Om die reden moet er een duidelijk signaal worden afgegeven aan verdachten die wel tegen de lamp lopen: op dergelijke feiten staan aanzienlijke gevangenisstraffen."

Reacties (4)
14-06-2022, 19:48 door Anoniem
Wat het OM mag is duidelijk maken dat de kinderlogica dat als iets werkt het dus ook mag niet opgaat.

Wat het OM niet moet doen is met schandpaaltje spelen de publieke opinie proberen te photoshoppen. Het OM kan immers zo de telefoon pakken en de minister bellen om te zeggen dat de politiek eens in de wandelgangen gewezen moet worden op. Dat kunnen jij en ik namelijk niet. Als het OM zulke zaken blijkbaar trots zelf echter in de publiciteit brengt dan mag je van elke minister verwachten dat die gelijk op het terugfluitfluitje zou blazen.

Normaal gesproken.
14-06-2022, 22:43 door Anoniem
Door Anoniem: Wat het OM mag is duidelijk maken dat de kinderlogica dat als iets werkt het dus ook mag niet opgaat.

Wat het OM niet moet doen is met schandpaaltje spelen de publieke opinie proberen te photoshoppen. Het OM kan immers zo de telefoon pakken en de minister bellen om te zeggen dat de politiek eens in de wandelgangen gewezen moet worden op. Dat kunnen jij en ik namelijk niet. Als het OM zulke zaken blijkbaar trots zelf echter in de publiciteit brengt dan mag je van elke minister verwachten dat die gelijk op het terugfluitfluitje zou blazen.

Normaal gesproken.

Waar slaat je geraaskal op ?
om te zeggen dat de politiek eens in de wandelgangen gewezen moet worden op.

Waar moet "de politiek" "in de wandelgangen" op gewezen worden door het OM ?

"In de wandelgangen" betekent terloops, niet formeel - Je vindt dat het OM terloops iets tegen de minister moet zeggen - maar wat dan ?

Het OM is - in politieke theorie - een onafhankelijk orgaan en deel van de rechtspraak - de staande magistratuur .
Formeel vallen ze onder MinJus , en die _kan_ aanwijzingen geven (vervolgen of juist niet vervolgen - maar is daar terughoudend mee. ) maar verder is het OM erg onafhankelijk . Natuurlijk kunnen ze hun zorgen, wensen of observaties delen met de minister .

Verder - rechtspraak is in hoge mate openbaar - dus het OM mag hun requisitoir, met eisen, en redenen voor de strafeis zoals "geschokte rechtsorde" en "hardleerse recidiverende verdachte" openbaren. Sterker, dat openbaren MOETEN ze .
Je bent toch hopelijk geen fan van geheime tribunalen ?

Waarom wil je dat de minister op een terugfluitje blaast ? En voor wat ? De argumenten voor de strafeis, de strafeis zelf, het vervolgen van oplichters , het publiceren van een requisitoir ? En hoe precies denk je dat dat kan ?

Voor wat betreft de 'kinderlogica' - zichtbare pakkans ,afschrikking en vergelding _is_ een deel van het doel van strafrecht .
Niks mis mee.

Alleen de geciteerde redenering is wat dubbel speak
Ook al omdat de pakkans voor deze praktijken gering lijkt.
en dan
Om die reden moet er een duidelijk signaal worden afgegeven aan verdachten die wel tegen de lamp lopen: op dergelijke feiten staan aanzienlijke gevangenisstraffen

Ik vrees dat de pakkans niet alleen gering lijkt , maar ook gering _is_ . En dat compenseer je niet met een hoge straf voor de enkeling die wel gepakt wordt. De melding over verdachten die (dan) wel gepakt worden zegt nog niet dat de pakkans dus NIET gering is. Alleen maar dat de pakkans "niet nul" is.

Overigens is het maximum tarief voor oplichting vier jaar - waarom iemand die daar *jarenlang* mee bezig is maar de helft als eis krijgt ?
15-06-2022, 15:36 door Anoniem
Goed voornemen van t OM.
Cel... oh ja die zijn er niet meer genoeg na alle gesloten PI's
16-06-2022, 18:48 door Anoniem
Tikkie-fraude, met via het Leger des Heils geronselde, verstandelijk gehandicapte jongeren als katvangers.

Op 23 juli 2019 werd de man aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin. Hij had zich in een kast verstopt. In twee gevonden telefoons stonden gegevens die direct gelinkt konden worden aan zes aangiftes tegen de man. [...] Hij kampt met een licht verstandelijke beperking, ADHD en gebruikt lachgas en cannabis

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/931541/om-eist-meer-dan-twee-jaar-cel-tegen-23-jarige-internetoplichter-uit-stad

In deze zaak staan nog elf verdachten terecht. Vijf daarvan hebben inmiddels via het OM een straf gekregen.


https://www.ad.nl/den-haag/oplichter-met-31-000-marktplaats-accounts-werd-achter-lachgasfles-in-kledingkast-aangehouden~ad4cfc31/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.