image

FBI noemt investeringsfraude op LinkedIn "aanzienlijke dreiging"

maandag 20 juni 2022, 17:05 door Redactie, 5 reacties

Criminelen die op LinkedIn actief zijn en gebruikers via investeringsfraude proberen op te lichten vormen een "aanzienlijke dreiging" voor zowel gebruikers als het platform, zo stelt de FBI. "Dit type frauduleuze activiteiten is aanzienlijk en er zijn veel potentiële slachtoffers en er zijn heel wat slachtoffers geweest en worden nog altijd gemaakt", aldus FBI-agent Sean Ragan tegenover CNBC.

Bij investeringsfraude worden mensen benaderd door criminelen die zich voordoen als beleggingsadviseur en een bepaalde investering adviseren. Zodra slachtoffers inleggen gaan de criminelen er met hun belegging vandoor. Criminelen maken hiervoor nepprofielen aan op LinkedIn. Vervolgens worden slachtoffers bijvoorbeeld naar een bestaand cryptoplatform gewezen. Na enige tijd adviseren de criminelen om via een andere website te adviseren. Deze website is van de criminelen, die er zo met het geld van de slachtoffers vandoor gaan.

LinkedIn erkent dat er een toename van investeringsfraude op het platform is. "Het herkennen van wat nep en wat echt is, is zeer ingewikkeld", aldus Oscar Rodriguez van LinkedIn. Het zakelijke socialmediaplatform kwam vorige week ook met een eigen waarschuwing voor de fraude waar gebruikers mee te maken hebben. Hoeveel geld criminelen via de investeringsfraude op LinkedIn hebben gestolen is onbekend, maar verschillende slachtoffers laten aan CNBC weten dat ze voor honderdduizenden dollars zijn gedupeerd.

Vorig jaar deden ruim twintigduizend slachtoffers van investeringsfraude aangifte bij de FBI die voor een bedrag van bijna 1,5 miljard dollar waren opgelicht.

Reacties (5)
20-06-2022, 17:54 door Anoniem
Lijkt me redelijke onzin. Je gaat toch niet een investering doen op basis van een systeem dat in de basis ontwikkeld is om werkzoekende en bedrijf bij elkaar te brengen? Wat voor sukkel ben je dan?
20-06-2022, 18:01 door Anoniem
Tja als iemand naar JOU toe komt vwb geld dan moet je beter weten. Haastige spoed is zelden goed, toch? Niet lopen piepen wanneer je zelf te gretig bent voor meer geld. Geniet met wat je hebt.
20-06-2022, 23:24 door Anoniem
Gemiddeld $75k per slachtoffer. Je zou denken dat mensen die zo $75k op de plank hebben liggen om in een dergelijk sprookje te investeren toch wel enigszins weten waar ze mee bezig zijn.
21-06-2022, 09:45 door Anoniem
Na enige tijd adviseren de criminelen om via een andere website te adviseren.
Waarschijnlijk adviseren de criminelen om via een andere website te "investeren" (in hen).
22-06-2022, 07:47 door Anoniem
Door Anoniem: Lijkt me redelijke onzin. Je gaat toch niet een investering doen op basis van een systeem dat in de basis ontwikkeld is om werkzoekende en bedrijf bij elkaar te brengen? Wat voor sukkel ben je dan?
Volgens mij wordt er op Linkedin geadverteerd, of met nepprofielen, mensen overgehaald om via een crypto platform te investeren.
Daarnaast is LinkedIn niet als basis bedoeld om werkzoekenden en bedrijven bij elkaar te brengen, maar als een zakelijk netwerktool (business related social network)
Helemaal onzin is dit dus niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.