image

Firefox stript parameters in url's om tracking van gebruikers te voorkomen

woensdag 29 juni 2022, 09:59 door Redactie, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: 29-06-2022, 13:53

Mozilla heeft een nieuwe versie van Firefox uitgebracht die trackingparameters in url's kan strippen om het online volgen van gebruikers te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Facebook click ID dat Facebook aan url's op het platform toevoegt en het mogelijk maakt om clicks naar externe sites te tracken. Parametertracking wordt niet alleen door Facebook toegepast, maar is overal op internet aanwezig, van nieuwsbrieven tot zoekmachines.

Het gaat dan om url's als https://example.com?utm_source=newsletter1&utm_medium=email&utm_campaign=sale, https://example.com?fbclid=<61-char-long-unique-identifier> en https://google.com/search?q=my+search&gs_lcp=<128-char-long-unique-identifier>. Een jaar geleden kreeg Mozilla het verzoek om dergelijke trackingparameters in url's door Firefox te laten strippen. Met de lancering van Firefox 102 is dat nu het geval. Het gebeurt echter alleen in de 'strict mode' van de Enhanced Tracking Protection (ETP). Via ETP blokkeert Firefox allerlei trackers. Het is echter mogelijk om de privacyfeature strenger in te stellen, waardoor nu ook trackingparameters worden gestript.

Mozilla meldde eerder nog dat de "Query Parameter Stripping" feature ook in de Private Browsing-mode van Firefox zou komen, maar dat is niet het geval. Verder zijn er met de nieuwste Firefox-versie 21 kwetsbaarheden in de browser verholpen. Updaten naar Firefox 102 kan via de automatische updatefunctie en Mozilla.org.

Reacties (9)
29-06-2022, 11:49 door Anoniem
Is de addon ClearURL nu overbodig?
29-06-2022, 12:26 door Anoniem
Firefox begint op een ouwe vent te lijken die altijd maar gelijk zit te hebben. Je gaat er vriendelijk mee om, af en toe leer je er zelfs wat van. Maar op een gegeven moment ga je toch verderop zitten.
29-06-2022, 14:11 door Anoniem
Door Anoniem: Firefox begint op een ouwe vent te lijken die altijd maar gelijk zit te hebben.

Hoe bedoel je dat?

Je gaat er vriendelijk mee om, af en toe leer je er zelfs wat van. Maar op een gegeven moment ga je toch verderop zitten.

Tegenwoordig is er niet veel keuze meer om ergens anders te gaan zitten. In de mainstream is er Chrome met bijhorende varianten, en er is Firefox met wat minder varianten. Je kan over beide wat zeggen want geen van beide is heilig, maar ik voel me bij de Firefox's van deze wereld nog net iets veiliger dan bij Chrome's van deze wereld.

Onder de streep snap ik niet waarom je deze nieuwe stap als een probleem ziet en je deze reactie geeft.
29-06-2022, 16:53 door Reinder
Door Anoniem: Is de addon ClearURL nu overbodig?

Dit lijkt zo te zien dezelfde functionaliteit inderdaad, dus ik denk het wel. Ik gebruik ook ClearURL, en alle sites werken verder prima dus ik voorzie ook geen issues hiermee (anders dan voor de hoeveelheid data die de facebooks van deze wereld ontvangen), win-win dus..
29-06-2022, 17:31 door Anoniem
Door Reinder:
Door Anoniem: Is de addon ClearURL nu overbodig?

Dit lijkt zo te zien dezelfde functionaliteit inderdaad, dus ik denk het wel. Ik gebruik ook ClearURL, en alle sites werken verder prima dus ik voorzie ook geen issues hiermee (anders dan voor de hoeveelheid data die de facebooks van deze wereld ontvangen), win-win dus..

Vraag. Kan ClearURL ook de verwijzingen op de fora van Disqus.com opschonen?

Bijvoorbeeld:

https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fwww.nemokennislink.nl

Opgeschoond:

https://www.nemokennislink.nl
29-06-2022, 19:07 door Anoniem
Door Anoniem: Firefox begint op een ouwe vent te lijken die altijd maar gelijk zit te hebben. Je gaat er vriendelijk mee om, af en toe leer je er zelfs wat van. Maar op een gegeven moment ga je toch verderop zitten.
Op een dag word jij ook oud. En moet je dan zien hoe de mensen je dan mijden als de pest!
01-07-2022, 08:02 door spatieman
Door Anoniem: Firefox begint op een ouwe vent te lijken die altijd maar gelijk zit te hebben. Je gaat er vriendelijk mee om, af en toe leer je er zelfs wat van. Maar op een gegeven moment ga je toch verderop zitten.

dan gebruik je toch edge of chrome als het je niet boeit.
01-07-2022, 08:10 door Anoniem
Tracking lijkt wel een besmettelijke ziekte te worden maar heeft tracking ook een nuttig doel? Valt er met tracking geld te verdienen of is tracking een criminele activiteit?
04-07-2022, 00:34 door Anoniem
Kijk, dat krijg je nou bij de huidige doorgevoerde browser mono-cultures van Google Chrome
en op chromium gebaseerde browsers. Zelfde engines, zelfde tracking mogelijkheden.

Via je browser weet men meer van jou als je naaste familieleden zouden kunnen weten.
Algorithmen vormen mee de huidige wereld.

Privacy en (pseudo-)anonimiteit komen steeds meer onder druk te staan.
Vluchten kan al niet meer (we zouden echt niet weten hoe. Iemand?).
Geeft je de ruimte, maar sluit je ook op via een soms ongelooflijke manier,
dit nieuwe demiurgisch digitale werktuig.
#observator
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.