image

CoronaMelder niet verder doorontwikkeld voor gebruik met zelftestmelden.nl

woensdag 6 juli 2022, 12:23 door Redactie, 7 reacties

Minister Kuipers van Volksgezondheid laat de CoronaMelder-app niet verder door ontwikkelen voor gebruik met de website zelftestmelden.nl. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Via zelftestmelden.nl zouden burgers na een positieve zelftest zelf kunnen aangeven dat ze met corona zijn besmet.

Zelftestmelden.nl zou verschillende functies kunnen hebben. Zo zou het als een soort digitaal dossier kunnen dienen, waarin mensen zelf kunnen bijhouden wanneer ze een positieve zelftest hebben. Een andere mogelijkheid is het krijgen van een sleutel die in de CoronaMelder-app kan worden ingevoerd, zodat personen die in contact met de betreffende persoon zijn geweest een waarschuwing krijgen. Verder zouden de via de website verzamelde gegevens een beeld van de besmettingsdruk kunnen geven.

Kuipers liet de Taskforce Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 (DOBC) en de Taskforce Gedragswetenschappen onderzoek doen naar een herintroductie van CoronaMelder in combinatie met zelftesten. De taskforces adviseerden de minister om CoronaMelder vanwege de "zeer beperkte zinvolheid en proportionaliteit" niet opnieuw te introduceren. Iets wat Security.NL gisteren al meldde.

Naar aanleiding van het advies meldt Kuipers dat hij CoronaMelder niet zodanig laat doorontwikkelen dat de app in combinatie met zelftestmelden.nl is te gebruiken. Wel wil de minister de mogelijkheid hebben om de bestaande CoronaMelder-app bij een grote uitbraak met een ziekmakendere variant weer aan te zetten. Begin juni liet Kuipers al weten dat hij de tijdelijke wetgeving die de inzet van de CoronaMelder mogelijk maakt opnieuw wil verlengen, nu tot 10 oktober 2022.

Ook het lanceren van de website zelftestmelden.nl heeft volgens de taskforces een beperkte effectiviteit. Kuipers zegt dat hij deze zomer de tijd zal nemen om het nut en de proportionaliteit van het individueel lanceren van zelftestmelden.nl zal overwegen.

Reacties (7)
06-07-2022, 12:29 door Anoniem
Moet eerst nog even een paar miljoen tegenaan gegooid worden om een certificaat aan te vragen en te installeren...

Websites prove their identity via certificates. Firefox does not trust this site because it uses a certificate that is not valid for zelftestmelden.nl. The certificate is only valid for the following names: zelfbco.nl, www.zelfbco.nl

Error code: SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN
06-07-2022, 12:56 door Anoniem
Begin juni liet Kuipers al weten dat hij de tijdelijke wetgeving die de inzet van de CoronaMelder mogelijk maakt opnieuw wil verlengen, nu tot 10 oktober 2022
Dit verlengen op verlengen schuurt tegen willekeur aan vanwege de lappendeken van verlengingen.
06-07-2022, 17:16 door Anoniem
Nog even en het is gewoon permanente wetgeving. Want dat elke keer verlengen is niet netjes.
06-07-2022, 21:34 door johanw
Wie gaat zichzelf nou een potentiele hoop ellende op de hals halen door een positieve zelftest te melden bij de overheid? Wat heeft de melder er aan?
06-07-2022, 22:19 door spatieman
Door johanw: Wie gaat zichzelf nou een potentiele hoop ellende op de hals halen door een positieve zelftest te melden bij de overheid? Wat heeft de melder er aan?

dan kunnen ze je uit de hut halen en opsluiten tot je zogenaamd weer gezond bent.
als ze het zelfde covid beleid toegaan passen in china dan houd je hart maar vast.
07-07-2022, 06:05 door Anoniem
Alles dat niet tot meer vaccinatie voert, moet verdwijnen. Protocolletjes en giga-winsten plus bevolkingsreductie als bonus.
07-07-2022, 10:39 door Anoniem
Door johanw: Wie gaat zichzelf nou een potentiele hoop ellende op de hals halen door een positieve zelftest te melden bij de overheid? Wat heeft de melder er aan?
Dat dateert nog een beetje uit de tijd dat men dacht Covid in bedwang te kunnen houden door het aantal besmettingen te beperken. Zoals met SOA's waarbij je dan als je ontdekt hebt dat je die hebt je recente contacten informeert zodat die zich ook kunnen laten testen. Doe je niet zozeer voor je zelf maar als sociaal mens.
Wellicht kunnen ze dit idee nu beter gaan overzetten naar de Apenpokken, daar zou het kunnen werken.
Bij een luchtgedragen virus als Covid heeft dit uiteraard totaal geen zin omdat het veel te moeilijk is om te bepalen met wie je contact gehad hebt en wat daarbij het risico op overdracht was. Bovendien zijn er zo veel gevallen dat je altijd wel met iemand in contact komt die het later blijkt te hebben. Totaal nutteloos dus om dit bij te houden en proberen te reguleren.
Het valt m.i. onder de "we moeten toch IETS doen!" dwangneurose waaronder beleidsmakers leven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.