image

Kabinet kijkt naar monitoren inhoud sms'jes en verbod op anonieme simkaarten

dinsdag 12 juli 2022, 11:18 door Redactie, 23 reacties

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om telecomproviders de inhoud van sms-berichten te laten monitoren en een verbod op anonieme prepaid simkaarten. Dit zou nodig zijn om online fraude tegen te gaan. Het voornemen staat in een toelichting over een wetsvoorstelling dat de Telecommunicatiewet wijzigt, zo ontdekte Security.NL. De aangekondigde wijzigingen moeten volgens het kabinet gaan helpen om spoofing en phishing tegen te gaan.

Bij telefoonspoofing krijgt de persoon die wordt gebeld een ander telefoonnummer te zien dan het werkelijke nummer van de beller. Hier wordt onder andere misbruik van gemaakt bij bankhelpdeskfraude. Hierbij bellen oplichters mensen op en doen zich voor als bankmedewerker. Daarbij zorgen ze ervoor dat bij het slachtoffer het telefoonnummer van de bank wordt getoond. Vervolgens wordt het slachtoffer misleid om een groot geld bedrag naar een rekening van de bank over te maken. In werkelijkheid gaat het om een rekening van een katvanger.

Ook komt het voor dat oplichters het slachtoffer via telefoonspoofing zo ver weten te krijgen om remote beheersoftware te installeren of pincode en pinpas te ontfutselen. De totale schade door bankhelpdeskfraude in Nederland steeg vorig jaar explosief naar 47,6 miljoen euro. In 2020 ging het nog om een bedrag van 26,2 miljoen euro, zo liet de de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) eerder dit jaar weten.

Wetsvoorstel

Vorig jaar liet het kabinet weten dat er een wetsvoorstel komt dat voor een aanscherping van het spoofingverbod moet zorgen. "Nederlandse nummers worden in de praktijk soms op permanente basis gebruikt buiten Nederland (extraterritoriaal) voor telefonie en sms (hieronder vallen niet de standaard roaming situaties). Deze situatie voedt phishing en spoofing. Toezicht uitoefenen is lastig mede omdat ook de betrokken telecomaanbieder vaak in het buitenland is gevestigd", aldus een uitleg bij het gepresenteerde wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel bestaat uit drie onderdelen: suballocatie van nummers, extraterritoriaal gebruik en nummerherkenning. "Extraterritioriaal gebruik van nummers en misbruik van nummerherkenning (spoofing) maakt opsporing van malafide partijen lastig. Zonder een verbod op extraterritoriaal gebruik en nadere regels over het gebruik van nummerherkenning is derhalve de verwachting dat dit misbruik blijft voortbestaan of toeneemt", zo laat de uitleg verder weten.

Verbod op anonieme simkaarten

Naast de maatregelen die in de concepttekst van het wetsvoorstel staan kijkt het kabinet ook naar andere "aanvullende maatregelen" om online fraude tegen te gaan. Die zijn echter nog geen onderdeel van het wetsvoorstel. Het gaat onder andere om een verbod op anonieme simkaarten. "Ook een verplichte registratie van gebruikers van prepaid simkaarten kan bijdragen aan de bestrijding van online fraude", zo staat in een toelichting op het wetsvoorstel.

De huidige Telecommunicatiewet biedt volgens de toelichting al de mogelijkheid om deze verplichting via lagere regelgeving op te leggen. "Uit de praktijk blijkt dat anonieme simkaarten het plegen van online fraude vergemakkelijken en opsporing van de gebruikers kunnen bemoeilijken. Daarom wordt nader gekeken naar de effectiviteit en proportionaliteit van een verplichte registratie van prepaid simkaarten in het kader van de aanpak van online fraude."

Het verbieden van anonieme simkaarten is in het verleden al eerder geopperd en onderzocht. In 2017 liet het kabinet al weten dat Nederland geen verbod op anonieme simkaarten zou invoeren. Uit onderzoek bleek dat een dergelijke maatregel geen groot voordeel bij de opsporing van criminelen en terroristen heeft. Twee jaar later stelde toenmalige minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat een verbod op anonieme simkaarten weinig meerwaarde heeft voor opsporings- en veiligheidsdiensten. Daarnaast is een dergelijk verbod eenvoudig te omzeilen.

Monitoren inhoud sms-berichten

Verder stelt het kabinet dat alleen de aanpak van spoofing niet voldoende is om vanuit het telecomdomein online fraude effectief tegen te gaan. "Daarom wordt geanalyseerd of er wettelijke maatregelen genomen kunnen worden die zien op het monitoren van metadata (verkeersgegevens) en de inhoud van berichtenverkeer door de telecomaanbieders."

Zo zou het in bepaalde gevallen mogelijk moeten worden dat telecomproviders op vrijwillige basis de inhoud van sms-berichten kunnen monitoren. Daarnaast moeten eindgebruikers een optie krijgen om sms-berichten te filteren. Het kabinet laat weten dat dit onder andere het grondrecht van het communicatiegeheim en de bescherming van persoonsgegevens raakt.

"Dit vereist een zorgvuldige balans met de noodzaak om deze maatregelen toe te staan en hoe deze maatregelen eruit kunnen zien. Voor alle mogelijke maatregelen geldt dat moet worden voldaan aan de relevante regelgeving, zoals de Grondwet (communicatiegeheim) en Europese regelgeving (ePrivacyrichtlijn en de Algemene verordening gegevensbescherming)." Het is mogelijk om via Internetconsultatie.nl tot 9 september op het wetsvoorstel te reageren.

Reacties (23)
12-07-2022, 11:20 door Anoniem
Anonieme simkaarten gaat niets helpen.

Je kan ook niet anoniem bankieren en toch wordt er ontzettend veel fraude gepleegd via de banken. Desnoods via ezels.
12-07-2022, 11:30 door Anoniem
Meteen even regelen dat de provider de SMSjes moet bewaren? Dat kan ook altijd handig zijn als Mark ze weer eens verwijderd heeft...
12-07-2022, 11:38 door Anoniem
En weer een stap verder naar de Chinese maatschappij. En we vinden het allemaal prachtig!
12-07-2022, 11:41 door Anoniem
Door Redactie: Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om telecomproviders de inhoud van sms-berichten te laten monitoren [...]

Dat wordt bemoeilijkt, omdat Google end-to-end encryptie toepast op RCS berichten, de standaard die SMS vervangt.

https://www.security.nl/posting/707888/Google+voorziet+Android+Berichten-app+van+end-to-end+encryptie
12-07-2022, 11:50 door Anoniem
De bibliotheken worden ingezet om ouderen actief aan DigiD te krijgen Eerst krijgen zij een cursus voor het omgaan met de computer.

Nu gaan die ouderen ook elektonisch bankieren terwijl er geen basis is om misbruik via het internet te herkennen voor die ouderen.

De overheid stopt veel geld in het aan de DigiD krijgen van ouderen terwijl de overheid van de gevolgschade weet. Maakt hun niet uit en geeft de oudere de schuld als het mis gaat.
12-07-2022, 12:00 door Anoniem
Uhm. Vraagje. De gouwe ouwe sms gebruik ik nog maar om twee dingen te ontvangen. 1. Als mijn auto klaar is na een beurt terwijl ik loop te winkelen. 2. Voor 2FA.

Als de overheid mijn smsverkeer wil monitoren, want betreft punt 1 graag!!!!! Want dan kan de overheid vast weten dat die beurt gedaan is. En dus gewoon per pdf mijn APK voor een jaar verlengen. Scheelt me weer een snipperdag! Wat betreft punt 2 vraag ik me toch af of het wel handig is dat de overheid in mijn 2FA codes gaat zitten neuzen.

Dat ze naast al mijn banktransacties ook nog de servicebeurten van de auto willen kunnen volgen, ik denk mot het nog gekker dan, maar soit. Maar die 2FA dingetjes vind ik toch net zo prive als dat ik bij de dokter zit te vertellen dat ik een kleine heb en of daar wat aan gedaan kan worden. Daar mag je dan toch ook erop kunnen rekenen dat niet gelijk de hele straat meeluistert he?
12-07-2022, 12:26 door Anoniem
Inderdaad ze moeten niet de inhoud monitoren want kunnen ze lezen zo is er geen brief of commicatiegeheim meer. Fraude kan je toch niet goed bestrijden. Het is het zelfde eigenlijk wat een kat en muisspel is tussen software ontwikkelaars en hackers. Zo kunnen softwaremakers niet altijd op tijd gaten dichten met. Software patches voor hun programma's.
12-07-2022, 14:13 door Anoniem
Door Anoniem: Anonieme simkaarten gaat niets helpen.

Je kan ook niet anoniem bankieren en toch wordt er ontzettend veel fraude gepleegd via de banken. Desnoods via ezels.
Maar het maakt wel weer een stukje lastiger.
12-07-2022, 14:26 door Anoniem
Online fraude, heeft niets te maken met prepaid simkaart en niets te maken met SMS verkeer...
Telefoonspoofing, heeft niets te maken met prepaid simkaart en heeft niets te maken met SMS verkeer...

Maarja, je kunt toch niet tegen bestrijding van online fraude zijn?
(of terrorisme, of kinderpr0n, of oneerlijke oorlogen, of vaccins, of miljarden subsidie aan EU en bijna EU landen?)

Wanneer ze nu zouden gaan optreden tegen callcenters uit Amerika en India die via VOIP met nederlandse netnummers bellen naar nederland (laatst nog zo'n debiel uit Amerika die belde met '0611' als nummer herkenning en de melding dat mijn BSN nummer gehacked was)...
Die cowboys zijn er nog niet van op de hoogte dat we al sinds 1997 het nummer 112 gebruiken.

Maar natuurlijk willen ze geen prepaid simkaarten hebben omdat als een boer die heeft minder makkelijk te volgen is.
En SMS willen ze ook ondervangen omdat ze weten dat whatsapp groepen afgetapt worden en die boeren doen dat nu niet meer omdat er als ze facebook rommel gebruikten er al een peloton ME klaar stond.

Dat is de reden en niets anders.
12-07-2022, 14:27 door Anoniem
"Verder stelt het kabinet dat alleen de aanpak van spoofing..."

oh gelukkig maar, het is nodig en echt waar de enige manier...
12-07-2022, 14:30 door Anoniem
Het zijn weer dezelfde fouten waarop dit Kabinet gewezen is. Anonieme sim-kaarten verbieden is gewoon een illusie. EEN stroman (katvanger) is al genoeg om die anonimiteit te ontduiken.

Wanneer leren ze in Den Haag nu eens te luisteren??
12-07-2022, 14:33 door Anoniem
Nou, het valt me mee dat de woorden K***porno en T***isme niet vallen.
Nu heet het fraude, witwassen en spoofing.
12-07-2022, 15:53 door Anoniem
We willen iedereen verplicht aan de Smartphone,

2G GSM stopt over een aantal jaar (algemeen bekend)
dan heb je niets meer aan je GSM met bellen en smsen

We maken nu de reputatie van de gsm negatiever onder
het argument : Veiligheid

Veiligheid gaat voor Vrijheid dat is algemeen bekend,

Verplicht een smartphone moeten gebruiken (anders geen rechten en overheidsdiensten en service)

Het liefst gebruik je helemaal geen smartphone,(probeer het zo min mogelijk en zeker in je leefomgeving)

Je mag je nu druk gaan maken over: beveiligingsupdates,privacy problemen,algoritmes,hacks,malafide apps,malware
meToo,Woke,monitoring,gedragscontroles,en nog veel meer smartphone ellende.

Je wilde een mobiele vrije telefoon,bellen en smsen alleen,nou wellicht nog een vaste lijn,en anders heb pech.

NLNU2022
12-07-2022, 16:16 door Anoniem
Hoeveel mensen zouden het telefoonnummer van de bank weten?
12-07-2022, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Hoeveel mensen zouden het telefoonnummer van de bank weten?
Geen idee. Overigens ook zeer slecht vindbaar op hun site. Daarnaast heeft bellen geen enkele zin, je moet ontzettend lang wachten om alsnog geen passend antwoord te krijgen.
En de mogelijkheden voor digitaal contact zijn bijna allemaal geschrapt (behalve het klachtenformulier). Je kunt chatten met een bot (werkt niet) en dat was het dan.

En dat dan voor een 'bedrijf' dat vorig jaar bijna 4 miljard winst gemaakt heeft... Een NSje doen noemen ze dat.
12-07-2022, 17:41 door Anoniem
Toch eens opperen bij m'n favoriet rendez-voushuis dat je contact kunt leggen via Signal.
Alhoewel, die applicatie deelt ook "gewoon" data met Google.
12-07-2022, 18:36 door Anoniem
Door Anoniem: De bibliotheken worden ingezet om ouderen actief aan DigiD te krijgen Eerst krijgen zij een cursus voor het omgaan met de computer.

Nu gaan die ouderen ook elektonisch bankieren terwijl er geen basis is om misbruik via het internet te herkennen voor die ouderen.

De overheid stopt veel geld in het aan de DigiD krijgen van ouderen terwijl de overheid van de gevolgschade weet. Maakt hun niet uit en geeft de oudere de schuld als het mis gaat.
ZO IS HET.
En niet alleen ouderen, alle kwetsbare groepen moeten eraan: zwakbegaafden, verstandelijk gehandicapten, allochtonen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen (ook na 15 jaar in Nederland), verse vluchtelingen, immigranten, statushouders, etc. Iedereen gaat eraan.
In mijn stadsbibliotheek kunnen alleen nog digitale bestanden aangeleverd worden, het oude vertrouwde kopieerapparaat, waar iedereen mee overweg kon, is eruit geflikkerd. Al het analoge wordt afgeknepen.
12-07-2022, 19:32 door Anoniem
"Daarom wordt geanalyseerd of er wettelijke maatregelen genomen kunnen worden die zien op het monitoren van metadata (verkeersgegevens) en de inhoud van berichtenverkeer door de telecomaanbieders."

Lees ik nu metadata én inhoud? Meelezen met sms'jes? Geen prive en onbespied liefdesverdriet smsjes schrijven meer? De Staat wil met mij meelezen in mijn prive sms? Ik val van mijn stoel, echt een glijbaan van privacy verlies en die baan hobbelt maar door en is oneindig lang. Hoe stoppen we deze waan.
13-07-2022, 00:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De bibliotheken worden ingezet om ouderen actief aan DigiD te krijgen Eerst krijgen zij een cursus voor het omgaan met de computer.

Nu gaan die ouderen ook elektonisch bankieren terwijl er geen basis is om misbruik via het internet te herkennen voor die ouderen.

De overheid stopt veel geld in het aan de DigiD krijgen van ouderen terwijl de overheid van de gevolgschade weet. Maakt hun niet uit en geeft de oudere de schuld als het mis gaat.
ZO IS HET.
En niet alleen ouderen, alle kwetsbare groepen moeten eraan: zwakbegaafden, verstandelijk gehandicapten, allochtonen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen (ook na 15 jaar in Nederland), verse vluchtelingen, immigranten, statushouders, etc. Iedereen gaat eraan.
In mijn stadsbibliotheek kunnen alleen nog digitale bestanden aangeleverd worden, het oude vertrouwde kopieerapparaat, waar iedereen mee overweg kon, is eruit geflikkerd. Al het analoge wordt afgeknepen.

Deze groepen zijn Technocratisch Onrendabel....

Maar voor criminele "players" is het ook binnenkort "game over"
13-07-2022, 01:02 door Anoniem
Door Anoniem: En weer een stap verder naar de Chinese maatschappij. En we vinden het allemaal prachtig!

Leuk toch.. Puntenscoren

Als ze mijn browsergeschiedenis illegaal hacken dan vinden ze toch nog allemaal deugsites en gedrag.... Dat laat ik bewust staan...

Want zo ben ik als deuger
Stiekem...
Net zoals de overheid.. Daarom weet ik wat zij doen.. Omdat ik net zo ben..

Misschien krijg ik wel een startkapitaal... Voor het in de gaten houden van de buren
13-07-2022, 01:30 door Anoniem
Door Anoniem: Het zijn weer dezelfde fouten waarop dit Kabinet gewezen is. Anonieme sim-kaarten verbieden is gewoon een illusie. EEN stroman (katvanger) is al genoeg om die anonimiteit te ontduiken.

Wanneer leren ze in Den Haag nu eens te luisteren??

Als het belangrijk genoeg is dan wordt die katvanger wel opgespoord en die lapt vervolgens jou er weer bij. Dan weet je dus inderdaad de anonimiteit te ontduiken. ;)
13-07-2022, 08:20 door Anoniem
Wat een kansloos idee. Geen mens gebruikt nog sms en al helemaal niet als je wat te verbergen hebt. Anonieme simkaarten zijn al net zo kansloos.
13-07-2022, 08:54 door Anoniem
Lijkt mij toch dat iedereen met een neiging tot criminele activiteiten het sowieso wel uit z'n hoofd laat om via sms te communiceren. Je kunt als overheid dus bijna net zo goed de Telex gaan afluisteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.