image

Google kan beelden Nest-deurbel zonder toestemming met autoriteiten delen

maandag 1 augustus 2022, 14:16 door Redactie, 10 reacties

Google kan opnames die gemaakt zijn met de Nest-deurbel zonder toestemming van gebruikers met de autoriteiten delen. Dat bevestigt het techbedrijf tegenover CNET. In de gebruikersovereenkomst stelt Google dat het in noodgevallen beelden van Nest-deurbellen zonder toestemming met bijvoorbeeld opsporingsdiensten kan delen. Eerder bleek Amazon dit al te doen met beelden die de Ring-deurbel maakt.

"In overeenstemming met de gebruikersvoorwaarden en deze website, delen we in noodgevallen informatie", aldus een woordvoerder van Google tegenover CNET. "De juridische basis hiervoor staat in de Electronic Communications Privacy Act, die stelt dat een provider zoals Google zonder dagvaarding of gerechtelijk bevel informatie met opsporingsdiensten kan delen als de provider, in goed vertrouwen, aanneemt dat vanwege een noodgeval met ernstig lichamelijk letsel of overlijden van een persoon zonder vertraging informatie moet worden gedeeld."

De Google-woordvoerder merkt op dat ook Nest-gegevens in noodgevallen kunnen worden gedeeld. Volgens de Amerikaanse woordvoerder is dat nog nooit voorgekomen, maar heeft Google wel het recht om dit te doen. Security.NL heeft Google gevraagd of het techbedrijf ook data van Nederlandse Nest-gebruikers zonder toestemming kan delen en of dit al is voorgekomen.

Vorige maand werd bekend dat Amazon audio en beelden die met de Ring-deurbelcamera zijn gemaakt zonder toestemming en medeweten van gebruikers met de Amerikaanse politie heeft gedeeld. Amazon stelt dat het dit alleen in noodgevallen doet. Iets dat dit jaar al elf keer is voorgekomen, aldus het techbedrijf.

In het geval van deurbellen die van end-to-end encryptie gebruikmaken zouden beelden niet zonder toestemming van de gebruiker kunnen worden gedeeld. Ring biedt deze optie, maar die staat niet standaard ingeschakeld. "Ongeacht de fabrikant, je digitale footprint zal altijd kunnen worden opgevraagd, en bedrijven die gebruikersdata verwerken zullen altijd onderhevig zijn aan verzoeken van politie om er toegang toe te krijgen", stelt Ry Crist van CNET.

Reacties (10)
01-08-2022, 14:22 door Anoniem
In Amerika wel nuttig zoiets want daar wordt ook veel meer zomaar geschoten door iedereen. Dan is het, zelfs als niemand het overleeft, toch aardig voor nabestaanden om te weten wie er begonnen is.
01-08-2022, 14:28 door Anoniem
Wie had dat nou gedacht.........
01-08-2022, 15:06 door Anoniem
Wij delen echt beelden. Alleen gifjes en dat zijn geen filmbeelden.
01-08-2022, 15:25 door majortom - Bijgewerkt: 01-08-2022, 15:25
Zonder toestemming delen ze het nu ook al met hun eigen algoritmes, maar dat wordt vergeten te vermelden.
01-08-2022, 17:38 door Anoniem
hmm.

Of dit nu wel of niet wenselijk is.
In Nederland zijn veel (deurbel)camera bezitters die (opt-in) de aanwezigheid van hun camera aan de politie melden.
De politie kan niet meekijken, maar wel de beelden vorderen als er daar een strafrechterlijke reden voor is.
Deze constructie beschermt bijna alle onschuldige passanten, maar geeft wel de mogelijkheid voor opsporing.

Ik zie NEST en RING iets vergelijkbaars doen, alleen komt het initiatief van een ander (namelijk Google en Amazon).
En dat is dan weer een stapje verder (oncontroleerbaarder) dan wat in Nederland gebeurt.
01-08-2022, 20:51 door Anoniem
Door Anoniem: In Amerika wel nuttig zoiets want daar wordt ook veel meer zomaar geschoten door iedereen. Dan is het, zelfs als niemand het overleeft, toch aardig voor nabestaanden om te weten wie er begonnen is.

Door iedereen, dat is wel heftig ja!
01-08-2022, 23:04 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland zijn veel (deurbel)camera bezitters die (opt-in) de aanwezigheid van hun camera aan de politie melden.

Camera in Beeld is een politiesysteem dat vrijwillig geregistreerde buitencamera’s op een kaart laat zien.

Dat kunnen CCTV-camera’s (closed-circuit television) zijn bij overheden, winkels of woonhuizen. Zo weet de politie waar camerabewaking is. Als er bijvoorbeeld een inbraak is geweest, kan de politie via Camera in Beeld beelden van de dader verzamelen. Zo kan de dader sneller worden aangehouden.

https://www.politie.nl/onderwerpen/camera-in-beeld.html
01-08-2022, 23:47 door Anoniem
Klinkt alsof het in overtreding met de AVG
02-08-2022, 08:35 door Anoniem
Technisch gezien kunnen ze waarschijnlijk wel meer delen.

Zoals de naam tonen van degene die voor de deur of op straat heeft gestaan. Ze houden locaties bij van iedereen wat gekoppeld is aan de persoon die zijn/haar locatie bekend gemaakt heeft aan Google. In theorie kan Google de hele wereld monitoren.
02-08-2022, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt alsof het in overtreding met de AVG
Dit gaat over Amerika. Daar heb je de AVG niet, daar zijn weer andere wetten.
Bovendien is ook bij de AVG een doel als criminaliteitsbestrijding al gauw geoorloofd, hooguit is er dan toestemming
van de rechter nodig, niet van de eigenaar of andere betrokkenen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.