image

Amazon koopt "slimme" stofzuigerfabrikant iRobot voor 1,7 miljard dollar

vrijdag 5 augustus 2022, 14:53 door Redactie, 9 reacties

Amazon neemt "slimme" stofzuigerfabrikant iRobot voor een bedrag van 1,7 miljard dollar over, zo hebben beide bedrijven vandaag aangekondigd. IRobot is de fabrikant van Roomba, de met camera uitgeruste stofzuiger. Een aantal jaar geleden kwam iRobot nog in het nieuws omdat het van plan was om gegevens van woningen te verkopen, die de stofzuiger zou verzamelen. Iets wat tot vragen in de Tweede Kamer leidde.

IRobot liet begin dit jaar weten dat het inmiddels meer dan veertig miljoen stofzuigerrobots heeft verkocht. Onlangs besloot Amazon ook de Amerikaanse zorgverlener One Medical voor 3,9 miljard dollar over te nemen. Zowel bij de overname van One Medical als de overname van iRobot benadrukt Amazon dat het mensen "tijd wil besparen".

Of de "slimme" stofzuigers van iRobot ook onderdeel van Amazons Sidewalk worden is nog onbekend. Via Sidewalk, dat op dit moment alleen in de Verenigde Staten beschikbaar is, kunnen apparaten zoals Amazons Echo of Ring-deurbelcamera de internetverbinding van andere Amazon-apparaten in de buurt gebruiken om met internet verbonden te blijven. Hiervoor creëren Amazon-apparaten die Sidewalk ondersteunen een 'low-bandwith' netwerk dat een deel van de beschikbare bandbreedte van de gebruiker gebruikt en deelt.

Alle Amazon-apparaten in de buurt die Sidewalk ondersteunen kunnen van dit netwerk gebruikmaken. Dit moet bijvoorbeeld helpen bij het vinden van huisdieren of spullen die van een Amazon Tile-tracker zijn voorzien of wanneer de internetverbinding van de gebruiker uitvalt, aldus Amazon. De apparaten kunnen via Sidewalk dan op het netwerk van bijvoorbeeld de buurman meeliften. De feature staat standaard ingeschakeld, maar gebruikers kunnen die uitschakelen. Amazon stelt dat Sidewalk maximaal 500 megabyte aan dataverkeer per maand per account mag gebruiken.

Reacties (9)
05-08-2022, 14:59 door Anoniem
Slim ?, Dat ding denkt niet eens zelf als je er internet voor nodig bent,
even je huis in de cloud uploaden, of is dat alleen bij dat chineze merk ?

Net zoals die voice controller van amazon, die stuurt alles door, analyseert de spraak niet eens zelf.
05-08-2022, 15:45 door Anoniem
Volgens tweakers is de deal nog niet rond....

https://tweakers.net/nieuws/199652/amazon-wil-roomba-maker-irobot-overnemen-voor-1-komma-7-miljard-dollar.html
05-08-2022, 16:32 door Anoniem
We zouden eigenlijk deze bedrijven toch niet zo groot mogen laten worden... Zeer raar dat een bedrijf dat als handelsplatform begonnen is nu in elke mogelijke technologische hoek uitbouwt.
05-08-2022, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: Slim ?, Dat ding denkt niet eens zelf als je er internet voor nodig bent,
even je huis in de cloud uploaden, of is dat alleen bij dat chineze merk ?
Dat doet iRobot ook en ze zijn er ook open over dat ze die data voor andere schimmige zaken misbruiken.
05-08-2022, 19:23 door Anoniem
Door Anoniem: We zouden eigenlijk deze bedrijven toch niet zo groot mogen laten worden... Zeer raar dat een bedrijf dat als handelsplatform begonnen is nu in elke mogelijke technologische hoek uitbouwt.

Gelijk met je eens, hier door gaat de wereld naar de verdommenis.

Een aantal (narcistische) personen zoals Jeff, Elon, Mark etc willen alleen maar hebbuh hebbuh hebbuh... Nog meer dollars in een paar broekzakken, en de rest bekijkt het maar.
06-08-2022, 19:31 door Anoniem
Slim zijn ze zeker niet en het feit dat ze alleen werken als ze met internet zijn verbonden maakte ze nog dommer.
Ben ik blij dat ik een domme stofzuigerrobot heb, deze werkt altijd (behalve bij een langdurige stroomstoring)
07-08-2022, 14:36 door Anoniem
Tsja... We kiezen er zelf voor he.
Je HOEFT zo'n ding niet te kopen. Die mij maar een 30 jaar oude hand bediende Nilfisk.
07-08-2022, 18:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: We zouden eigenlijk deze bedrijven toch niet zo groot mogen laten worden... Zeer raar dat een bedrijf dat als handelsplatform begonnen is nu in elke mogelijke technologische hoek uitbouwt.

Gelijk met je eens, hier door gaat de wereld naar de verdommenis.

Een aantal (narcistische) personen zoals Jeff, Elon, Mark etc willen alleen maar hebbuh hebbuh hebbuh... Nog meer dollars in een paar broekzakken, en de rest bekijkt het maar.

Zo lang mensen het kopen blijft de markt bestaan.
11-08-2022, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem: Zo lang mensen het kopen blijft de markt bestaan.
Inderdaad. En daarom zou er meer aan voorlichting aan (domme) consumenten gedaan moeten worden, bijvoorbeeld door de Consumentenbond, om ze erop te wijzen, dat het aanschaffen van een 'smart' product gelijkstaat aan het aanbieden van jezelf als databron aan de producent.
En dat het niet alleen erom gaat om (tijdige) updates te krijgen en dat alles dan oké is, zoals de nu lopende overheidscampagne suggereert.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.