image

Politie houdt verdachten aan voor WhatsAppfraude van 100.000 euro

vrijdag 2 september 2022, 17:50 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft drie mannen aangehouden die door middel van WhatsAppfraude minstens 100.000 euro zouden hebben buitgemaakt. De drie verdachten zijn tussen de 22 en 25 jaar en afkomstig uit Schiedam en Vlaardingen. De drie worden ervan verdacht dat ze zich via WhatsApp bij slachtoffers voordeden als een vriend of familielid en vroegen om bijvoorbeeld een openstaande rekening te betalen.

Het opgegeven rekeningnummer was echter van een katvanger. In het onderzoek naar de drie zijn tien katvangers gehoord, die voor het gebruik van hun rekeningnummer een kleine vergoeding kregen. Bij doorzoekingen in de woningen van de drie hoofdverdachten werd onder andere een vuurwapen aangetroffen en veel telefoons, simkaarten en bankpassen op naam van derden.

Volgens de politie blijkt uit onderzoek dat de verdachten landelijk actief waren. Ze zouden minimaal 100.000 euro hebben buitgemaakt, wat nog een voorlopige en voorzichtige schatting is, aldus de politie. Bij één van hen werd een geldbedrag van ruim 11.000 euro aangetroffen.

Reacties (3)
04-09-2022, 13:58 door Anoniem
VIN-fraude of "vriend-in-nood"-fraude

Deze vorm van fraude kenmerkt zich doordat er, vaak via WhatsApp, de indruk wordt gewekt dat een vriend of familielid dringend geld nodig heeft. Slachtoffers boeken dan geld over in de veronderstelling dat zij hun vriend / familielid helpen, terwijl het geld in werkelijkheid wordt overgeboekt naar een rekening van een van de zogenaamde geldezels of katvangers. De geldezels krijgen vaak een kleine vergoeding voor hun criminele hand-en-spandiensten.

https://www.schiedamsnieuws.nl/aanhoudingen-schiedam-voor-whatsapp-fraude/
05-09-2022, 11:47 door Anoniem
VIN-fraude of "vriend-in-nood"-fraude
Als we afkortingen gaan verzinnen opteer ik voor "FIE-fraude" oftewel "friend in emergency".
En vriend is relatief. Het is altijd een zoon of dochter, die ik -voor zover ik weet- niet heb.

Bij VIN-fraude denk ik vooral aan omkatten
(Vehicle Identification Number, als in ISO 3779).
07-09-2022, 15:57 door Anoniem
Door Anoniem: VIN-fraude

Je bedoelt 'Fin fraude..' Fraude gepleegd door Finnen... ;-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.