image

Minister wil geen voorafgaande toestemming voor delen data GGZ-patiënten

woensdag 14 september 2022, 15:08 door Redactie, 17 reacties

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil niet instellen dat GGZ-patiënten altijd vooraf toestemming moeten geven voordat hun gegevens met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden gedeeld. Dat laat de bewindsman weten op Kamervragen van de SP. Eerder werd bekend dat de Zorgautoriteit ongevraagd gegevens over 800.000 ggz-patiënten verzamelt.

Sinds 1 juli ontvangt de NZa informatie over gedeclareerde zorgprestaties inclusief de informatie die bij de declaratie op de factuur moet worden vermeld zoals het gekozen zorgvraagtype en de DSM-diagnosehoofdgroep. Psychiaters, psychologen en andere zorgverleners zijn verplicht om deze informatie aan te leveren. Vanaf 1 januari volgend jaar moeten behandelaars ook de antwoorden op de HONOS+-vragen doorgeven.

HONOS staat voor Health Of the Nation Outcome Scales en is een vragenlijst die een behandelaar over zijn patiënt invult. Het gaat dan om zaken als problematisch alcohol- of drugsgebruik, hyperactief, agressief, destructief of geagiteerd gedrag, problemen als gevolg van hallucinaties en waanvoorstellingen, suïcidepogingen en gedachten over suïcide, problemen met relaties en overige psychische en gedragsproblemen.

"De zorgvraagtypering geeft een belangrijk inzicht in welke zorg en hoeveel zorg er nodig is voor patiënten. De aanlevering van HoNOS+ vragen is nodig voor de doorontwikkeling om dit inzicht te verbeteren", aldus de NZa. Deze informatie zal echter zonder toestemming van de patiënt worden gedeeld. Patiënten kunnen door het invullen van een privacyverklaring bij hun behandelaar wel aangeven dat ze bezwaar maken tegen het delen van hun gegevens.

SP-Kamerlid Leijten en Hijink vroegen Kuipers of hij bereid is om in te stellen dat patiënten altijd vooraf toestemming moeten geven voordat hun gegevens gedeeld mogen worden. Dat is de minister niet van plan. "Voor gegevensverstrekkingen die bij wet zijn geregeld, wordt geen voorafgaande toestemming gevraagd van patiënten." Kuipers voegt toe dat de NZa op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) regels kan stellen over het verstrekken van gegevens en inlichtingen.

Pseudonimisering

De NZa had eerder al aangegeven dat de ontvangen informatie gedepersonaliseerd is en niet valt te herleiden tot individuele patiënten, maar dat het over aanvullende informatie beschikt om dit wel te doen. "Kunt u aangeven waarom het acceptabel is dat door patiëntgegevens te versleutelen en te pseudonimiseren "de herleidbaarheid tot personen tot een minimum beperkt is", maar er daarmee dus nog altijd een risico bestaat dat deze gegevens wel degelijk herleidbaar zijn?", wilden de SP-Kamerleden weten.

Kuipers erkent dat het mogelijk is om patiënten te identificeren door het combineren van datasets. "De NZa voert een dergelijke koppeling niet uit", aldus de minister. De bewindsman voegt toe dat het verwerken van volstrekt geanonimiseerde gegevens niet mogelijk is, omdat dan onvoldoende informatie beschikbaar komt om het model van de zorgvraagtypering verder te ontwikkelen.

Reacties (17)
14-09-2022, 15:24 door Anoniem
Afschieten in de 1e kamer.
14-09-2022, 15:33 door Anoniem
Een gedetailleerde beschrijving van alle psychiatrische patiënten in Nederland. Wat kan daarmee misgaan?
14-09-2022, 15:40 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 14-09-2022, 15:44
Hoe kan minister Kuipers dat nou zeggen?

Eerder deze maand zei zijn collega, staatssecretaris van Huffelen, nog op de G20-top in Indonesië:
"Het is essentieel dat burgers zelf de regie hebben en houden over wat er met hun data gebeurt en met wie gegevens worden gedeeld. Het is hun data en daarover moeten mensen zelf altijd het laatste woord hebben."
Bron: https://www.security.nl/posting/766626/Van+Huffelen%3A+regels+in+echte+wereld+moeten+ook+op+internet+gelden

Ik verlies steeds meer vertrouwen in de Nederlandse overheid.
14-09-2022, 15:43 door Anoniem
Een gat in je cv,wat dacht je van een gat in je medisch data dossier.

lol

Henk
14-09-2022, 16:32 door Anoniem
Door Erik van Straten: Hoe kan minister Kuipers dat nou zeggen?

Eerder deze maand zei zijn collega, staatssecretaris van Huffelen, nog op de G20-top in Indonesië:
"Het is essentieel dat burgers zelf de regie hebben en houden over wat er met hun data gebeurt en met wie gegevens worden gedeeld. Het is hun data en daarover moeten mensen zelf altijd het laatste woord hebben."
Bron: https://www.security.nl/posting/766626/Van+Huffelen%3A+regels+in+echte+wereld+moeten+ook+op+internet+gelden

Ik verlies steeds meer vertrouwen in de Nederlandse overheid.

Nu heb je ook geen keuze in wat je deelt met bijvoorbeeld DigiD of die andere app waarmee je allerlei gegevens geautomatiseerd kan overdragen aan gemeenten en bedrijven. van Huffelen kan wel dit zeggen, maar uiteindelijk zullen deze bedrijven vanzelf eisen dat je bepaalde gegevens moet delen voordat je gebruik kan maken van hun diensten. Het is allemaal bedrog.
14-09-2022, 17:24 door [Account Verwijderd]
Neen, Hr. Kuipers, De Nza voert die koppeling niet uit.....
Goh de constatering alleen al, maar omdat uw indirecte collega mw. Atari van Huffelen, staatssecretaresse van digitale zaken, geen bezwaar ziet om de gehele zorgsantekraan dan wel feitelijk de complete overheidssantekraan op te slaan bij commerciële clouddiensten[1] (geheel volgens de ambitie van het verderfelijke neoliberlisme), èn door de metadata die overal uit te sleuren valt, is het wel degelijk interessant voor kwaadwillenden om clouddiensten te hacken[2] en deze datasets te 'ontpseudonimiseren' èn openbaren tenzij er losgeld wordt betaald.

Verzuchting:
Het is niet zozeer dat ik het vertrouwen verlies in ambtenaren, maar wel word ik met de dag die verstrijkt ernstiger bezorgd over de toenemende nonchalance en onwetendheid van de beleidsverantwoordelijken in Den Haag die elkaar ook nog eens lijnrecht tegenspreken[3] op het gebied van zo'n enorm groot en essentieel onderdeel van het functioneren van het overheidsapparaat genaamd IT ---- ("even ademhalen") ---- en daarmee in symbiotische relatie: de vereiste veiligheid daarvan, aangezien zij de instrumenten aanleveren waarmee de ambtenarij hun dienstverlenende taak voor de burgerij moet - niet mag! - uitvoeren.

[1] https://www.security.nl/posting/766127
[2] https://duckduckgo.com/?q=hacked+cloudservice&ia=web
[3] https://www.security.nl/posting/768000#posting768007
14-09-2022, 18:19 door Anoniem
Opt in is toch volkomen normaal in dit geval?
14-09-2022, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem: Een gat in je cv,wat dacht je van een gat in je medisch data dossier.

lol

Henk

Ome Henk, een gat in je c.v. is gegarandeerd een fikse lekkage
14-09-2022, 19:01 door Anoniem
Er zit een grote beginselfout in het geheel. Dat er mensen zijn die de reisverzekering flessen is algemeen bekend. Met de brandverzekering komt ook voor. Maar wie gaat er nou ziektes fingeren om de zorgverzekering te flessen?

Als je niet lekker bent, of het nou in je hoofd is of in je linkerknie, dan hoop je dat je geholpen kunt worden. En dat niemand dat hoeft te weten. Dat gaat gewoon niemand wat aan behalve wie je zelf in vertrouwen kunt nemen.

Daar hoort zelfs een minister desnoods niks over te zeggen te hebben. Die hoort je daarin juist te beschermen.
14-09-2022, 19:55 door Anoniem
Dit is nou precies de reden waarom dat hele EPD, LSP of hoe je het ook moet noemen nooit had moeten bestaan.
Maar ja, de burger is er voor de overheid. En niet andersom. Vreselijk K*T land.
14-09-2022, 21:03 door Anoniem
Ben blij dat ik voor de behandeling van mijn ADD nooit met het GGZ te maken heb gehad. Mede doordat behandelingen voor ADD tegenwoordig nog amper vergoed worden, aangezien je op 1 hoop gegooid wordt door het DSM-spectrum. Ik had gelukkig een behulpzame werkgever, die coaching volledig vergoedde. Ik heb niks te verbergen, maar ik moet er niet aan denken, dat mijn privé-gegevens op straat komen te liggen. Overheid & ICT gaan niet goed samen & het is wachten op de 1e lekken (als die al niet geweest zijn). Zeer verontrustend dat gegevens van zoveel patiënten, zonder enige toetsing gedeeld kunnen worden!
14-09-2022, 23:38 door Anoniem
Door Anoniem: Er zit een grote beginselfout in het geheel. Dat er mensen zijn die de reisverzekering flessen is algemeen bekend. Met de brandverzekering komt ook voor. Maar wie gaat er nou ziektes fingeren om de zorgverzekering te flessen?
Dit gaat niet om fraudebestrijding, dat heeft er niets mee te maken.
15-09-2022, 06:55 door Anoniem
De minister wil helemaal nergens toestemming voor. Die wil gewoon alles bij elkaar kunnen harken wat handig is.

Jammer dat iemand die uit de ziekenhuiswereld komt geen enkel gevoel heeft met 'vertrouwelijkheid'. Het geeft wel aan hoe er in die wereld met gegevens omgegaan wordt.
15-09-2022, 08:07 door Anoniem
Haha, en vervolgens verontwaardigd opkijken als er doorgeslagen geestenzieken publiek zege vieren die hierom de zorg hadden ontweken.

Alles moet naar de cholera in dit land.
15-09-2022, 08:34 door Anoniem
Dan volgt daarna de data-analyse door het CBS, dat tegenwoordig ook overal een plasje over moet doen...

Alle ICT'ers zijn te plaatsen in het hokje Autisme Spectrum Stoornis
Alle politiekers zijn Narcist
en alle anderen, die hebben niks.. da's pas eng! Daar moet wat aan gedaan worden.

En we leven nog lang en gelukkig :-)
16-09-2022, 21:51 door Anoniem
Herinner me nog dat een kennis met laag inkomen en trauma op zoek was naar een therapeut en ik een beetje hielp met zoeken. Eén van de opties was ambulante zorg van de GGZ. Het bleef bij één consult doordat de betreffende zorgverlener eigenlijk niks anders had te melden dan dat wandelingen in de buitenlucht best wel kunnen helpen om je geestelijk weer wat beter te voelen. Nog las van het gebrek aan kwaliteit van de hulp zou ik de GGZ nu sowieso niet meer als optie aandragen. Bedoeling is immers niet om iemand via dataverwerking extra kwetsbaar te maken, maar om diegene te helpen.

Alles van waarde is weerloos. Alles waar de overheid aankomt zit tegenwoordig in de gevarenzone. Heb altijd gestemd met het oog op een zorgzame overheid. Nu de overheid het verschil tussen zorg en controle niet meer hanteert heeft dat steeds minder zin en ga ik mijn stemgedrag heroverwegen. Als de overheid gekaapt wordt door technocratische controlefreaks dan moet de belasting omlaag zodat mensen dat geld kunnen gebruiken om onderling echte zorg voor elkaar mogelijk te maken.
17-11-2022, 12:48 door Anoniem
SP en GroenLinks willen dat NZa stopt met verzamelen gepseudonimiseerde data
donderdag 17 november 2022, 10:26 door Redactie

https://www.security.nl/posting/774801/SP+en+GroenLinks+willen+dat+NZa+stopt+met+verzamelen+gepseudonimiseerde+data
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.