image

Onduidelijk of aan criminelen uitgegeven paspoort foto onwetende burgers bevat

dinsdag 27 september 2022, 11:44 door Redactie, 2 reacties

Het is op dit moment onduidelijk of corrupte ambtenaren die op bestelling paspoorten aan criminelen verstrekten hiervoor foto's van onwetende burgers of van katvangers gebruikten, zo laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude heeft hier het afgelopen half jaar geen meldingen over ontvangen. Dat laat de staatssecretaris weten op vragen van de VVD.

In juli maakte Van Huffelen bekend dat de systemen voor het uitgeven van paspoorten "structurele fouten" bevatten. De corrupte ambtenaren in kwestie maken gebruik van hun kennis van en toegang tot het aanvraag- en uitgifteproces van identiteitsdocumenten dat bij gemeenten wordt gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om het invoeren van valse identiteitsgegevens en het gebruiken van pasfoto’s van andere mensen die een gelijkenis hebben met degene die het paspoort gebruikt.

De VVD wilde van de staatssecretaris weten of de Nederlanders van wie de foto’s zijn gebruikt hierover zijn geïnformeerd. "Het Openbaar Ministerie geeft aan dat het niet op voorhand duidelijk is of er sprake is van katvangers of van burgers die onwetend zijn ten aanzien van het feit dat hun identiteit is misbruikt. Veelal vormt dit niet de primaire focus van het strafrechtelijk onderzoek dat zich eerder richt op de corrupte ambtenaar of de (criminele) ontvanger van het paspoort", reageert Van Huffelen.

Ze voegt toe dat mensen die vermoeden dat iemand anders gebruik maakt van een identiteitsbewijs op hun naam daarvoor kunnen aankloppen bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude terecht voor advies en hulp. "Er zijn het afgelopen half jaar geen meldingen gemaakt die wijzen op gebruik van identiteitsbewijzen door criminelen waar het hier over gaat."

Reacties (2)
27-09-2022, 12:22 door Anoniem
"Er zijn het afgelopen half jaar geen meldingen gemaakt die wijzen op gebruik van identiteitsbewijzen door criminelen waar het hier over gaat."

Het betreft een reisdocument waarmee je in Senegal een bankrekening kan openen en in Tokio is een hotel kan inchecken. En in Dubai kun je er nog veel meer mee.

Het betreft dus een staatssecretaris die wat buitenlanden betreft bewust stommetje speelt. Of het echt ook is.
27-09-2022, 16:07 door Anoniem
Het is op dit moment onduidelijk of corrupte ambtenaren die op bestelling paspoorten aan criminelen verstrekten hiervoor foto's van onwetende burgers of van katvangers gebruikten, zo laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten.
Het was ook onduidelijk over het beruchte bonnetje, waardoor 1 minister en 1 staatssecretaris alsnog moesten aftreden toen dat bonnetje plotseling op tafel kwam. Dus deze zin heb ik in de politiek wel vaker gehoord. Natuurlijk weten ze ervan, maar willen het gewoon niet zeggen. Anders heb je Kabinetscrisis nummer vijf aan je landbouwtrekker hangen...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.