image

Politie laat slachtoffers bij meer vormen van cybercrime online aangifte doen

maandag 10 oktober 2022, 14:02 door Redactie, 2 reacties

Vanaf volgend jaar zal het bij meer vormen van cybercrime mogelijk zijn om bij de politie online aangifte te doen. Ook komt de politie jaarlijks met een veiligheidsbeeld over cybercrime. Dat staat in de nieuwe cybersecuritystrategie die vandaag door het kabinet is gepresenteerd. Voor welke vormen van cybercrime de online aangifte beschikbaar komt is nog niet bekend. Op dit moment is het mogelijk om bij online oplichting, phishing, WhatsAppfraude en helpdeskfraude aangifte te doen.

In 2019 liet toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten dat slachtoffers van ransomware in de toekomst online aangifte zouden kunnen doen, maar dat staat nog niet op de website van de politie als optie vermeld. Vanaf 2023 wordt het echter mogelijk om van meer "cybercrime-fenomenen" online melding of aangifte te doen, aldus de cybersecuritystrategie. Verdere details worden niet gegeven.

De politie zal voortaan ook jaarlijks een veiligheidsbeeld over cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit opstellen, waarin de belangrijkste criminele fenomenen, werkwijzen en het risico hiervan voor de samenleving geschetst worden. De beelden moeten richting geven aan de keuze van de politie en het Openbaar Ministerie voor de soorten cybercrime waarop wordt ingezet en de onderzoeken die de prioriteit krijgen.

Verder zullen politie en het Openbaar Ministerie de komende jaren gaat inzetten op het ontwikkelen van niet-strafrechtelijke interventies om cybercrime, waaronder ransomware, te bestrijden en zullen politie en marechaussee de mogelijkheden onderzoeken om bij de bestrijding van (grensoverschrijdende) cybercrime nauwer samen te werken.

Reacties (2)
10-10-2022, 15:28 door Anoniem
en zullen politie en marechaussee de mogelijkheden onderzoeken om bij de bestrijding van (grensoverschrijdende) cybercrime nauwer samen te werken.

Als eenvoudige websitemaker kan ik enkel zeggen: Under construction, nooit op je website zetten. Je kunt het en je doet het. Of je zwijgt erover tot je het kunt en doet.
10-10-2022, 16:53 door Ron625
Ook een poging tot cybercrime is strafbaar.
Nu krijg ik op mijn (ruim 20) email adressen, gemiddeld 3 pogingen per dag.
Wanneer dit plan doorgaat, kan ik dus eindelijk aangifte doen, zonder dat ik 50km moet rijden naar een politie bureau (wat ik hiervoor niet doe :-))
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.