image

Amerikanen wegens sim-swapping en cryptodiefstal veroordeeld tot 2 jaar cel

donderdag 20 oktober 2022, 15:48 door Redactie, 4 reacties

Twee Amerikaanse mannen van 22 en 24 jaar zijn in de Verenigde Staten wegen sim-swapping en cryptodiefstal veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Volgens de openbaar aanklager wisten de mannen door middel van sim-swapping toegang tot accounts van slachtoffers te krijgen en in een aantal gevallen ook cryptovaluta te stelen.

Bij sim-swapping weten criminelen het telefoonnummer van een slachtoffer over te zetten op een simkaart waarover zij beschikken. De oorspronkelijke simkaart heeft daardoor geen toegang meer tot het netwerk, waardoor slachtoffers niet meer kunnen bellen, berichten versturen of mobiel internetten. Via het overgenomen telefoonnummer kunnen vervolgens accounts van het slachtoffer worden overgenomen, bijvoorbeeld door het opvragen van 2FA-codes en het uitvoeren van wachtwoordresets.

De twee mannen zouden zeker tien slachtoffers hebben gemaakt, van wie ze 330.000 dollar aan cryptovaluta wisten te stelen. Ook werden meerdere socialmedia-accounts overgenomen, zo laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten.

Reacties (4)
20-10-2022, 22:48 door Anoniem
Erg vreemd, crypto is geen State currency zoals de dollar, en is niet zoals een product in de winkel, per definitie aan BTW of belasting onderhevig.

Het is een "vrije munt" waarover de staat geen diefstal zou moeten kunnen uitspreken.

Een paar 1 en 0 gestolen? Laat me niet lachen.
21-10-2022, 11:08 door Anoniem
Door Anoniem: Erg vreemd, crypto is geen State currency zoals de dollar, en is niet zoals een product in de winkel, per definitie aan BTW of belasting onderhevig.

Het is een "vrije munt" waarover de staat geen diefstal zou moeten kunnen uitspreken.
Even jouw argumentatie volgend:
- Als jij in Nederland een handjevol Euro's steelt dan kan de Nederlandse Staat daar strafrechtelijk mee aan de slag, want Euro's zijn gangbaar geld.
- Steel je een stapeltje Roebels, dan zou het opeens een Russische strafzaak worden, ook al waren die Roebels met Euro's gekocht.
- Wordt een tourist van 7 verschillende valuta bestolen dan hebben we een werkelijk internationale zaak.
- Bij cryptovaluta ...

Misschien wel zo handig dat de Nederlandse overheid alle diefstallen in Nederland afhandelt.
21-10-2022, 12:42 door Anoniem
Het valt me op dat de operators die te makkelijk sim swapping faciliteren niet worden meegenomen in enige vorm van aansprakelijkheid. Gelegenheid maakt helaas wel de dief.
21-10-2022, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Het valt me op dat de operators die te makkelijk sim swapping faciliteren niet worden meegenomen in enige vorm van aansprakelijkheid. Gelegenheid maakt helaas wel de dief.
Er zijn in de VS civiele rechtszaken tegen telefoniebedrijven aangespannen voor schade door SIM-swapping. (Heeft in een aantal gevallen tot schadevergoeding geleid.)
Strafrechtelijk aanpakken kan alleen als de bedrijven in strafrechtelijke zin schuld hebben. Dat ze "strenger hadden kunnen controleren" is geen strafbaar feit. (Maar dat kan wel relevant zijn voor een civiel proces.) Terecht geen strafrechtelijke aanpak van de operators.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.