image

Raad van State kritisch over kabinetsvoorstel voor hergebruik persoonsgegevens

maandag 24 oktober 2022, 14:23 door Redactie, 8 reacties

Na de Autoriteit Persoonsgegevens is ook de Raad van State (RvS) kritisch over een wetsvoorstel van het kabinet voor het hergebruik van overheidsinformatie, waaronder persoonsgegevens. De RvS adviseert het kabinet het wetsvoorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer, tenzij het wordt aangepast. Ook de AP adviseerde een grondige aanpassing.

Met de Wet implementatie Open data richtlijn moedigt het kabinet overheidsinstellingen aan om overheidsdata, inclusief persoonsgegevens, beschikbaar te stellen voor hergebruik, zodat die ook voor andere toepassingen zijn te gebruiken. Zo moet overheidsdata beschikbaar komen voor bijvoorbeeld onderzoek, maar ook voor commercieel gebruik. Die data moeten volgens het voorstel ook doorzoekbaar zijn met software en te combineren zijn met andere data.

Het wetsvoorstel verplicht om gegevens uit wetenschappelijk onderzoek openbaar te maken en beschikbaar te maken voor hergebruik. "Deze verplichting gaat veel verder dan de Europese richtlijn: die gaat ervan uit dat onderzoekers zelf bepalen welke gegevens ze openbaar maken", aldus de RvS. Het adviesorgaan noemt de verplichting een inbreuk op het grondrecht van (intellectuele) eigendom.

Zo mist de RvS in het voorstel een onderbouwing van het nut en de noodzaak van deze verplichting. Zij vindt dat deze verplichting in de wet zelf moet worden uitgewerkt met betrokkenheid van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voegt daaraan toe dat het onderwerp niet past in een wetsvoorstel dat alleen uitvoering geeft aan een Europese regeling.

Anonimiteit

De Raad van State gaat ook in op het hergebruik van persoonsgegevens. Dat is in beginsel niet toegestaan, maar mag wel wanneer de data is geanonimiseerd. "Alleen, het is voorstelbaar dat anonieme gegevens later, met snellere en slimmere computers, alsnog teruggerekend kunnen worden tot de oorspronkelijke persoonsgegevens", zo waarschuwt de Raad van State. De overheidsorganisaties die de gegevens ooit hebben verstrekt, blijven ervoor verantwoordelijk dat burgers of bedrijven die de gegevens hebben ontvangen dat niet doen. Iets dat een "lastige opgave" is, voegt de RvS toe.

"Het zou niet aan overheidsinstellingen overgelaten moeten worden om af te wegen of persoonsgegevens gedeeld kunnen worden. Uiteindelijk behoor jij zelf te beslissen over jouw data. Tenzij de wetgever - en dus niet een overheidsorganisatie zelf - bepaalt dat dat niet zo is", zo liet AP-vicevoorzitter Monique Verdier afgelopen augustus over het wetsvoorstel weten.

Reacties (8)
24-10-2022, 14:57 door Anoniem
Compleet van de pot gerukt... Diegene die dit voorgesteld heeft moeten ze per direct ontslaan.
24-10-2022, 15:12 door Anoniem
Bestuurders gaan steeds meer "eigen richting" (of richting, die ze voor derde partijen dienen uit te voeren).

Kunnen ze niet meer teruggefloten worden? Government goes 'rogue' in certain ways.
24-10-2022, 16:06 door Anoniem
Wat kan de bevolking hier nog aan doen, of is dit allang beklonken kunnen we alleen nog maar toekijken hoe dit land door een stel idioten naar de cholera geholpen wordt?

Onze grondwet heeft meervoudig gebleken geen waarde meer. en met zware gegronde kritiek wordt de reet mee afgeveegd.

Wanneer worden de verantwoordelijke figuren er uit getrapt?
24-10-2022, 17:12 door Anoniem
Rutte, het wordt tijd dat je een andere baan gaat zoeken!
Dit zoveelst anti-privacy-plannetje is weer uit jouw VVD-koker gekomen!
24-10-2022, 17:27 door Anoniem
Goh. Wie van jullie heeft er dan het idee dat we überhaupt nog iets in de melk te brokkelen hebben? Onze geweldige democratie, je weet wel, die waar je je regering zelf kan kiezen, is een beetje een farce geworden. Je mag kiezen, en dan gaat ieder z'n gang. En dat is goed! Toch? Tenslotte hebben "we" daar toch voor gekozen?

Er wordt wel eens gezeurd over "die Fransen", maar dat zijn tenminste geen schapen zoals wij Nederlanders.
24-10-2022, 17:49 door Anoniem
We zijn allemaal wat blind getuurd op die parlementen. De staat staat op drie poten. Dat is al heel lang zo en niet voor niets bedacht.

Het is opvallend dat momenteel de Raad van State zich meer laat horen. Normaal zweeft die daarboven en kijkt enkel of de drie pootjes stevig blijven staan.

Het mooie van een tafeltje met drie poten is dat het nooit wiebelt. Wat je dan weer wel hebt met een tafeltje met vier. Vooral als je een vloer hebt in koloniale stijl of kloostertegels. Maar een tafeltje met drie poten lazert wel weer gemakkelijker om. En daar heb je dan weer een Raad van State voor om erop te letten dat er niet teveel geleund wordt op één kant. Zo denk ik bijvoorbeeld dat als er zowaar in de eerste kamer een mevrouw zit die sprekend op de weduwe Rost van Tonningen lijkt, waarom die niet gewoon lid is geworden van een toneelvereniging. In plaats van aan een poot van een op zich bedoeld als nooit wiebelend tafeltje te gaan zitten zagen? De Raad van State denkt dat vermoedelijk of hopelijk toch ook. Maar kan het niet zo zeggen natuurlijk. Want het tafeltje draagt de democratie en al onze vrijheden. Die Raad hoort daar enkel boven te zweven zolang het tafeltje niet wiebelt. Maar als die al zeggen, als het zo doorgaat wiebelt heel de zooi en lazert straks alles om, dan zou dat wel meer te denken moeten geven als normaal. Ook als je er eerder al één of meedere meningen over had en dacht dat nadenken daarna dus niet meer nodig was.
24-10-2022, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Wat kan de bevolking hier nog aan doen, of is dit allang beklonken kunnen we alleen nog maar toekijken hoe dit land door een stel idioten naar de cholera geholpen wordt?

Onze grondwet heeft meervoudig gebleken geen waarde meer. en met zware gegronde kritiek wordt de reet mee afgeveegd.

Wanneer worden de verantwoordelijke figuren er uit getrapt?

Pas als de fans van die figuren op andere partijen gaan stemmen.

Waar is het dwingende corrigerend referendum als je het nodig hebt. :-)
Oh ja, dat willen dezelfde partijen niet want dan worden ze in de wielen gereden.

/paranoia uit
25-10-2022, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem:

Pas als de fans van die figuren op andere partijen gaan stemmen.

Waar is het dwingende corrigerend referendum als je het nodig hebt. :-)
Oh ja, dat willen dezelfde partijen niet want dan worden ze in de wielen gereden.


Als die die fans zich weer laten adviseren door die verschrikkelijke stemwijzers, waarvan de meeste zich baseren op de poppenkast statements die oplaaien voor de verkiezingen.

"goh, niet verwacht dat dat het advies weer de VVD zou worden, maar Rutte heeft het wel erg bond gemaakt, laat ik dat dan maar D66 stemmen, want die 160graden gedraaide punten x en y tegenin het huidige momentum van de partij komen wel heel dicht bij een mogelijke koers van verlichting voor de problematiek die ik als burger heb ervaren (door dat zelfde kabinet...)"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.