image

D66 wil dat Van Huffelen in gesprek gaat met Apple en Google over WK-apps

vrijdag 18 november 2022, 13:43 door Redactie, 15 reacties

D66 wil dat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering in gesprek gaat met Apple en Google over twee apps die bezoekers van het WK-voetbal in Qatar moeten installeren. Gisteren kwam de Autoriteit Persoonsgegevens met een waarschuwing voor de twee apps, nadat eerder ook andere Europese privacytoezichthouders hiervoor hadden gewaarschuwd.

Het gaat om de apps Ehteraz, een coronatracker, en Hayya, een speciale WK-app. De apps kunnen informatie over gebruikers verzamelen zonder dat die hiervan op de hoogte zijn. Het gaat dan om met wie een gebruiker heeft gebeld en de apps die op de telefoon staan. Ook is het vermoedelijk mogelijk dat de apps toegang hebben tot de foto’s van de gebruiker, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

"Deelt u de mening dat het zorgelijk is dat deze twee applicaties zonder enige privacy- of veiligheidswaarschuwing downloadbaar zijn in de gangbare appstores, terwijl Europese data-autoriteiten waarschuwen voor de gevaren?", vraagt D66-Kamerlid Dekker-Abdulazi aan Van Huffelen. Ze wil daarnaast weten of de staatssecretaris in gesprek met Apple en Google wil gaan over het aanbieden van de betreffende apps in hun appstores.

"Duitse, Franse en Noorse overheden hebben zich al op waarschuwende toon uitgesproken over de app, bent u daar ook toe bereid", vraagt het D66-Kamerlid verder. Van Huffelen heeft drie weken om met een reactie te komen. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde WK-gangers om een aparte telefoon mee te nemen om daar de apps op te installeren. Hoewel er steeds over twee apps wordt gesproken, laat de Rijksoverheid via NederlandWereldwijd.nl weten dat vanaf 1 november de controle op de Ehteraz-app is komen te vervallen.

Reacties (15)
18-11-2022, 14:07 door Anoniem
Kijk, je hoeft natuurlijk niet naar WK in Qatar te gaan.
18-11-2022, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem: Kijk, je hoeft natuurlijk niet naar WK in Qatar te gaan.

Dat lijkt mij in alle opzichte de beste oplossing.
18-11-2022, 15:09 door Anoniem
Je gaat naar een dictatuur geleid door extremisten en dan verwacht je geen staatscontrole? Lijkt me dat mensen die interesse hebben in het bezoeken van een dergelijk event al niet zoveel om hun privacy/veiligheid geven :p
18-11-2022, 15:24 door majortom - Bijgewerkt: 18-11-2022, 15:27
Ja, daar is D66 mooi op tijd mee. Wat een onzinvraag net voordat het WK begint. Of gaat kamerlid Dekker soms zelf naar het WK en komt ze nu tot een onaangename verrassing? Wel, in Nederland komen we op het gebied van privacybescherming steeds meer tot onaangename verrassingen, mede namens de partij waar mevrouw Dekker deel van uitmaakt. Kijk eerst maar eens nationaal (waar je als burger niet onderuit komt) voordat je je bemoeit met zaken over de grens waar je vrijwillig heen gaat.

De staatssecretaris heeft 3 weken de tijd om te reageren: dan is het WK ook zo goed als voorbij.
18-11-2022, 15:50 door Anoniem
De staatssecretaris heeft 3 weken de tijd om te reageren: dan is het WK ook zo goed als voorbij.
Maar zij kunnen wel zeggen dat zij voor de privacy zijn opgekomen hoewel zij in werkelijkheid de privacy aan het
opdoeken zijn. Typisch zoiets van die partij mensen laten geloven dat ze er voor de burgers zijn. En er zijn er genoeg
die hun geloven.
18-11-2022, 18:00 door Anoniem
Schenden van privacy is de core business van Google en Apple. Als ze daarmee nooit begonnen waren, dan waren ze nooit al die miljarden waard geweest. Maar anderzijds hadden we dan allemaal nog met ouwe Nokia's rondgelopen.

Het lijkt me dus een lastige kamervraag voor zulke gasten.
18-11-2022, 18:10 door Anoniem
Wij waren dus zo naïef om hierover vooraf geen afspraken te maken.
Dit soort bepalingen moet je in contracten vastleggen dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Als ik al voetballiefhebber zou zijn dan zou ik never nooit naar Qatar gaan.
En ik ben ook blij dat ik geen VW heb, ….
18-11-2022, 19:56 door Anoniem
"Deelt u de mening dat het zorgelijk is dat deze twee applicaties zonder enige privacy- of veiligheidswaarschuwing downloadbaar zijn in de gangbare appstores, terwijl Europese data-autoriteiten waarschuwen voor de gevaren?"

Laten we hopen van niet. Want als je dat hellende vlak opgaat en bij die leveranciers gaat lopen mekkeren over de
toelaatbaarheid van apps van een ander land, dan kom je voor je het weet in de situatie dat andere landen vanalles
gaan vinden van apps die Nederland wil loslaten op de bewoners, en die naar hun idee dan bijvoorbeeld de morele
waarden schenden.

Laat ieder land nou zelf bepalen wat de normen en waarden zijn en niet Apple en Google opzadelen met het naar hun
idee bewaken daarvan. Dat is niet goed. (maar wel wat je van D66 kunt verwachten, natuurlijk)
19-11-2022, 07:12 door spatieman
zullen we het eens hebben over de corona shit apps die ons al onder de neus gedwongen werden met een systeem update , iets waar we ook niet om gevraagd hebben....
19-11-2022, 10:04 door Anoniem
Wat ik me afvraag, kan je Qatar (nog wel) bezoeken zonder smartphone?
Zo nee, is dat dan het toekomstbeeld voor andere 'westerse' landen!?

Heb je dan -net als in coronatijd- dadelijk als toerist alleen toegang tot een land mits je een smartphone met verplichte apps 24/7 bij je draagt?

en indien zo, staat er dan een straf op als je 'm niet bij je hebt, je 'm hebt uitgezet of als de lege accu dat veroorzaakt?
20-11-2022, 12:44 door Anoniem
Over het algemeen zou bij regeren het woord "vooruitzien" moeten worden geassocieerd. In NL huidige regering is het woord "oops" al ruim een decade de modus operandi.
20-11-2022, 14:18 door Anoniem
Van Huffelen heeft drie weken om met een reactie te komen.
Mooi, antwoord bij de halve finale, dat is mooi op tijd :(
20-11-2022, 15:11 door Anoniem
Door spatieman: zullen we het eens hebben over de corona shit apps die ons al onder de neus gedwongen werden met een systeem update , iets waar we ook niet om gevraagd hebben....
Precies, en op basis van deze apps werden zelfs mensen buitengesloten. Dus er ligt weer een flink pak boter op het hoofd van de politiek. Iets met splinter en balk of zo ....
21-11-2022, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: zullen we het eens hebben over de corona shit apps die ons al onder de neus gedwongen werden met een systeem update , iets waar we ook niet om gevraagd hebben....
Precies, en op basis van deze apps werden zelfs mensen buitengesloten. Dus er ligt weer een flink pak boter op het hoofd van de politiek. Iets met splinter en balk of zo ....
Onzin. als je die app niet had kon het ook met een papieren versie. Pure stemmingmakerij dit.
21-11-2022, 21:31 door Anoniem
Nadat het kalf verdronken is
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.