image

Ontwikkelaar Helix Jump krijgt boete van 3 miljoen euro voor gerichte advertenties

dinsdag 17 januari 2023, 10:28 door Redactie, 0 reacties

Gameontwikkelaar Voodoo, bekend van het spel Helix Jump, heeft van de Franse privacytoezichthouder CNIL een boete van 3 miljoen euro gekregen voor het tonen van gerichte advertenties terwijl gebruikers hiervoor geen toestemming hadden gegeven. Wanneer een ontwikkelaar een iOS-app aan de App Store aanbiedt, voorziet Apple het van een "IDentifier For Vendors" (IDFV).

Dit is een alfanumerieke string dat een apparaat uniek identificeert bij de app-ontwikkelaar. De waarde van deze string is voor alle apps van dezelfde ontwikkelaar op hetzelfde apparaat gelijk. Zo kan de ontwikkelaar het gebruik van de eigen apps door dezelfde gebruiker op een bepaald apparaat volgen. "Door andere informatie van de smartphone te combineren, maakt de IDFV het mogelijk om het browsegedrag van mensen te volgen, waaronder de games die ze spelen, om zo gerichte advertenties te tonen", aldus CNIL.

Wanneer iOS-gebruikers een app openen verschijnt er eerst een venster waarin de app toestemming vraagt of het de activiteiten van de gebruiker binnen de app mag volgen. Wanneer een gebruiker dit App Tracking Transparency verzoek weigert, liet Voodo een scherm zien waarin het stelde dat advertentietracking stond uitgeschakeld en er alleen niet-gepersonaliseerde advertenties werden getoond.

De Franse privacytoezichthouder ontdekte dat wanneer een gebruiker advertentietracking weigerde, Voodoo de IDFV van de gebruiker uitlas en koppelde aan het app-gebruik en die informatie vervolgens gebruikte voor gepersonaliseerde advertenties. Dit gebeurde zonder toestemming van gebruikers en in strijd met wat het informatiescherm van Voodoo weergaf. Daarmee heeft de spelontwikkelaar de Franse privacywetgeving overtreden, zo stelt CNIL.

Het boetebedrag van 3 miljoen euro is gebaseerd op het aantal getroffen spelers en het geld dat Voodoo in 2020 en 2021 met de privacyinbreuk verdiende. Het aantal iOS-gebruikers dat games van Voodoo speelt is onbekend, maar alleen Helix Jump heeft in de Google Play Store meer dan 100 miljoen downloads.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.