image

Politie houdt duo aan voor het stelen van 150.000 euro via AnyDesk

woensdag 25 januari 2023, 14:11 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft gisteren een 22-jarige man en een 20-jarige vrouw uit de gemeente Westerkwartier aangehouden op verdenking van het stelen van 150.000 euro door middel van het programma AnyDesk. De twee zouden zich tegenover slachtoffers hebben voorgedaan als bankmedewerker.

"Het lukte de verdachten om slachtoffers over te halen om het softwareprogramma ‘Anydesk’ te installeren. Met dat programma konden de verdachten van een afstandje de computer van hun slachtoffers besturen", aldus de politie. Vervolgens lukte het de verdachten om toegang tot internetbankieren te krijgen waarna er geld van de rekeningen van slachtoffers werd weggesluisd. Zeven slachtoffers die aangifte deden zijn in totaal voor 150.000 euro bestolen.

"Deze manier van fraude met het programma AnyDesk is een vorm van bankhelpdeskfraude", gaat de politie verder. Die stelt dat op verschillende plekken in Noord-Nederland een stijging in het aantal aangiftes van bankhelpdeskfraude zichtbaar is. Ter voorkoming van de fraude adviseert politie onder andere om nooit iemand software op de computer te laten installeren.

Reacties (2)
25-01-2023, 15:49 door Erik van Straten
Door Redactie: Ter voorkoming van de fraude adviseert politie onder andere om nooit iemand software op de computer te laten installeren.

Uit https://www.politie.nl/nieuws/2023/januari/25/150.000-euro-weggesluisd-van-bankrekeningen-slachtoffers-twee-aanhoudingen-bankhelpdeskfraude.html:
Door de Politie: Laat nooit iemand uw pinpas ophalen of een programma op uw computer installeren.
Hoe onduidelijk kun je communiceren...

Niet de bankhelpdeskfraudeur installeert software op de computer van een slachtoffer, dat doet het slachtoffer zelf - op advies van die fraudeur.

Mogelijk zal de fraudeur liegen dat het om een antvirus-programma gaat, maar wat het slachtoffer in werkelijkheid installeert is "remote access software" - waardoor de fraudeur, via internet, toegang krijgt tot de computer van het slachtoffer, alsof die fraudeur er zelf vóór zit. Bovendien kan de fraudeur iets anders op het fysieke scherm van het slachtoffer laten zien dan de fraudeur ziet, en zo een deel van diens handelingen verhullen. Hiermee heeft de fraudeur een achterdeur tot de computer van het slachtoffer - geïnstalleerd door het voorgelogen slachtoffer.

Ook vragen slachtoffers niet of iemand hun doorgeknipte pas komen ophalen, de fraudeurs vertellen hen dat dit staat te gebeuren.

Kunnen we hier alsjeblieft op z'n minst duidelijk over zijn?
25-01-2023, 17:10 door Anoniem
Voor de duidelijkheid want hier bestaan veel misverstanden over:
Niet de banken zijn schuldig aan deze oplichting maar criminelen zoals dit duo.
Zij maken misbruik van mensen die niet weten hoe de banken wel- en niet handelen.
Dit ondanks het feit dat de banken ons regelmatig informeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.