image

AP: nog altijd extra waarborgen nodig voor doorgifte persoonsdata aan VS

vrijdag 3 maart 2023, 16:22 door Redactie, 7 reacties

Zolang er geen nieuw besluit ligt voor de doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten moeten organisaties extra waarborgen treffen, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. De Nederlandse privacytoezichthouder laat dat weten naar aanleiding van een advies van het European Data Protection Board (EDPB), waar het zelf ook onderdeel van is, over het nieuwe EU-US Data Privacy Framework (DPF).

Zoals Security.nl eerder deze week meldde moet het DPF het eerder afgeschoten Privacy Shield-verdrag gaan vervangen. Er zijn echter nog de nodige zorgen over het Data Privacy Framework, waarover de Europese Commissie en de VS vorig jaar maart een akkoord bereikten. Het DPF regelt de bescherming van persoonsgegevens bij datastromen tussen de Europese Unie (EU) en de VS. Het moet de tekortkomingen wegnemen die het Europese Hof constateerde in het Privacy Shield.

Volgens het EDPB is het echter niet duidelijk genoeg wat er gebeurt met persoonsgegevens die zijn gedeeld met bedrijven in de VS en die vervolgens worden doorgegeven aan bedrijven in landen buiten de EU. Ook is onduidelijk hoe Europeanen hun rechten kunnen gaan uitoefenen en zijn er vragen over welke waarborgen er zijn bij de bulkverzameling van gegevens van EU-inwoners.

De Europese Commissie heeft inmiddels een concept-adequaatheidsbesluit opgesteld over het DPF. Met zo’n besluit stelt de EC vast dat een land buiten de EU een passend beschermingsniveau biedt voor de doorgifte van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie. Het adequaatheidsbesluit staat nog niet vast. Alle EU-lidstaten moeten nog akkoord gaan en er is nog inbreng van het Europese Parlement mogelijk.

"Totdat de EC het adequaatheidsbesluit daadwerkelijk heeft genomen, moeten organisaties die persoonsgegeven willen doorgeven naar de VS nog extra waarborgen treffen", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. Het kan dan gaan om het toepassen van goede encryptie en pseudonimisering.

Reacties (7)
03-03-2023, 17:03 door Anoniem
Al pist Biden in onze soep dan nog gaan we op de knieën voor de VS.
03-03-2023, 17:50 door Anoniem
Laten we eventjes niet vergeten dat Amerikanen, wiens prive data ergens rond zou kunnen zwemmen binnen de EU, wèl van onze privacytfatsoenswetten meegenieten. Waamee er alles voor te zeggen is om als er al wat aan privedata opgeslagen wordt en verwerkt, dat dat beter binnen de EU gebeurt. We hebben datacenters genoeg. En zowel de wet als plaatselijke toezichthouders kunnen dan veel beter meekijken of het allemaal oirbaar is wat die Amerikanen willen uitspoken.

Als je zulke goeie vrienden bent, dan zou dat geen enkel bewaar mogen hebben.

Het scheelt ook een hoop gekriebel met weer al nieuwe overeenkomsten en verdragen. Bij ons is het een heel stuk beter geregeld dan bij hun. En onze Europese wet ligt er toch al. Gewoon al die harde schijven hier onder moeders paraplu. Dan kunnen al die diplomaten en politici lekker vroeg gaan lunchen ook. Op gebied van legerbases hebben we al hele mooie onder gezamelijk commando staande dingetjes overal. Dat kan toch ook met wat van die datacenterblokkendozen?
04-03-2023, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we eventjes niet vergeten dat Amerikanen, wiens prive data ergens rond zou kunnen zwemmen binnen de EU, wèl van onze privacytfatsoenswetten meegenieten. Waamee er alles voor te zeggen is om als er al wat aan privedata opgeslagen wordt en verwerkt, dat dat beter binnen de EU gebeurt. We hebben datacenters genoeg. En zowel de wet als plaatselijke toezichthouders kunnen dan veel beter meekijken of het allemaal oirbaar is wat die Amerikanen willen uitspoken.

Als je zulke goeie vrienden bent, dan zou dat geen enkel bewaar mogen hebben.

Het scheelt ook een hoop gekriebel met weer al nieuwe overeenkomsten en verdragen. Bij ons is het een heel stuk beter geregeld dan bij hun. En onze Europese wet ligt er toch al. Gewoon al die harde schijven hier onder moeders paraplu. Dan kunnen al die diplomaten en politici lekker vroeg gaan lunchen ook. Op gebied van legerbases hebben we al hele mooie onder gezamelijk commando staande dingetjes overal. Dat kan toch ook met wat van die datacenterblokkendozen?

Dat lost niets op. Het is een mentaliteitskwestie. Waar de data staat maakt niets uit, de Amerikanen denken er recht op te hebben en het enige waartoe ze bereid zijn is het te laten lijken alsof ze iets doen. Laatst een leuk opiniestukje in Trouw over Google die vraagt of ze je locatie mogen gebruiken op een smartphone en het ondertussen gewoon al doen. https://www.trouw.nl/cultuur-media/we-leven-in-een-tijd-van-privacy-schizofrenie~b14c0078/
04-03-2023, 11:32 door Anoniem
Blaffende honden bijten niet.
04-03-2023, 12:57 door spatieman
en hoe zit het andersom ?¿?
04-03-2023, 19:48 door Anoniem
Dat lost niets op. Het is een mentaliteitskwestie. Waar de data staat maakt niets uit, de Amerikanen denken er recht op te hebben en het enige waartoe ze bereid zijn is het te laten lijken alsof ze iets doen. Laatst een leuk opiniestukje in Trouw over Google die vraagt of ze je locatie mogen gebruiken op een smartphone en het ondertussen gewoon al doen.

Dat is dan een probleem voor de Amerikanen. Beter het probleem bij het probleem laten. Ik denk eenvoudig dat Europese politici niet het recht (horen te) hebben om heel mijn, of jouw prive gegevens aan de hoogste bieder kado te doen met alles waar ze met hun tengels aan kunnen. Dat heb ik trouwens in het algemeen met mijn prive. Als iemand wat wil weten dan moet ie dat maar netjes vragen. Eerlijke vraag=eerlijk antwoord. Achter mijn rug om is per definitie niet eerlijk. De beste verdediging daartegen is met zand strooien. And then just let them guess. Terwijl je daarnaast weet dat je dan geen echte vrienden bent.
05-03-2023, 13:44 door Anoniem
Hoe kun je dit zo goed en kwaad als het kan ontgaan?
Zelfs een extensie als Tracker SSL moet het veld ruimen in de Google webshop.

Het gaf aan welke website wel en welke geen bescherming bood tegen NSA tracking.

Het bespioneren van grote groepen burgers met de zogenaamde 'verkeerde' opvattingen en hen bestempelen als mogelijke delinquenten en potentiële onruststokers neemt gigantische vormen aan. De lock-step procedure vanwege de pandemie was een grootschalige oefening om te zien hoever men met het manipuleren van het 'gewone' publiek kon gaan qua gedragsbeïnvloeding.

#webproxy
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.