image

Australiër veroordeeld tot jaar cel voor niet afstaan wachtwoord aan politie

dinsdag 7 maart 2023, 14:06 door Redactie, 12 reacties

Een 39-jarige Australische man is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het niet afstaan van zijn inloggegevens aan de Australische politie. De Australiër werd eind 2021 aangeklaagd voor het bezit van kindermisbruikmateriaal. De Australische autoriteiten waren de man na een tip van de FBI op het spoor gekomen. Terwijl hij voor deze misdrijven in hechtenis zat werd hij ook aangeklaagd voor negeren van een decryptiebevel.

De autoriteiten hadden de man om de inloggegevens gevraagd van een apparaat waarvan werd vermoed dat het kindermisbruikmateriaal bevatte. In Australië kunnen verdachten worden opgedragen om hun encryptiesleutels of wachtwoord af te staan. Op het niet verstrekken van inloggegevens staat een maximale gevangenisstraf van tien jaar.

De man werd eind vorig jaar al veroordeeld voor het bezit en bekijken van kindermisbruikmateriaal. Vorige week werd kreeg hij een jaar gevangenisstraf opgelegd voor het negeren van het decryptiebevel, zo heeft de Australische politie vandaag bekendgemaakt.

Reacties (12)
07-03-2023, 14:24 door Anoniem
Hij is veroordeeld voor 5 jaar voor viespeukerij, maar het niet afgeven van zijn wachtwoord had 10 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren...
Klinkt heel erg krom, dat je voor het niet meewerken aan je eigen veroordeling een grotere straf kunt krijgen dan het vergrijp waarvan je beschuldigd werd...
07-03-2023, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt heel erg krom, dat je voor het niet meewerken aan je eigen veroordeling een grotere straf kunt krijgen dan het vergrijp waarvan je beschuldigd werd...

Eigenlijk niet... Daarmee "motiveer" je verdachten om mee te werken en de data ter beschikking te stellen. Op het moment dat ik met een weekje cel en versleutelde drives weer op straat sta, dan is de rekensom gauw gemaakt. Als ontsleutelen me strafvermindering oplevert (want misbruik is 5 jaar cel versus 10 jaar voor niet ontsleutelen), dan zou het slim zijn om mee te werken...
07-03-2023, 15:17 door Anoniem
Ik ga graag de cel in voor mijn data.


Het zal heel wat hartproblemen zijn voor corrupte mensen en ICTers mocht dat 'plots' online komen....

Iedereen heeft bescherming nodig maar je bescherming moet je ook beschermen tegen bijv de politie
07-03-2023, 16:16 door _R0N_
Door Anoniem: Ik ga graag de cel in voor mijn data.

10 jaar cel omdat je oom agent geen toegang verleend of 5 jaar voor wat ze vinden op je HDD. Ik gok zomaar dat je in die situatie toch anders gaat denken, tenzij je data je meer celstraf gaat kosten dan die 10 jaar.
07-03-2023, 16:29 door Anoniem
https://www.juridict.nl/juridict-nieuwsartikel/niet-gehandeld-in-strijd-met-het-nemo-tenetur-beginsel
07-03-2023, 16:51 door Anoniem
We hebben het wel over het buitenland waar het Nemo Tenetur Se Ipsum Accusare principe niet geldt, maar houd er wel rekening mee mensen dat dit principe in Nederland alleen in het Strafrecht geldt én als het bewijsmateriaal afhankelijk van de wil van een verdachte bestaat. Als dit bewijsmateriaal onafhankelijk van de wil van de verdachte bestaat, geldt dit principe niet.

Zo valt het invullen van je belastingaangifte en een alcoholcontrole niet onder dit beginsel. Dit geldt dus in het Nederlands Strafrecht, maar NIET in het Nederlandse civiele recht waar je wél verplicht bent om een rechtbank goed in te lichten.

Een voorbeeld van het civiele recht staat hier: https://ak-advocaten.eu/meewerken-aan-eigen-veroordeling/
07-03-2023, 21:18 door johanw
Door Anoniem: https://www.juridict.nl/juridict-nieuwsartikel/niet-gehandeld-in-strijd-met-het-nemo-tenetur-beginsel
Dat is een heel ander verhaal: die telefoon kon je blijkbaar ook binnenkomen met een vingerafdruk. Bij mijn telefoon zou dat niet werken, ik gebruik met name om deze reden geen biometrie.
08-03-2023, 09:24 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem: https://www.juridict.nl/juridict-nieuwsartikel/niet-gehandeld-in-strijd-met-het-nemo-tenetur-beginsel
Dat is een heel ander verhaal: die telefoon kon je blijkbaar ook binnenkomen met een vingerafdruk. Bij mijn telefoon zou dat niet werken, ik gebruik met name om deze reden geen biometrie.
Biometrie kan altijd middels fysieke dwang of de dreiging hiervan worden ontgrendelt en zie maar te bewijzen dat dit gebeurd is.
08-03-2023, 13:22 door Anoniem
Toch altijd vreemd., dat een onderbuikgevoel verheven wordt tot wereldwijde wetgeving door sommige lieden.
08-03-2023, 14:25 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem: Ik ga graag de cel in voor mijn data.

10 jaar cel omdat je oom agent geen toegang verleend of 5 jaar voor wat ze vinden op je HDD. Ik gok zomaar dat je in die situatie toch anders gaat denken, tenzij je data je meer celstraf gaat kosten dan die 10 jaar.
Het juridisch equivalent van rubberhose interogation?
08-03-2023, 17:48 door majortom - Bijgewerkt: 08-03-2023, 17:48
Verplicht meewerken aan je eigen veroordeling. Ongeacht het vergrijp, dit principe zou geheiligd moeten worden. Evenals onschuldig tot je schuld is bewezen (itt Frankrijk). En wat als je je wachtwoord/key niet kunt geven, bijvoorbeeld omdat deze naar een random key is veranderd doordat de politie eerst een aantal keer heeft getracht in je device te komen?
29-08-2023, 13:36 door Hyper
De privacy wordt duur betaald.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.