image

Minister: ggz-patiënten weten niet altijd met wie hun data wordt gedeeld

donderdag 9 maart 2023, 14:00 door Redactie, 8 reacties

Ggz-patienten weten niet altijd met wie hun gegevens worden gedeeld. Er komt daarom een folder om deze groep beter te informeren, onder andere over de keuze of ze hun gegevens wel willen delen. Dat laat minister Helder voor Langdurige Zorg weten. Sinds 1 juli vorig jaar ontvangt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) informatie over gedeclareerde zorgprestaties inclusief de informatie die bij de declaratie op de factuur moet worden vermeld zoals het gekozen zorgvraagtype en de DSM-diagnosehoofdgroep.

Psychiaters, psychologen en andere zorgverleners zijn verplicht om deze informatie aan te leveren. Vanaf 1 juli dit jaar zijn behandelaars verplicht om ook de antwoorden op de HONOS+-vragen door te geven. HONOS staat voor Health Of the Nation Outcome Scales en is een vragenlijst die een behandelaar over zijn patiënt invult. Het gaat dan om zaken als problematisch alcohol- of drugsgebruik, hyperactief, agressief, destructief of geagiteerd gedrag, problemen als gevolg van hallucinaties en waanvoorstellingen, suïcidepogingen en gedachten over suïcide, problemen met relaties en overige psychische en gedragsproblemen.

Volgens de NZa geeft de zorgvraagtypering een belangrijk inzicht in welke zorg en hoeveel zorg er nodig is voor patiënten. De Autoriteit Persoonsgegevens deed onderzoek naar het plan en stelde afgelopen december dat het, mits enkele beperkingen, mag plaatsvinden. Naar aanleiding van de verplichting om de HONOS-gegevens te delen stelde de VVD-Kamervragen.

Zo wilden VVD-Kamerleden Rajkowski en Van den Hil onder andere weten of ggz-cliënten en -patiënten weten wie de verstrekte gegevens in kan zien. "Het is niet altijd bekend bij cliënten en patiënten welke gegevens met wie worden gedeeld", laat de minister daarop weten. De NZa werkt inmiddels aan een informatiefolder om cliënten en patiënten te informeren. "Zo kunnen cliënten en patiënten beter kiezen of zij de informatie willen delen", voegt Helder toe. De minister stelt verder dat dat een beperkt aantal medewerkers van de NZa toegang tot de gegevens krijgt en er gebruik wordt gemaakt van logging om bij te houden wie de gegevens opvraagt en wanneer.

Reacties (8)
09-03-2023, 15:15 door Anoniem
Om te stellen dat de AP na onderzoek heeft vastgesteld dat deze gegevens 'mits enkele beperkingen' door de artsen verstrekt moeten mogen worgen, dat is wel heel kort door de bocht. Het gaat hier immers om het opheffen van het medisch beroepsgeheim. Aangezien er ook nog geen enkel bewijs is waaruit blijkt dat die HONOS-gegevens kunnen leiden tot het verwezenlijken van de claims van NZa (terwijl er wel genoeg bewijs ligt waaruit blijkt dat het het leveren van goede, persoonsgerichte zorg juist bemoeilijkt) zijn er nog genoeg vraagtekens te plaatsen. Het is een scenario waarbij iedereen verliest, dus wie heeft hier, afgezien van diegenen die al flink betaald hebben gekregen om dit monster te creeeren, baat bij om de kans op goede zorg in de toekomst definitief de das om te doen?
09-03-2023, 15:16 door Anoniem
Het zou zo moeten zijn dat alleen de behandelend geneesheer [m/v] er bij zou mogen.
Maar zo zal het in dit land wel niet werken. Want het zijn tenslotte maar burgers, dus het boeit niet dat hun data op straat ligt.

Goed, de GGZ dus net zo hard mijden als... elke willekeurige overheidsinstantie. De overheid is en blijf de vijand.
09-03-2023, 15:39 door Anoniem
"Zo kunnen cliënten en patiënten beter kiezen of zij de informatie willen delen", voegt Helder toe"

De behandeling van GGZ-patiënten is alleen mogelijk als ze hun problemen delen. De keuze is dus alleen "geen behandeling" of "alles delen". Dat is geen keuze voor mensen in nood !!!
09-03-2023, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Goed, de GGZ dus net zo hard mijden als... elke willekeurige overheidsinstantie. De overheid is en blijf de vijand.

Goed zo knul, misschien kom je zo'n "verwarde man" tegen op straat , in de tram, in het vliegtuig die jouw advies volgt, en ben je een bijzinnetje in het krantenbericht.
09-03-2023, 22:29 door Anoniem
Hoorde een paar jaar geleden van een kennis dat het ggz-personeel allemaal Chromebooks zijn gaan gebruiken, want goedkoper en makkelijker. Wat blijft er bij Google hangen aan informatie?
10-03-2023, 08:51 door Anoniem
Het wordt steeds vaker gebruikt om medisch falen mee te verbergen
10-03-2023, 10:27 door majortom
Door Anoniem: Hoorde een paar jaar geleden van een kennis dat het ggz-personeel allemaal Chromebooks zijn gaan gebruiken, want goedkoper en makkelijker. Wat blijft er bij Google hangen aan informatie?
Je zou mogen verwachten dat men in de zorg het medisch beroepsgeheim serieus zou nemen. Als je een arts direct vraagt zal dat inderdaad zo zijn, maar ondertussen slaan ze overal en nergens alle informatie al dan niet beveiligd op en staat dit beroepsgeheim vanwege "gemak" en "goedkoop" zwaar onder druk.
10-03-2023, 15:48 door Anoniem
Als de patiënt er om vraagt ,moet hij minstens een jaar wachten en in tussentijd gedrogeerd en geschoffeerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.