image

Minister kijkt naar extra bevoegdheid burgemeesters voor aanpak online opruiing

woensdag 22 maart 2023, 11:52 door Redactie, 8 reacties

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid kijkt samen met minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters of burgemeesters extra bevoegdheden moeten krijgen voor de aanpak van "online aangejaagde ordeverstoringen". Dat heeft Yesilgöz laten weten op Kamervragen over het online gebiedsverbod dat de Utrechtse burgemeester Dijksma aan een jongen oplegde en later door de rechter hierover werd teruggefloten.

De minister wil niet over de zaak oordelen, omdat het hoger beroep hierover nog loopt. Wel stelt Yesilgöz dat via het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een webdossier jurisprudentie, handreikingen en praktische instrumenten op basis van ervaringen van gemeenten worden aangeboden. Daarnaast werkt het ministerie van Justitie en Veiligheid samen met het CCV aan een "barrièremodel" voor online aangejaagde openbare ordeverstoringen. Hiermee kunnen betrokken instanties bepalen welke barrières opgeworpen kunnen worden tegen bijvoorbeeld online opruiing, aldus de minister.

Tevens wordt er gewerkt aan een afwegingskader voor nieuwe burgemeestersbevoegdheden, om zo te kunnen beoordelen of een eventuele aanvullende bevoegdheid bij de burgemeester thuishoort of niet. "Daarbij zijn de balans tussen de verschillende rollen van de burgemeester en de afbakening tussen het bestuursrecht en het strafrecht essentieel. Dat betekent dat we onder meer ook kijken naar de rol van het OM waar het bijvoorbeeld gaat om gevallen van online opruiing", legt Yesilgöz uit.

Reacties (8)
22-03-2023, 12:06 door Anoniem
Online opruiing is nog steeds opruiing...

Dat dit online is maakt dan niks uit voor de wet.
Dus als iemand online oproept tot geweld op een manier die strafbaar is, kan je gewoon een online waarschuwing sturen.

(Kan wat lastiger worden als iemand anoniem is, maar de meeste platforms geven de politie wel toegang...)
22-03-2023, 12:39 door Anoniem
wat is opruiing zo iets als dat rutte een grootste oplichter is daar staat ik 100 % achter en het volk ook....bbb goed bezig
22-03-2023, 13:05 door Anoniem
Tevens wordt er gewerkt aan een afwegingskader voor nieuwe burgemeestersbevoegdheden, om zo te kunnen beoordelen of een eventuele aanvullende bevoegdheid bij de burgemeester thuishoort of niet. "Daarbij zijn de balans tussen de verschillende rollen van de burgemeester en de afbakening tussen het bestuursrecht en het strafrecht essentieel. Dat betekent dat we onder meer ook kijken naar de rol van het OM waar het bijvoorbeeld gaat om gevallen van online opruiing", legt Yesilgöz uit.

Beter laat dan nooit zullen we maar weer zeggen.

Het roept ook de vraag op, waarom ze jaren zonder dit kader hebben kunnen werken.
Wat is er verandert dat dit kader nu opeens nodig is.

Zijn burgemeesters vaker bevoegdheden naar zich toe aan het trekken, en waarom?
Of geeft het OM "te vaak" niet thuis in hun ogen?
22-03-2023, 13:18 door Anoniem
Omgekeerde wereld.
Bepaalde leugens mogen wel, andere weer niet.

Massa media manipulatie, geprefereerd nieuws,
Total dumbing down, censuur, totalitaire machtsuitoefening.
Terug naar de dagen van Kulturkammer etc., nobilita nera invloeden.

80 jaren staatsgeheim instellen, nepotisme, demonisering.

De wappie mag geen gelijk krijgen en al heeft ie het, krijgt ie het nog niet.
22-03-2023, 13:19 door Anoniem
Wat een onzin dit weer, zijn er echt geen belangrijkere dingen? Blijkbaar alleen nog maar schijters aan de macht.
Ga eens besturen inplaats van je keutel intrekken.

En wat is nu weer die CCV? Een van de zoveelste geld verslindende stichtingen (er werken 100 mensen) die eigenlijk stiekem gewoon overheid zijn. Commerciele ambtenaren, erger kan je niet krijgen. Kijk voor de grap maar eens naar hun werkweek
https://hetccv.nl/over-het-ccv/de-werkdag-van/

"Onafhankelijke stichting" gelooft toch helemaal niemand.

Maar ja je moet ergens al je corrupte baantjes vandaan halen en zo'n stichting is meteen weer niet WOO baar dus dat is helemaal handing.
22-03-2023, 13:30 door Anoniem
Laten ze eerst maar eens gaan zorgen dat het volk de burgemeester mag gaan kiezen i.p.v. dat deze via corruptie kliekjes op zo een post gezet worden. De werking van de veiligheidsregio heeft tijdens Corona laten zien hoe belangrijk ook daar het democratische proces behoord te zijn omdat de huidig ongekozenen zich nogal dictatoriaal gingen gedragen als 3e macht zonder dat het volk daar überhaupt enig mandaat voor gegeven had. Na de zomer van 2020 was er geen nood situatie meer vanwege een onbekend virus omdat elke deskundige immers alle info over het verkoudheidsvirus in het bezit had. Alleen de ongekozen vonden het nodig om hun macht te misbruiken. En ze blijven dat nog steeds doen door ook online voor Politie agentje te gaan spelen. En ze blijven ook zitten door allerlei vriendjespolitiek constructies. Hoe corrupt wil je het hebben. Dit land is niet veel beter dan een gemiddelde Afrikaanse bananen republiek.
22-03-2023, 15:28 door Anoniem
Door Anoniem: Laten ze eerst maar eens gaan zorgen dat het volk de burgemeester mag gaan kiezen i.p.v. dat deze via corruptie kliekjes op zo een post gezet worden. De werking van de veiligheidsregio heeft tijdens Corona laten zien hoe belangrijk ook daar het democratische proces behoord te zijn omdat de huidig ongekozenen zich nogal dictatoriaal gingen gedragen als 3e macht zonder dat het volk daar überhaupt enig mandaat voor gegeven had. Na de zomer van 2020 was er geen nood situatie meer vanwege een onbekend virus omdat elke deskundige immers alle info over het verkoudheidsvirus in het bezit had. Alleen de ongekozen vonden het nodig om hun macht te misbruiken. En ze blijven dat nog steeds doen door ook online voor Politie agentje te gaan spelen. En ze blijven ook zitten door allerlei vriendjespolitiek constructies. Hoe corrupt wil je het hebben. Dit land is niet veel beter dan een gemiddelde Afrikaanse bananen republiek.

Dus ... tijd om te gaan emigreren?
Als het hier zo bar slecht is ....

Wat gaat het reisdoel worden: Mars, Venus, Fantasia, Utopia?
22-03-2023, 16:29 door Anoniem
Fantasia en Utopia zijn hier al op aarde, maar slechts voor de elitaire groep.

Die daartie behoren kunnen gemakkelijk zeggen -
Als het hier zo bar slecht is, dan ..... want ze hebben al twaalf jaar niets gedaan
en zijn daar te alweer te rijkelijk voor beloond geworden.

Straks zal de gehele planeet verlangen naar Utopia, maar niet het WEF-Utopia dat sommigen voor ogen hebben.
Het cbdc-Uttopia, het green deal utopia, het land zonder boeren-met palmolie en krekelmeel-Utopia.
Het cyborg-AI doet uw werk Utopia, u zal niets bezitten en gelukkig zijn realiteit.

Banken vallen om, (cyber-)criminaliteit maakt van Nederland de risee van de EU,
maar kritiek hebben mag ineens niet meer.

We moeten onze plannetjes voor 2030 doorzetten, toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.