image

Pensioenfondsen PME en PFZW ook getroffen door datalek bij marktonderzoeker

vrijdag 31 maart 2023, 14:58 door Redactie, 4 reacties

Pensioenfondsen PME en PFZW zijn ook getroffen door het datalek waar meerdere organisaties op dit moment mee te maken hebben. Net als deze organisaties lieten ook PME en PFZW onderzoek uitvoeren door een marktonderzoeker die gebruikmaakt van de software van Nebu. Het softwarebedrijf kreeg te maken met een datalek, waarbij gegevens van marktonderzoeksbureaus is gestolen en mogelijk ook van hun klanten.

De meeste getroffen organisaties stellen dat het mogelijk alleen om telefoonnummer, naam en e-mailadres gaat, maar in het geval van PME gaat het mogelijk ook om inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Het pensioenfonds liet deze maand telefonisch onderzoek doen onder pensioendeelnemers. Doel hiervan was om de uitkomsten van een eerder onderzoek aan te vullen.

"Voor deze onderzoeken werken we samen met een onderzoeksbureau. Een softwareleverancier dat via dit bureau is ingeschakeld, heeft te maken gekregen met een digitale aanval. Die softwareleverancier had toegang nodig tot het databestand van PME om het onderzoek te faciliteren", aldus de uitleg van PME. Dat heeft, net als PFZW, melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan en mogelijk gedupeerden ingelicht. Om hoeveel mensen het gaat is niet in de aankondigingen bekendgemaakt.

Reacties (4)
03-04-2023, 09:25 door Anoniem
De meeste getroffen organisaties stellen dat het mogelijk alleen om telefoonnummer, naam en e-mailadres gaat, maar in het geval van PME gaat het mogelijk ook om inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen.

Naam
Inkomensgegevens
Geboortedatum
Enzovoort... een klein goudmijntje.

Kortom bedankt PME.
03-04-2023, 14:11 door Anoniem
Ter info: Ik heb vandaag al een paar vreemde whatsapp berichten gekregen met de vraag te investeren in crypto.
03-04-2023, 20:08 door Anoniem
Volgens een brief die ik van PME gekregen heb gaat het mogelijk om: achternaam, leeftijd, geslacht en telefoonnummer.

Zie ook https://www.pmepensioen.nl/datalek

Echter, volgens https://www.pmepensioen.nl/sites/default/files/documenten/qa-datalek-leverancier.pdf kunnen er ook inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen zijn gelekt.

PME stelt dat in het kader van de Wet toekomst pensioenen en voor een zorgvuldige uitvoering van de pensioenregeling zij verplicht zijn het onderzoek (de risicovoorkeuren van haar deelnemers in kaart te brengen) uit te voeren waaruit het datalek is ontstaan.
04-04-2023, 18:06 door Anoniem
Gewoon stoppen met het delen van gegevens zonder dat mensen hiervoor toestemming hebben gegeven. Marktonderzoek hou er mee op.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.