image

'Linksys Velop-routers versturen wifi-wachtwoord in plaintext naar server in VS'

dinsdag 9 juli 2024, 15:58 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-07-2024, 16:52

Twee type Linksys-routers versturen inloggegevens voor het wifi-netwerk in plaintext naar Amerikaanse Amazon-servers, zo stelt Testaankoop, de Belgische tegenhanger van de Consumentenbond. Het gaat om de Linksys Velop Pro 6E en Velop Pro 7, twee mesh-routers.

"Tijdens de installatie verzond de router verschillende gegevenspakketten naar een server van Amazon in de VS. Deze pakketten bevatten de geconfigureerde SSID-naam en -wachtwoord in gewone tekst, en ook enkele identificatietokens voor dit netwerk binnen een bredere database én een toegangstoken voor een gebruikerssessie die mogelijk een MITM-aanval (man-in-the-middle-aanval) mogelijk zou kunnen maken", aldus Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie meldt dat de routers op het moment van de test over de meest recente firmware beschikten. Testaankoop waarschuwde Linksys vorig jaar november, maar naar eigen zeggen zonder succes. Er verscheen in de maanden na de waarschuwing wel een firmware-update, alleen die blijkt het probleem niet op te lossen.

Testaankoop vermoedt dat het beveiligingsprobleem wordt veroorzaakt door third-party software waar de Linksys-firmware gebruik van maakt. "Maar dat rechtvaardigt het niet", zo laat de consumentenorganisatie verder weten. Die raadt het 'ten zeerste af' om de Linksys-routers te kopen. "Omdat er een ernstig risico is op netwerkinbraak en gegevensverlies. We betreuren het gebrek aan reactie van Linkys en hadden meer verwacht van zo'n gerenommeerd merk."

Mensen die de betreffende routers al in bezit hebben wordt aangeraden om de naam van het wifi-netwerk en het bijbehorende wachtwoord via de webinterface aan te passen in plaats van met de app. "Hiermee voorkom je dat je wifi-netwerknaam en wachtwoord in leesbare tekst worden gedeeld", aldus Testaankoop.

Reacties (5)
09-07-2024, 16:32 door Anoniem
En wij maar afgeven op Chinezen, De USenA zijn geen haar beter
09-07-2024, 18:15 door Anoniem
Heel veel clients sturen ook het WiFi wachtwoord naar hun fabrikant.
Wellicht niet in plaintext, maar uiteindelijk komt het natuurlijk wel ergens te staan waar het ofwel plaintext is ofwel met een te achterhalen key versleuteld.
Dit is bedoeld om "makkelijk je WiFi te delen met een vriend", maar als je dat niet wilt moet je vaak nog opletten dat je die optie uit zet.
09-07-2024, 19:33 door Anoniem
Door Anoniem: En wij maar afgeven op Chinezen, De USenA zijn geen haar beter

Ben het niet geheel met je statement oneens, in het licht dat men objectief moet kijken naar diensten en producten.
Echter is LinkSys al een aantal jaar niet echt meer Amerikaans en is Linkysys onderdeel van het Chineese/Taiwanese Hon Hai / Foxconn ;)
09-07-2024, 19:58 door Anoniem
Testaankoop vermoedt dat het beveiligingsprobleem wordt veroorzaakt door third-party software waar de Linksys-firmware gebruik van maakt.

Dan moet er al een zware supply chain aanval geweest zijn voordat dat te claimen valt.
12-07-2024, 19:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Testaankoop vermoedt dat het beveiligingsprobleem wordt veroorzaakt door third-party software waar de Linksys-firmware gebruik van maakt.

Dan moet er al een zware supply chain aanval geweest zijn voordat dat te claimen valt.
Hoezo linksys is al jaren geleden door Cisco verkicht aan een chinees bedrijf.
Het enige amerikaans in het verhaal is dat het naar een amazon datacenter gaat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.