De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) haalt webshops met een .nl-domeinnaam die door het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) als malafide zijn aangemerkt voortaan direct offline. Er wordt geen verder onderzoek uitgevoerd als het meldpunt aangeeft dat het om een nepwebshop gaat. "Als de politie vanuit hun expertise zegt: ‘deze webwinkel is nep en maakt veel slachtoffers’, dan willen we hen liefst onmiddellijk in dat oordeel volgen”, zegt Chiel van Spaandonk van SIDN. Het gaat om een pilotproject van een jaar.
"Tot nu toe konden wij bij een Notice-and-takedown (NTD)-verzoek – door LMIO of een andere partij - namelijk alleen tot actie overgaan als een domeinnaamhouder onze algemene voorwaarden schond, doordat bijvoorbeeld valse gegevens waren opgegeven bij de domeinnaamregistratie", stelt SIDN. Om de registratiegegevens te controleren stuurt de stichting een verificatieverzoek. Als de domeinnaamhouder niet binnen drie dagen op correcte wijze reageert, kan volgens artikel 18 van de algemene voorwaarden voor domeinnaamhouders de domeinnaam onbereikbaar worden gemaakt.
"Soms lijkt het er van alle kanten op dat het om oplichting gaat, maar is het niet mogelijk om dat met zekerheid vast te stellen, terwijl de registratiegegevens correct zijn. Dan houdt het voor ons toch op", zegt Van Spaandonk. Gijs van der Linden, teamleider LMIO, stelt dat aangiftes zorgvuldig worden onderzocht voordat er een NTD-procedure wordt gestart. Daarnaast wordt het vier-ogenprincipe gehanteerd. "Dat betekent dat er altijd een tweede collega naar een NTD-verzoek kijkt", aldus Van der Linden. Het aantal aangiftes van oplichting door nepwebshops komt dit jaar mogelijk uit op twintigduizend. "En dan moet je er ook nog eens rekening mee houden dat naar schatting maar 1 op de 5 slachtoffers aangifte doet", voegt de teamleider toe.
Van Spaandonk hoopt dat het convenant dat nu met LMIO is gesloten ook tot afspraken met andere partijen leidt. Behalve van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting ontvangt SIDN ook soortgelijke verzoeken van Nederlandse opsporingsautoriteiten en toezichthouders. "Er zijn veel meer organisaties die noodgedwongen waarschuwen tegen bepaalde webshops, ook al gaat het niet om oplichting volgens artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. Maar ook dan is het meestal belangrijk dat deze websites zo snel mogelijk offline kunnen worden gehaald."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.