image

Politie: encryptie op digitale platforms vormt bedreiging voor samenleving

vrijdag 3 mei 2024, 09:31 door Redactie, 58 reacties

Het uitrollen van end-to-end encryptie op digitale platforms vormt een reële bedreiging voor de veiligheid van de samenleving, zo stelt Henk Geveke, lid van de korpsleiding van de politie. Onlangs kwamen Europese politiechefs met een oproep aan overheden en techbedrijven om maatregelen te nemen tegen de uitrol van end-to-end encryptie. De chefs stellen dat encryptie politieonderzoeken hindert en er technische oplossingen bestaan waardoor autoriteiten toch toegang kunnen krijgen. "Ze vereisen gewoon flexibiliteit van de industrie alsmede overheden."

"Het belemmert ook de rechtshandhaving in het verkrijgen en gebruiken van bewijsmateriaal in onderzoeken", laat Geveke via de website van de politie weten. "En dan gaat het om de ernstigste misdrijven zoals seksueel misbruik van kinderen, drugshandel, wapenhandel, terrorisme, maar ook opdrachten voor liquidaties." Volgens de Nederlandse politie zijn versleutelde, digitale platforms vrijplaatsen geworden waar criminelen ongestoord met elkaar kunnen communiceren.

"Het zicht ontbreekt waardoor het een stuk onveiliger wordt. Deze ontwikkeling vormt een reële bedreiging voor de veiligheid van onze samenleving", gaat Geveke verder. Het lid van de korpsleiding zegt dat privacy een groot goed is. "Maar slachtoffers hebben ook rechten. Daar hoor je niemand over." Geveke voegt toe dat de politie als het nodig is altijd nog kan 'hacken'. "Maar dat is geen proportioneel middel. Wij maken liever afspraken met bedrijven." Vorige week maakte Geveke soortgelijke zorgen kenbaar in een interview met De Telegraaf. Toen stelde hij ook dat het debat rond privacy volledig gepolariseerd is.

Experts en burgerrechtenbewegingen waarschuwen al jaren dat encryptie geen probleem voor opsporingsdiensten is, die hiervoor de term 'going dark' bedachten. "Het is eigenlijk propaganda en heeft weinig overeenkomst met de werkelijkheid. Zoals we keer op keer zien is encryptie geen belemmering voor politie", liet beveiligingsexpert Bruce Schneier een aantal jaren geleden al weten. Vorige maand stelde burgerrechtenbeweging EDRi dat opsporingsdiensten in een gouden eeuw van surveillance leven met toegang tot meer data van Europese burgers dan ooit te voren. Het CBS rapporteerde onlangs dat traditionele criminaliteit weer vaker wordt gemeld dan online criminaliteit.

Reacties (58)
03-05-2024, 09:42 door Anoniem
Een beetje zelfde verhaal als met de Second Amendment in the VS. Als je wapens verbiedt heb je uiteindelijk dat brave burgers onbewapend zijn en criminelen zich niks aantrekken van de wet.
03-05-2024, 09:48 door Anoniem
Dus met andere woorden de politie kan gewoon gericht hacken maar willen liever de hele bevolking kunnen checken.. okee duidelijk
03-05-2024, 09:49 door majortom - Bijgewerkt: 03-05-2024, 09:50
Het uitrollen van end-to-end encryptie op digitale platforms vormt een reële bedreiging voor de veiligheid van de samenleving,
Ik zie het juist zo dat het niet encrypten meer een bedreiging is voor de veiligheid. Als opsporingsdiensten cq politie bij de data kunnen dan kunnen criminelen dat ook. En het is niet zo dat er geen rotte appels bij die diensten zitten (voorbeeld https://www.rijnmondnieuws.com/politiemedewerker-rotterdam-steelt-gegevens/) cq klungels (https://nos.nl/regio/brabant/artikel/265425-politie-studente-laat-vertrouwelijke-papieren-in-auto-dief-steelt-gegevens).

De chefs stellen dat encryptie politieonderzoeken hindert en er technische oplossingen bestaan waardoor autoriteiten toch toegang kunnen krijgen.
Die technische mogelijkheden zijn er inderdaad, nl de private keys ergens centraal deponeren (als dat al niet het geval is bij een aantal van deze kanalen), een onveilig encryptiealgoritme gebruiken, client side scanning, e.d. Stuk voor stuk ondermijnen deze de vertrouwelijkheid van de communicatie en vergroten de kans op misbruik (meer mensen/systemen die toegang hebben tot deze sleutels cq data), dus vergroten deze de onveiligheid.

De politie heeft echt wel andere mogelijkheden getuige ook de successen die ze zelf claimen nav EncroChat e.d. en kan deze gericht toepassen op criminelen, zonder iedere burger onder verdenking te stellen. Niet piepen, gewoon je werk doen.
03-05-2024, 09:49 door Anoniem
> Geveke voegt toe dat de politie als het nodig is altijd nog kan 'hacken'. "Maar dat is geen proportioneel middel. Wij maken liever afspraken met bedrijven." <

Zegt hij nu echt dat het gericht hacken van een beperkt aantal mensen minder proportioneel is, dan bij de data van iedereen kunnen komen?
03-05-2024, 09:58 door Anoniem
End to end encryptie is een burgerrecht, net zoals het briefgeheim. De overheid heeft niet het recht om in het huis te kijken van mensen die niet concreet verdacht zijn. En zo is het ook met digitaal verkeer!
03-05-2024, 10:03 door Anoniem
Ik denk dat er een ander probleem is, de wereld kampioen afluisteren is bang dat de positie in de ranglijst bedreigt wordt.
03-05-2024, 10:05 door Anoniem
ze kunnen alles al hacken afluisteren en nu dan dit toetje nog
KNETTERGEK
Ze ondermijnen ONZE RECHTSSTAAT.
En onze democratie, want een meerderheid wil dit sowieso niet.
03-05-2024, 10:26 door Anoniem
Het uitrollen van end-to-end encryptie op digitale platforms vormt een reële bedreiging voor de veiligheid van de samenleving, zo stelt Henk Geveke, lid van de korpsleiding van de politie.

Het eisen van de poltiie dat digitale platforms hun gebruikers niet beschermen met E2E (of door daar een achterdeur in te bouwen en dus E2E te breken), is een nog grotere bedreiging van de samenleving.
Niet alleen de eerlijke medewerkers van politie en veiligheidsdiensten kunnen dan bij die data, criminelen en oneerlijke medewerkers ook.


Het lid van de korpsleiding zegt dat privacy een groot goed is. "Maar slachtoffers hebben ook rechten. Daar hoor je niemand over."

Dus om een groep slachtoffers rechten te geven, ontneemt diezelfde korpsleiding een nog grotere groep mensen hun rechten en maakt daar (potentiele) slachtoffers van. Hoe is dit proportioneel?
Daar hoor je die corpschefs ook nooit over.


Geveke voegt toe dat de politie als het nodig is altijd nog kan 'hacken'. "Maar dat is geen proportioneel middel."

Ze kunnen dus bij data van individuele criminelen of verdachten komen, maar dat vinden ze minder proportioneel dat de E2E beveiliging van de data van alle gebruikers in een keer weg te halen.
03-05-2024, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem: > Geveke voegt toe dat de politie als het nodig is altijd nog kan 'hacken'. "Maar dat is geen proportioneel middel. Wij maken liever afspraken met bedrijven." <

Zegt hij nu echt dat het gericht hacken van een beperkt aantal mensen minder proportioneel is, dan bij de data van iedereen kunnen komen?
Dat zegt hij impliciet! En dat toont duidelijk dat hij het niet begrijpt hoe disproportioneel zijn voorstel is.
Criminelen zullen vrijwel direct weten dat de ze moeten overstappen naar echte end-to-end encryptie en dat ze de onveilige halfbakken achterdeurtjes varianten van de end-to-end encryptie moeten vermijden. Of deze nu legaal of illegaal is. Het maakt ze toch niet uit, want ze waren toch al illegaal / crimineel bezig. Niet voor niets hebben criminelen de afgelopen jaren massaal extra beveiligde encryptiediensten gebruikt. De politie was er wat trots op dat ze de afgelopen jaren met een paar van die diensten konden meekijken.
Kortom, de politie heeft dan nog steeds geen mogelijkheid om het bewijsmateriaal te verzamelen, terwijl de rest van de bevolking als verdachte wordt beschouwd. Het toont weer eens aan dat deze politiechef absoluut niet weet waar hij over praat en wat hij voorstelt.
03-05-2024, 10:35 door Anoniem
Het briefgeheim is ook een bedreiging voor de samenleving, duh
Face to face gesprekken moeten zeker ook afgeluisterd worden...
03-05-2024, 10:45 door MathFox
De wijze waarop de politie het debat voert is polariserend. Het recht op gebruik van (end-to-end) encryptie is een direct uitvloeisel van het (in de grondwet vastgelegde) telecommunicatiegeheim. Versleuteling beschermt de inhoud van mijn berichten ook tegen inzage door derden; daarmee sluit ik "data brokers" en andere criminelen uit. Dat de overheid ook problemen heeft om mee te lezen komt leuk uit, maar is niet mijn directe doel.

Ik zou graag van Geveke weten of hij aan Internet bankieren doet en of hij dan http of https gebruikt. Ik vermoed dat hij dat, net als de meeste andere burgers, niet zonder TLS zou willen doen.
03-05-2024, 10:52 door Anoniem
Een overheid die alle berichten, betalingen en bewegingen van burgers wil kunnen controleren en inzien vormt een bedreiging voor de samenleving.

Een opsporingsabmtenaar hangt het liefst op elke hoek van de straat een camera en wil real-time inzage in chatverkeer en bankrekeningen.
03-05-2024, 10:54 door Anoniem
Spreek gewoon lekker met elkaar ergens af en bespreek belangrijke prive zaken niet via je telefoon. Klaar.
Waar is de tijd van elkaar ontmoeten ,kopje koffie drinken, kletsen en weer elkaars eigen gang gaan. Moet alles dan via de telefoon?
03-05-2024, 10:59 door Anoniem
De top van de politie zou moeten worden ontslagen en worden vervangen door mensen die wel reëel kunnen nadenken.
Dat idee heb ik ook bij sommige andere bestuurders, politici en 'gezagsdragers'.
03-05-2024, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat er een ander probleem is, de wereld kampioen afluisteren is bang dat de positie in de ranglijst bedreigt wordt.

Wereldkampioen afluisteren zijn de telecombedrijven, bestuursinstellingen kunnen tegen betaling 'exclusief' materiaal laten tappen- waarbij het bedrijf automatisch weet in welke bulk het bestuur geïnteresseerd is, dus zal het patroon willen herkennen zodat de de keuze op de volgende bestuursvoorzitter de juiste is. Dat NSA en CIA dit ooit bedacht en opgetuigd hebben, daar wordt het bestuur liever niet aan herinnert.
03-05-2024, 11:19 door Anoniem
Wat een reële bedreiging voor de veiligheid vormt zijn lieden die daarvoor verantwoordelijk zijn en die als oplossing voor hun ondermaatse prestaties en wensdenken het afbreken van de rechten en zekerheden (de nodige daarvan bekrachtigd door die heilige Verdragen) van vele anderen zien.

Het verhaaltje komt op het volgende neer: al tijden krijgen we meer en meer macht en invloed, en minder effectief toezicht, maar nog steeds lukt het ons maar niet, dus de oplossing daarvoor is nog meer macht en invloed, en nog minder effectief toezicht. Einstein heeft daarover wat gezegd.

Wat was er ook al weer mis met SyRI? EPD? De dossiers van BN'rs die gelekt werden? Ambtenaren die van alles en nog wat doorgaven aan hun criminele vriendjes? Lieden die hun ambtelijke contacten misbruikten om hun concurrentie en anderen waar ze een hekel aan hebben het leven zuur te maken? De vele voorbeelden van fraude en corruptie?

Kijk naar China, zo'n beetje alles wordt daar gecontroleerd en onder de knoet gehouden. Toch is daar nog steeds zware misdaad. Waarom? Omdat het China niet zozeer interesseert dat het volk last heeft van zware misdaad, het gaat erom dat de machthebbers van China geen last krijgen van het volk. Verdeel en heers. Hou jij ze arm? Dan hou ik ze dom.
03-05-2024, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem: De top van de politie zou moeten worden ontslagen en worden vervangen door mensen die wel reëel kunnen nadenken.
Dat idee heb ik ook bij sommige andere bestuurders, politici en 'gezagsdragers'.

Bij de politie werken verschillende mensen, maar de cultuur 'we houden niet van matennaaiers' is er wel sterk. Degene die toezicht moeten houden op de politie, de Rijksrecherche, daar zijn ook merkwaardige voorvallen geweest. Ik heb de recente affaire Weski gevolgd, en vernomen wat lezers van haar boek vonden, maar het lijkt behoorlijk te stinken bij politie en justitie. Dat straalt uiteraard af op de minister, haar departement en de algemene bestuursdienst.
03-05-2024, 12:03 door Anoniem
Ik zou een andere polariserende kop boven het artikel hebben geplaatst.

HET STREVEN VAN POLITIE NAAR ONVEILIGHEID VORMT BEDREIGING VOOR SAMENLEVING

lee ook https://www.security.nl/posting/839088/Politie+bezorgd+over+encryptie%3A+debat+rond+privacy+volledig+gepolariseerd

Zie daar mijn bijdrage hoe encryptie volwaardig kan blijven en opsporing toch kan.

-------------------
Overigens
De overheid had al heel lang encryptie kunnen inregelen met behoud van privacy en mogelijkheid tot opsporen
De overheid had al heel lang identiteitsfraude kunnen inperken (hier weggelaten)
Alleen nooit waterdicht (en dat moet ook niet)

Hoe encryptie inregelen met behoud van privacy en mogelijkheid tot opsporen?
Alle plastic documenten van de overheid (paspoort, rijbewijs, verblijfsvergunning, kentekenbewijs, etc) voorzien van een chip en daar PKIo certificaten op zetten. Enne : zonder additionele kosten voor die burger.
De burger kan daar gebruik van maken, maar hoeft dat niet (beter/meer vrijheid dan de EU Wallet)
- Voor digitaal zaken doen : ondertekenen
- voor inloggen bij overheid : geen DiGID meer nodig (maar mag wel))
- Voor (s/mime) encryptie. (ja, escrow door overheid; omkleed met wettelijke waarborgen zoals PolitieNL dit zelf aangeeft.
- - prima bescherming tegen vele bewust slechte bedrijven en niet-opsporings organisaties (dus goed voor privacy)
- - natuurlijk geen bescherming tegen opsporing (dat boeit de meeste burgers toch niet; anders gebruikt die burger simpelweg dit middel niet)
- - Natuurlijk ook geen opsporing mogelijk van bewust bekwame misdadigers (die gebruiken echt andere middelen). Maar die vang je toch niet op al die andere manieren die oa PolitieNL voor staat.
Op deze manier blijft in ieder geval de sterkte van de cryptologie in stand
--------------------

En ja. De bewust bekwame slechterik zal omwegen bedenken. Die nog werken ook.
Net zoals de bewust bekwame slechteriken omwegen bedenken tav platformen.
03-05-2024, 12:28 door Anoniem
"Het is een bereiging voor de veiligheid"
Dubbelspraak;
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Doublespeak
03-05-2024, 12:36 door Anoniem
Eerst iets goeds (beveiliging) er slecht uit laten zien om vervolgens een gehele bevolking te kunnen bespioneren. (Een slechte daad)
Een kwade macht is uit op onze priveberichtjes, (CSS) blijkbaar hebben ze veel invloed op de politie, het zaakje stinkt en mag best onderzocht worden, immers, dit is regelrecht een vorm van propaganda.
Ze zijn erg doelgericht.
03-05-2024, 12:54 door Anoniem
Schneier vs. Geveke. Schneier is op zijn gebied een onbetwist expert die zijn reputatie voortdurend waar maakt met duidelijke uitleg hoe beveiliging werkt. Geveke is een onbekende waarde waarvan ik tot nu toe alleen maar retoriek en kwetsende uitspraken heb gehoord.

Aan wie zou ik meer geloof hechten. Hmmm...
03-05-2024, 13:15 door WieWeet
Weet je wat echt een bedreiging voor de veiligheid is, in ieder geval voor de gemiddelde burger! Aangiftes niet in behandeling nemen, of afdoen met heeft geen prio! Ga eerst dat maar eens op orde brengen, waardoor de pakkans al gelijk groter wordt. I.p.v. diezelfde burger hun privacy te gaan ondermijnen, met een kul verhaal. De echte crimineel, met ook nog voldoende hersencellen gaan geen gebruik maken van een platform, waarbij vadertje staat zit mee te gluren ;)
03-05-2024, 13:19 door Anoniem
Tja wee dat gezeur over verzwakking van encryptie alleen dan wordt dat op een andere manier weer gepleid. Ik wordt er door moe van. Mensen moeten toch het recht behouden om een slot op hun deur te behouden. Laat mensen als ze echt ergens van worden verdacht en opgepakt zijn voor een misdrijf en schuldig zijn bevonden pas verplicht hun criminele data laten ontcijferen door hun wachtwoord op last van de rechter prijs te geven.
03-05-2024, 13:32 door Anoniem
Vanwaar die ophef?
Kijk eens in je app-store welke rechten je verleent aan bijvoorbeeld Whatsapp als je dit product van Meta gaat gebruiken.
Heb je sowieso nog enige privacy als je dit soort media gebruikt?
De politie is het probleem niet. Kijk verder dan je neus lang is en zie waar het gevaar ligt, …
03-05-2024, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem: Schneier vs. Geveke. Schneier is op zijn gebied een onbetwist expert die zijn reputatie voortdurend waar maakt met duidelijke uitleg hoe beveiliging werkt. Geveke is een onbekende waarde waarvan ik tot nu toe alleen maar retoriek en kwetsende uitspraken heb gehoord.

Aan wie zou ik meer geloof hechten. Hmmm...

Precies! Bruce Schneier is een zeer ervaren cryptografiedeskundige die tegen het verbreken van E2EE is, maar de NL politie denkt het beter te weten...

Daarnaast ziet de politie overal criminelen omdat ze daar dag en nacht mee werken, maar dan zien ze de realiteit daarbuiten ook niet helder meer, zoiets gaat in het hoofd zitten.

Het is propaganda on CSS/chatcontrole te pushen, hun timing is namelijk precies gekomen in de tijd dat mensen terugduwen tegen deze wet.
Ik denk sowieso dat er een heleboel agenten het niet eens zijn met deze propaganda.
Er wordt gewoon een vies spelletje gespeelt door een aantal zeer mensen met zeer veel macht om zoveel entiteiten te beïnvloeden, het is iets van deze tijd vrees ik.

Op deze manier is ook de sleepwet er doorheen geduwd onder het mom van terrorisme.
De meerderheid van het volk wou dit helemaal niet, het is allemaal zeer ondemocratisch.

Daarnaast stellen ze iets voor dat totaal buiten proporties ligt, om een drietal criminelen te pakken moet een geheel volk geschaad worden en moeten hun veiligheid inleveren terwijl er op dit moment al manieren zijn om daders te achterhalen. (Onder andere bij aangifte van een slachtoffer kan men achter alle contacten komen via de sleutels binnenin de chatapp zelf)
Schuldig voordat onschuldig bevonden, pre-crime.
03-05-2024, 13:47 door Anoniem
Merkwaardig dat er eerst alleen kindertjes werden genoemd, en nu een schala aan dingen waaronder drugs...
Ik denk dat de politie een "perfecte" maatschappij wil waar geen misdaad voorkomt, maar dan wel in de vorm van een digitale gevangenis voor het volk.
Zoiets noemt men ook wel een dystopie, een een utopie voor dictators.
De privégesprekken van een geheel volk moet met de billen bloot omdat er ergens in Veenendaal een man op een hoekje zit te dealen. (Die is inmiddels overgestapt op een alternatieve chatapp)
03-05-2024, 13:59 door Anoniem
De politie misbruikt kinderen als argument voor massasurveillance.
Kidermisbruikers gaan hier echt geen last mee krijgen, onschuldige burgers daarentegen wel.
03-05-2024, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Schneier vs. Geveke. Schneier is op zijn gebied een onbetwist expert die zijn reputatie voortdurend waar maakt met duidelijke uitleg hoe beveiliging werkt. Geveke is een onbekende waarde waarvan ik tot nu toe alleen maar retoriek en kwetsende uitspraken heb gehoord.

Aan wie zou ik meer geloof hechten. Hmmm...

Precies! Bruce Schneier is een zeer ervaren cryptografiedeskundige die tegen het verbreken van E2EE is, maar de NL politie denkt het beter te weten...

Daarnaast ziet de politie overal criminelen omdat ze daar dag en nacht mee werken, maar dan zien ze de realiteit daarbuiten ook niet helder meer, zoiets gaat in het hoofd zitten.

Het is propaganda on CSS/chatcontrole te pushen, hun timing is namelijk precies gekomen in de tijd dat mensen terugduwen tegen deze wet.
Ik denk sowieso dat er een heleboel agenten het niet eens zijn met deze propaganda.
Er wordt gewoon een vies spelletje gespeelt door een aantal zeer mensen met zeer veel macht om zoveel entiteiten te beïnvloeden, het is iets van deze tijd vrees ik.

Op deze manier is ook de sleepwet er doorheen geduwd onder het mom van terrorisme.
De meerderheid van het volk wou dit helemaal niet, het is allemaal zeer ondemocratisch.

Daarnaast stellen ze iets voor dat totaal buiten proporties ligt, om een drietal criminelen te pakken moet een geheel volk geschaad worden en moeten hun veiligheid inleveren terwijl er op dit moment al manieren zijn om daders te achterhalen. (Onder andere bij aangifte van een slachtoffer kan men achter alle contacten komen via de sleutels binnenin de chatapp zelf)
Schuldig voordat onschuldig bevonden, pre-crime.
En het erge is dan dat ze die drie criminelen dan ook nog eens niet oppakken.
03-05-2024, 14:02 door codein
Door Anoniem: Eerst iets goeds (beveiliging) er slecht uit laten zien om vervolgens een gehele bevolking te kunnen bespioneren. (Een slechte daad)
Een kwade macht is uit op onze priveberichtjes, (CSS) blijkbaar hebben ze veel invloed op de politie, het zaakje stinkt en mag best onderzocht worden, immers, dit is regelrecht een vorm van propaganda.
Ze zijn erg doelgericht.
Het is niet uit te sluiten dat deze discussie ook beinvloed wordt zoals de Brexit. Het is allerlei landen er erg veel aan gelegen om de grondslagen van onze samenleving aan te tasten om ons te verzwakken.
03-05-2024, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Merkwaardig dat er eerst alleen kindertjes werden genoemd, en nu een schala aan dingen waaronder drugs...
Ik denk dat de politie een "perfecte" maatschappij wil waar geen misdaad voorkomt, maar dan wel in de vorm van een digitale gevangenis voor het volk.
Zoiets noemt men ook wel een dystopie, een een utopie voor dictators.
De privégesprekken van een geheel volk moet met de billen bloot omdat er ergens in Veenendaal een man op een hoekje zit te dealen. (Die is inmiddels overgestapt op een alternatieve chatapp)

Tegenwoordig doen we aan gezondheidsapp's. Alles wat u nodig heeft in plastic flesje, te koop in uw lokale supermarkt (maar niet te lang naar de advertentie kijken, want dan weet de digitale gevangenisbewaarder wie u geïnspireerd heeft tot uw aankoop) Maar als u iets als vloeibare handzeep wilt, moet u u eigen flesje meenemen, want de jongere generatie wordt ingezet om de planeet te voorzien van het nieuwe westerse type psychopaat om dictators paradise een agressieve, jeugdige aanblik te geven.

Vergeet niet dat de politie een lange, rijke geschiedenis van corruptie kent.
03-05-2024, 14:13 door Anoniem
De privacy schenden van 500 miljoen Europeanen is ook niet proportioneel!
Gewoon wat meer ouderwets Politie werk doen lijkt me beter.
Als iemand verdacht is dan ben ik helemaal voor de hack optie.
Als iemand niet verdacht is dan is het snuffelen in andermans communicatie niet proportioneel.
03-05-2024, 14:22 door Anoniem
Aiai!
Ik vrees dat privacy haar nekje gaat breken in 2025+
De terroristen hebben gewonnen want we worden straks allemaal geterroriseert door schending van (oa.) het digitale briefgeheim, hierdoor gaan mensen voortaan nadenken over alles dat ze bespreken uit angst voor het geval dat ze bekeken worden, dan leeft het volk in een digitale angstcultuur dat is een vorm van conditioneren, dit is een zeer gevaarlijk precedent.
Als dit gebeurd dan hebben criminelen gewonnen, dus niet de conventionele criminelen, maar de criminelen die ons deze ondemocratische actie hebben aangedaan.
03-05-2024, 14:24 door Anoniem
Politie word nu ook ingezet als usefull idiots....

waar waren ze toen encryptie de standaard werd bij digitale communicatiestromen ? juist nergens te bekennen
03-05-2024, 14:26 door johanw - Bijgewerkt: 03-05-2024, 14:27
Door MathFox:Ik zou graag van Geveke weten of hij aan Internet bankieren doet en of hij dan http of https gebruikt. Ik vermoed dat hij dat, net als de meeste andere burgers, niet zonder TLS zou willen doen.

Dat maakt niet zoveel uit, als de politie die gegevens wil hebben kloppen ze wel bij het andere eindpunt, de bank, aan. Die leveren zelfs al automatisch gegevens van "verdachte" transacties aan.
03-05-2024, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: Vanwaar die ophef?
Kijk eens in je app-store welke rechten je verleent aan bijvoorbeeld Whatsapp als je dit product van Meta gaat gebruiken.
Heb je sowieso nog enige privacy als je dit soort media gebruikt?
De politie is het probleem niet. Kijk verder dan je neus lang is en zie waar het gevaar ligt, …

Nee, dat is vrijwillig omdat mensen de terms and agreements ondertekenen, ik kies dat zelf juist niet, vandaar dat ik FLOSS gebruik, dan ben ik een vrij mens, en daaarnaast praat het de spionage niet goed.
Wel wil de politie ook in FLOSS gaan grabbelen en mensen gagorders geven naaar Amerikaans model, dan mogen ontwikkelaars niks meer zeggen over de achterdeurtjes die ze moeten inbouwen.
Daarnaast kijkt WhatsApp zelf niet in de berichtjes al verzamelen ze wel metadata van de rest van de telefoon.
Het gaat hier om een volledige vernietiging van versleuteling, een vorm van vandalisme.
Daarnaast beschermt versleuteling juist de levens van mensen in dictatoriale landen.
De pokitie pakt drie criminelen, schend de privacy van miljarden mensen in de EU en veroorzaken doden in dictatoriale landen.
03-05-2024, 14:43 door Anoniem
Het is niet aan de politie om onze privacy, grondrechten of democratie af te nemen.
Het is aan de politie gewoon hun werk te doen, en niet een politiestaat te vormen!!!
Okee politie? Jij begrijpen!?!? (God, wat ben ik kwaad!!!)
Als jullie een politiestaat vormen dan maak je van het volk een vijand.
Hebben we hiervoor zo hard gevochten in de tweede wereldoorlog??
03-05-2024, 15:32 door MathFox
Door johanw:
Door MathFox:Ik zou graag van Geveke weten of hij aan Internet bankieren doet en of hij dan http of https gebruikt. Ik vermoed dat hij dat, net als de meeste andere burgers, niet zonder TLS zou willen doen.
Dat maakt niet zoveel uit, als de politie die gegevens wil hebben kloppen ze wel bij het andere eindpunt, de bank, aan. Die leveren zelfs al automatisch gegevens van "verdachte" transacties aan.
Ik denk dat je een van mijn punten volledig gemist hebt:
- Encryptie is essentieel voor een soepel draaiende samenleving!
Het tweede maak je:
- De politie heeft mogelijkheden om de encryptie te omzeilen.
Dat de politie alleen bij serieuze verdenkingen gegevens mag opvragen is iets waar we (met goede redenen, vraag maar aan onze Oost-Europese buren) voor gekozen hebben.
03-05-2024, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem: Het is niet aan de politie om onze privacy, grondrechten of democratie af te nemen.
Het is aan de politie gewoon hun werk te doen, en niet een politiestaat te vormen!!!
Okee politie? Jij begrijpen!?!? (God, wat ben ik kwaad!!!)
Als jullie een politiestaat vormen dan maak je van het volk een vijand.
Hebben we hiervoor zo hard gevochten in de tweede wereldoorlog??


"Those who cannot remember the past are condemned to repeat it"
-- George Santayana
03-05-2024, 15:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Schneier vs. Geveke. Schneier is op zijn gebied een onbetwist expert die zijn reputatie voortdurend waar maakt met duidelijke uitleg hoe beveiliging werkt. Geveke is een onbekende waarde waarvan ik tot nu toe alleen maar retoriek en kwetsende uitspraken heb gehoord.

Aan wie zou ik meer geloof hechten. Hmmm...

Precies! Bruce Schneier is een zeer ervaren cryptografiedeskundige die tegen het verbreken van E2EE is, maar de NL politie denkt het beter te weten...

Daarnaast ziet de politie overal criminelen omdat ze daar dag en nacht mee werken, maar dan zien ze de realiteit daarbuiten ook niet helder meer, zoiets gaat in het hoofd zitten.

Het is propaganda on CSS/chatcontrole te pushen, hun timing is namelijk precies gekomen in de tijd dat mensen terugduwen tegen deze wet.
Ik denk sowieso dat er een heleboel agenten het niet eens zijn met deze propaganda.
Er wordt gewoon een vies spelletje gespeelt door een aantal zeer mensen met zeer veel macht om zoveel entiteiten te beïnvloeden, het is iets van deze tijd vrees ik.

Op deze manier is ook de sleepwet er doorheen geduwd onder het mom van terrorisme.
De meerderheid van het volk wou dit helemaal niet, het is allemaal zeer ondemocratisch.

Daarnaast stellen ze iets voor dat totaal buiten proporties ligt, om een drietal criminelen te pakken moet een geheel volk geschaad worden en moeten hun veiligheid inleveren terwijl er op dit moment al manieren zijn om daders te achterhalen. (Onder andere bij aangifte van een slachtoffer kan men achter alle contacten komen via de sleutels binnenin de chatapp zelf)
Schuldig voordat onschuldig bevonden, pre-crime.
En het erge is dan dat ze die drie criminelen dan ook nog eens niet oppakken.
Inderdaad, die zitten dan al op hun zelfgecompileerde P2P chatapp, (zonder server tussenin) met PGP-schermtoetsenbord, juist het volk blijft met de brokken zitten.
03-05-2024, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: Het briefgeheim is ook een bedreiging voor de samenleving, duh
Face to face gesprekken moeten zeker ook afgeluisterd worden...
Ja jij ook als je in je slaapkamer bent Daaar hangen we een camera op!
Helemaal met je eens
03-05-2024, 20:01 door Anoniem
de politie vormt de bedreiging voor de mens.

criminelen blijven, of je iets verbiedt of niet, als je het verbiedt zorg je alleen dat je een ander soort criminelen aantrekt.

zie de wietteelt die ooit door hipies gedaan werd en nu door albanezen.
03-05-2024, 20:38 door Anoniem
Lang verhaal kort: als de politie niet kan meelezen met end-to-end encryptie kunnen ze niet weten of het onveiliger is. Het blijft dus slechts een mening van een politiechef die klaarblijkelijk geen weet heeft van andere vakgebieden.
04-05-2024, 08:16 door Anoniem
Aan de ene kant heeft de politie een argument door te stellen dat handhaven op online platforms niet kan als de bedrijven niet meewerken. Vanuit een maatschappelijk perspectief is het wel wenselijk dat de politie kan handhaven bij (zware) criminaliteit. Een voorbeeld hoe dit altijd werkte is het briefgeheim. De politie mag pas na een zware juridische toets een brief open maken, maar dan moet de politie wel een goed verhaal hebben bij de ovj. Met online platforms bestaat deze mogelijkheid niet door versleuteling.

Aan de andere kant heb je de groep die stelt dat het centraal opslaan van private-keys (om brieven (lees chats) eventueel open te kunnen maken) problemen kan veroorzaken door bijvoorbeeld corruptie of hacks waardoor massa surveillance mogelijk wordt. Client-side scanning met een blackbox proces heeft dezelfde nadelen en ook nog kans op False-positives. Ook stelt deze groep dat het controleren/monitoren van burgers al gaande is terwijl ze geen verdachte zijn. Sterke argumenten in mijn optiek.

Een -naar mijn mening- zeer goede oplossing is het split-key concept. Hierbij hebben de opsporingsdiensten in heel Europa een privatekey per platform zoals bijvoorbeeld Whatsapp per gebruiker. De bigtech heeft ook een centrale database met privatekeys. Nu is het alleen mogelijk om verkeer te ontsleutelen als een nationale rechter die volgens een zorgvuldige Europese juridsiche toets de opsporingsinstantie toestemming geeft om de privatekey van een gebruiker te vorderen bij een bigtech. Enkel en alleen als de opsporingsinstantie de privatekey van de bigtech heeft en de eigen privatekey van de platform gebruiker is het mogelijk om de data te ontsleutelen. Je hebt dus altijd 2 partijen nodig: De bigtech en de database van de opsporingsinstantie. De 2 sleutels samenbrengen kan enkel via de gerechtelijke macht.

Per jaar publiceren de bigtechs transparency-reports waarop per land en platform te zien is hoe veel sleutels via een gerechtelijke procedure zijn gevorderd. Met deze oplossing krijg je een situatie waarin versleuteling de standaard is, waardoor massa-surveillance zeer lastig is omdat je meer partijen nodig hebt om verkeer inzichtelijk te krijgen maar toch gericht kan ontsleutelen.

splitkey for president?
04-05-2024, 08:22 door Anoniem
De luiheid van de politie vormt een veel grotere bedreiging.
'Hacken is niet proportioneel', vindt men daar. Alle data van iedereen beschikbaar hebben om een paar criminelen te pakken is dat - in hun optiek - wel.

Daarnaast: die crimineel houdt zich natuurlijk aan de wet. Netto resultaat: de communicatie van iedereen ligt op straat. Behalve die van 'criminelen'. Ofwel: het gaat helemaal niet om misdadiger oppakken, maar om de rest van de bevolking in de gaten houden. Naar Chinees voorbeeld.
04-05-2024, 10:35 door Anoniem
Door Anoniem: Aan de ene kant heeft de politie een argument door te stellen dat handhaven op online platforms niet kan als de bedrijven niet meewerken. Vanuit een maatschappelijk perspectief is het wel wenselijk dat de politie kan handhaven bij (zware) criminaliteit. Een voorbeeld hoe dit altijd werkte is het briefgeheim. De politie mag pas na een zware juridische toets een brief open maken, maar dan moet de politie wel een goed verhaal hebben bij de ovj. Met online platforms bestaat deze mogelijkheid niet door versleuteling.

Aan de andere kant heb je de groep die stelt dat het centraal opslaan van private-keys (om brieven (lees chats) eventueel open te kunnen maken) problemen kan veroorzaken door bijvoorbeeld corruptie of hacks waardoor massa surveillance mogelijk wordt. Client-side scanning met een blackbox proces heeft dezelfde nadelen en ook nog kans op False-positives. Ook stelt deze groep dat het controleren/monitoren van burgers al gaande is terwijl ze geen verdachte zijn. Sterke argumenten in mijn optiek.

Een -naar mijn mening- zeer goede oplossing is het split-key concept. Hierbij hebben de opsporingsdiensten in heel Europa een privatekey per platform zoals bijvoorbeeld Whatsapp per gebruiker. De bigtech heeft ook een centrale database met privatekeys. Nu is het alleen mogelijk om verkeer te ontsleutelen als een nationale rechter die volgens een zorgvuldige Europese juridsiche toets de opsporingsinstantie toestemming geeft om de privatekey van een gebruiker te vorderen bij een bigtech. Enkel en alleen als de opsporingsinstantie de privatekey van de bigtech heeft en de eigen privatekey van de platform gebruiker is het mogelijk om de data te ontsleutelen. Je hebt dus altijd 2 partijen nodig: De bigtech en de database van de opsporingsinstantie. De 2 sleutels samenbrengen kan enkel via de gerechtelijke macht.

Per jaar publiceren de bigtechs transparency-reports waarop per land en platform te zien is hoe veel sleutels via een gerechtelijke procedure zijn gevorderd. Met deze oplossing krijg je een situatie waarin versleuteling de standaard is, waardoor massa-surveillance zeer lastig is omdat je meer partijen nodig hebt om verkeer inzichtelijk te krijgen maar toch gericht kan ontsleutelen.

splitkey for president?

Heeft u de afgelopen jaren enigszins gevolgd en daadwerkelijk begrepen hoe politiek beïnvloedbaar de voorheen diverse gangbare gerechtvaardigde processen verlopen zijn? Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
04-05-2024, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Aan de ene kant heeft de politie een argument door te stellen dat handhaven op online platforms niet kan als de bedrijven niet meewerken. Vanuit een maatschappelijk perspectief is het wel wenselijk dat de politie kan handhaven bij (zware) criminaliteit. Een voorbeeld hoe dit altijd werkte is het briefgeheim. De politie mag pas na een zware juridische toets een brief open maken, maar dan moet de politie wel een goed verhaal hebben bij de ovj. Met online platforms bestaat deze mogelijkheid niet door versleuteling.

Aan de andere kant heb je de groep die stelt dat het centraal opslaan van private-keys (om brieven (lees chats) eventueel open te kunnen maken) problemen kan veroorzaken door bijvoorbeeld corruptie of hacks waardoor massa surveillance mogelijk wordt. Client-side scanning met een blackbox proces heeft dezelfde nadelen en ook nog kans op False-positives. Ook stelt deze groep dat het controleren/monitoren van burgers al gaande is terwijl ze geen verdachte zijn. Sterke argumenten in mijn optiek.

Een -naar mijn mening- zeer goede oplossing is het split-key concept. Hierbij hebben de opsporingsdiensten in heel Europa een privatekey per platform zoals bijvoorbeeld Whatsapp per gebruiker. De bigtech heeft ook een centrale database met privatekeys. Nu is het alleen mogelijk om verkeer te ontsleutelen als een nationale rechter die volgens een zorgvuldige Europese juridsiche toets de opsporingsinstantie toestemming geeft om de privatekey van een gebruiker te vorderen bij een bigtech. Enkel en alleen als de opsporingsinstantie de privatekey van de bigtech heeft en de eigen privatekey van de platform gebruiker is het mogelijk om de data te ontsleutelen. Je hebt dus altijd 2 partijen nodig: De bigtech en de database van de opsporingsinstantie. De 2 sleutels samenbrengen kan enkel via de gerechtelijke macht.

Per jaar publiceren de bigtechs transparency-reports waarop per land en platform te zien is hoe veel sleutels via een gerechtelijke procedure zijn gevorderd. Met deze oplossing krijg je een situatie waarin versleuteling de standaard is, waardoor massa-surveillance zeer lastig is omdat je meer partijen nodig hebt om verkeer inzichtelijk te krijgen maar toch gericht kan ontsleutelen.

splitkey for president?

Niet echt. Je introduceert een iets grotere complexiteit, maar dat zal criminelen niet weerhouden die sleutels in bulk te vergaren. Door hacks. Omkoping. Inbraak.
Elke vorm van verzwakking van E2E, betekent dat E2E niet meer veilig is. Kan de politie erin (via welke omwegen dan ook) dan kunnen crminelen met wat moeite dat ook.

Dus hoe is dit een echte oplossing?
Het zal al moeilijk genoeg blijven om E2E te laten bijbenen met alle ontwikkelingen die er mogelijk aankomen. Bv quantum computing (ooit, misschien) Dezelfde E2E "verwakken" is niet de oplossing.
04-05-2024, 13:52 door Anoniem
Wat een onnozele halzen. Dat betekent dat de politie haar eigen systemen niet veilig kunnen beheren, maar dat konden ze waarschijnlijk toch al niet.
04-05-2024, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een onnozele halzen. Dat betekent dat de politie haar eigen systemen niet veilig kunnen beheren, maar dat konden ze waarschijnlijk toch al niet.


Er komt natuurlijk wel encryptie voor HUN maar niet voor ONS.

Je bent van het systeem of je bent er tegen.
04-05-2024, 17:10 door Anoniem
Geheel begrijpelijk deze oproep. Het gemak waarmee criminelen onder de radar kunnen opereren is onhoudbaar. Bij een achterdeurtje voor wetshandhavers zullen criminelen zeker overstappen op een ander algoritme of zelfgebouwde implementatie. Maar dat is dan wel redelijk makkelijk terug te vinden naast het overige verkeer. Zorg gewoon dat de lat voor criminelen omhoog gaat en niet iedere kansloze tiener onzichtbaar kan blijven. Als ze echt goed zijn, dan gun ik het ze ook nog wel (net zoals een goed geplande bankroof een mooi verhaal is).
04-05-2024, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem: De luiheid van de politie vormt een veel grotere bedreiging.
'Hacken is niet proportioneel', vindt men daar. Alle data van iedereen beschikbaar hebben om een paar criminelen te pakken is dat - in hun optiek - wel.

Daarnaast: die crimineel houdt zich natuurlijk aan de wet. Netto resultaat: de communicatie van iedereen ligt op straat. Behalve die van 'criminelen'. Ofwel: het gaat helemaal niet om misdadiger oppakken, maar om de rest van de bevolking in de gaten houden. Naar Chinees voorbeeld.

Politieagenten die ik ben tegengekomen houden er helemaal niet van om op de zitting bij de rechter voor strafzaken te moeten verschijnen, of ze nu opgeroepen worden door het OM of de verdediging want dan moeten ze hun proces verbaal en de tot standkoming daarvan gaan toelichten, en daar wringt de schoen. Politie hackt zelf ook, en daar is veel schade mee aangericht. Misschien dat daarom agenten in hun vrije tijd mogelijk ook onder de stringente voorwaarden van de EU gaan vallen. Afgeschermde hoekjes op het intranet blijven natuurlijk altijd bestaan, alleen de vraag is wie er toegang krijgt, en onder welke voorwaarden en voor welke prijs en of het tot doel heeft nieuwe encryptie(voor)waarden te ontwikkelen.
04-05-2024, 17:34 door Anoniem
Kijk eens in je app-store welke rechten je verleent aan bijvoorbeeld Whatsapp als je dit product van Meta gaat gebruiken.
Daarom gebruikt in mijn netwerk ook geen hond dat nog. Dat hield op toen het verkocht werd. Je gebruikt geen producten van een bedrijf wat leeft van datagraaien. Punt.
Heb je sowieso nog enige privacy als je dit soort media gebruikt?
Nee. Daarom wordt het ook steeds minder gebruikt.
De politie is het probleem niet. Kijk verder dan je neus lang is en zie waar het gevaar ligt, …
Het daadwerkelijke gevaar ligt bij de overheid. Waar de politie deel van uit maakt. De overheid is de vijand. Elke keer weer. Zo'n toko als Meta... als alleen DIE die data zouden hebben... ach... wat advertenties. Het zal. Vangt de adBlocker wel af. Maar partijen die verder in die data graaien, al dan niet opgekocht voor andere doeleinden dan advertenties targeten, voornamelijk de overheid...
04-05-2024, 18:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat een onnozele halzen. Dat betekent dat de politie haar eigen systemen niet veilig kunnen beheren, maar dat konden ze waarschijnlijk toch al niet.
Er komt natuurlijk wel encryptie voor HUN maar niet voor ONS.

Als niemand meer E2E mag gebruiken, dan is er ook geen reden meer voor diezlefde politie om hun systemen extra goed te beveiligen. Want zelfs een lage encrytie is dan veiliger dan de rest. Toch?

Maar dat maakt eigenlijk niet uit. Hun eiegen syteem kunnen ze dan o0ok niet veilig houden. Zelfs al proberen ze het.
Als ze al die sleutels in hun bezit hebben, wordt dat een honingpot voor criminelen en corrupte medewerkers.
Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat alles op straat ligt.

Begin maar vast met aftellen.
04-05-2024, 18:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Aan de ene kant heeft de politie een argument door te stellen dat handhaven op online platforms niet kan als de bedrijven niet meewerken. Vanuit een maatschappelijk perspectief is het wel wenselijk dat de politie kan handhaven bij (zware) criminaliteit. Een voorbeeld hoe dit altijd werkte is het briefgeheim. De politie mag pas na een zware juridische toets een brief open maken, maar dan moet de politie wel een goed verhaal hebben bij de ovj. Met online platforms bestaat deze mogelijkheid niet door versleuteling.

Aan de andere kant heb je de groep die stelt dat het centraal opslaan van private-keys (om brieven (lees chats) eventueel open te kunnen maken) problemen kan veroorzaken door bijvoorbeeld corruptie of hacks waardoor massa surveillance mogelijk wordt. Client-side scanning met een blackbox proces heeft dezelfde nadelen en ook nog kans op False-positives. Ook stelt deze groep dat het controleren/monitoren van burgers al gaande is terwijl ze geen verdachte zijn. Sterke argumenten in mijn optiek.

Een -naar mijn mening- zeer goede oplossing is het split-key concept. Hierbij hebben de opsporingsdiensten in heel Europa een privatekey per platform zoals bijvoorbeeld Whatsapp per gebruiker. De bigtech heeft ook een centrale database met privatekeys. Nu is het alleen mogelijk om verkeer te ontsleutelen als een nationale rechter die volgens een zorgvuldige Europese juridsiche toets de opsporingsinstantie toestemming geeft om de privatekey van een gebruiker te vorderen bij een bigtech. Enkel en alleen als de opsporingsinstantie de privatekey van de bigtech heeft en de eigen privatekey van de platform gebruiker is het mogelijk om de data te ontsleutelen. Je hebt dus altijd 2 partijen nodig: De bigtech en de database van de opsporingsinstantie. De 2 sleutels samenbrengen kan enkel via de gerechtelijke macht.

Per jaar publiceren de bigtechs transparency-reports waarop per land en platform te zien is hoe veel sleutels via een gerechtelijke procedure zijn gevorderd. Met deze oplossing krijg je een situatie waarin versleuteling de standaard is, waardoor massa-surveillance zeer lastig is omdat je meer partijen nodig hebt om verkeer inzichtelijk te krijgen maar toch gericht kan ontsleutelen.

splitkey for president?

Niet echt. Je introduceert een iets grotere complexiteit, maar dat zal criminelen niet weerhouden die sleutels in bulk te vergaren. Door hacks. Omkoping. Inbraak.
Elke vorm van verzwakking van E2E, betekent dat E2E niet meer veilig is. Kan de politie erin (via welke omwegen dan ook) dan kunnen crminelen met wat moeite dat ook.

Dus hoe is dit een echte oplossing?
Het zal al moeilijk genoeg blijven om E2E te laten bijbenen met alle ontwikkelingen die er mogelijk aankomen. Bv quantum computing (ooit, misschien) Dezelfde E2E "verzwakken" is niet de oplossing.

en de bekwame slechteriken gaan dan gewoon hun eigen p2p - e2e encrypted systeem maken.
Helemaal niet moeilijk hoor.
En dan is opsporing wederom niet mogelijk.

dit soort oplossingen (wat de politietop bedenkt)
kan alleen werken voor de kruimeldieven.
niet voor organized crime
04-05-2024, 20:21 door Anoniem
Wel in een top-down (cyber)criminele maatschappij
met slechts encryptie voor de grootste (cyber)criminelen.
Daar zitten we al in en hoe komen we eruit?
04-05-2024, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: Geheel begrijpelijk deze oproep. Het gemak waarmee criminelen onder de radar kunnen opereren is onhoudbaar. Bij een achterdeurtje voor wetshandhavers zullen criminelen zeker overstappen op een ander algoritme of zelfgebouwde implementatie. Maar dat is dan wel redelijk makkelijk terug te vinden naast het overige verkeer. Zorg gewoon dat de lat voor criminelen omhoog gaat en niet iedere kansloze tiener onzichtbaar kan blijven. Als ze echt goed zijn, dan gun ik het ze ook nog wel (net zoals een goed geplande bankroof een mooi verhaal is).

Onzin. In de jaren tachtig deed ik al berichten verstoppen in simpele ping requests. De mogelijkheden tot soortgelijke alternatieve communicatie mogelijkheden zijn inmiddels miljarden keren toegenomen. Wensdenken is niet de oplossing, zelfstandig en onafhankelijk denkende realistische personen op sleutelposities installeren wel. Vermits ze volledige verantwoording tijdig afleggen.

Iedere vermindering op 100% gegarandeerde end-to-end encryption van zo'n 500 miljoen Europeanen, bedrijven en al, gaat ons wereldwijd enkel verzwakken, en derhalve ons minder geliefd maken als zakenpartner en noem maar op. Economisch verwoestend derhalve. Echelon is niet vergeten, bedenk wat internationale bedrijven doen om staats gesponsorde bedrijfsspionage te voorkomen.

Enkel kortzichtige en radicaal ideologisch gedreven personages willen dat ondermijnen. Blind als ze zijn voor de lange termijn gevolgen.
04-05-2024, 20:51 door Anoniem
Ze zullen wel binnenkort met nog met fake "domestic terrorism" komen, zoals gebruikelijk. Hieronder legt Glenn Greenwald, journalist, uit wat er in de USA gaande is momenteel, dit gaat ook in Nederland komen dus!
Hij praat ook over het oude argument "if you have nothing to hide why care"

https://rumble.com/v4t36r8-system-update-266.html

Ze hebben een gebrek aan terrorisme dus ze vinden zelf wat uit, de definities vervagen (zoals alles in de woke agenda).

Het komt er op neer dat de overheden gebaat zijn bij het bewust creeren van angst onder de bevolking. Dit is het belangrijkste doel van de inlichtingendiensten, namelijk terreur zaaien onder het volk, om ze vervolgens rechten te ontnemen onder valse prefixes.
06-05-2024, 13:05 door PJW9779
Och, deze encryptie-discussie is inmiddels al zo'n 30 jaar oud. En wordt van tijd tot tijd weer eens opgewarmd. En steeds met dezelfde argumenten : mensenhandel, kindermisbruik, zware criminaliteit, en terrorisme.
En nog steeds vormt encryptie - naar eigen zeggen van politie en justitie - nauwelijks een probleem bij effectieve opsporing.

Wat hetzelfde blijft is het criminaliseren van de maatschappij, en het overheid, bedrijfsleven en burger onderdeel maken van het justitiële proces.

"Het zicht ontbreekt waardoor het een stuk onveiliger wordt. Deze ontwikkeling vormt een reële bedreiging voor de veiligheid van onze samenleving".
Dat is verbloemend taalgebruik voor 'surveillancestaat'.
07-05-2024, 13:32 door Anoniem
Internet Society: end-to-end encryptie zal niet met wetgeving verdwijnen: de geest is uit de fles
dinsdag 7 mei 2024, 13:18 door Redactie

https://www.security.nl/posting/840730/ISOC%3A+end-to-end+encryptie+zal+niet+met+wetgeving+verdwijnen

Robin Wilton (ISOC) reageerde tegenover The Register op de recente verklaringen van politiechefs en politiediensten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.